Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΤΟΥ ΙΝΣΕΝΜΠΟΡΝ

01.09.2008
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΤΟΥ ΙΝΣΕΝΜΠΟΡΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-4649-7
Σελίδες
162

Ονειρική καθημερινότητα

Ο Κυριάκος Ρόκος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1945.Σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και ύστερα με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών δούλεψε στο Παρίσι. Μέσα σε 35 χρόνια έχει κάνει 31 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ πολλά έργα του κοσμούν διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης. Συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και από το 1975 δημοσιεύονται κείμενά του σε εφημερίδες και περιοδικά. Εργάζεται ως καθηγητής πλαστικής στο τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθηνών.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια συλλογή από 18 διηγήματα, όπου πρόθεση του συγγραφέα δεν είναι να δημιουργήσει ιστορίες εκ του μη όντος, αλλά να δώσει στις ιστορίες, που ο ίδιος έχει βιώσει, έναν διαφορετικό τόνο, πιο ονειρώδη, πιο παραμυθένιο, αλλά και ταυτόχρονα πιο ζωντανό. Στις σελίδες του βιβλίου αποτυπώνονται οι νοητές ή μη συζητήσεις με τον εαυτό του, οι σκέψεις απέναντι στην τέχνη, οι συμβουλές προς τους νεότερους. Επίσης, προσεγγίζεται ο ρόλος της τέχνης στη ζωή και την καθημερινότητα του ανθρώπου, ιδίως από τη σκοπιά του καλλιτέχνη, τα ερεθίσματα που γεννώνται απέναντι σ’ ένα έργο οποιουδήποτε είδους τέχνης, αλλά και οι στιγμές έμπνευσης του δημιουργού, όταν ξεκινάει από το μηδέν για να δημιουργήσει έναν καινούργιο κόσμο.

Με ύφος απόλυτα ειλικρινές και αγνό ο Κυριάκος Ρόκος φωτογραφίζει διάφορες πτυχές της ζωής του. Αφηγούμενος σε πρώτο πρόσωπο, καταφέρνει εξαιρετικά να δώσει αμεσότητα στο κείμενό του, ενώ η γλώσσα που χρησιμοποιεί διαφαίνεται πως είναι και η γλώσσα που χειρίζεται στην καθημερινότητά του. Τα διηγήματά του είναι πραγματικά ιδιαίτερα, κυρίως για την κατάθεση ψυχής που έχει κάνει στις σελίδες τους. Οι διάλογοι είναι έξυπνοι και αφοπλιστικοί, με μια δόση ιδιόμορφης και ωραίας τρέλας, αφού οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, δίνουν την αίσθηση ότι ο συγγραφέας συνομιλεί με τον εαυτό του. Επίσης, χαρακτηριστική είναι η επίδραση των εικαστικών στις ιστορίες του βιβλίου, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν αφήνουν αδιάφορο τον αναγνώστη που δεν έχει καμία ιδέα για το συγκεκριμένο είδος τέχνης. Φυσικά, χαρακτήρες δεν υπάρχουν, αλλά αυτό δεν κουράζει, παρά δίνει μια περίεργη ομορφιά στο κείμενο. Ίσως από τα πιο σημαντικά στοιχεία του βιβλίου είναι μια ονειρική διάθεση του συγγραφέα απέναντι στην πραγματικότητα, να αντικρίζει τη ζωή με ελπίδα και να αφήνει την ψυχή του εκτεθειμένη στο φως του ήλιου.

«Η πεταλούδα του Ίνσενμπορν» είναι ένα βιβλίο καλλιτεχνικό από κάθε άποψη, γιατί ενέχει τις εμπειρίες που χρειάζεται η λογοτεχνία για να εκφραστεί, τη φαντασία που απαιτεί η γλυπτική ή η ζωγραφική για να μετατρέψει ένα κομμάτι ύλης ή ένα λευκό χαρτί σε μια εικόνα, την όμορφη τρέλα που έχει ανάγκη το θέατρο για να εξωτερικεύσει την αγωνία κάθε χαρακτήρα, αλλά και την υπομονή που διαθέτει ο φωτογράφος για να απαθανατίσει ένα δευτερόλεπτο μιας ολόκληρης κίνησης.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ