Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Η ΩΡΑΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

13.04.2018
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Η ΩΡΑΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΑΠΛΑΣΗ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-567-143-3
Σελίδες
248
                                                                  Μυστικοί κήποι

Τη γραφή της Ελένης Γκίκα την αγαπώ, για το βάθος, για την εσωτερικότητα και κυρίως για τον τρόπο της να ενσωματώνει μέσα σε αυτήν «τα αόρατα», εκείνα που μόνο τα διαισθάνεσαι ή τα ψυχανεμίζεσαι, αλλά είναι και τα καθοριστικά στις ζωές τις ανθρώπινες: το μέσα τοπίο των ηρώων της, την κληρονομιά του αίματος, τις δονήσεις των τόπων, το πεπρωμένο. Κι αυτό πετρωμένο-πεπρωμένο που κουβαλάμε όλοι, αλλά και ό,τι μας δίνει ως προίκα ο τόπος όπου γεννηθήκαμε και ζήσαμε κυρίως την παιδική μας ηλικία, είναι το κεντρικό μοτίβο του νέου μυθιστορήματος που μας παραδίδει.

Τρεις γυναίκες με κοινές ρίζες από τον ίδιο τόπο, τρεις ζωές που συναντώνται σε μία κοινή χρονική στιγμή: δύο πραγματικές ιστορίες φόνων που γίνονται υλικό για την αφηγήτρια που τις καταγράφει, αφηγούμενη όμως και τη δική της ιστορία. Οι δύο «φόνισσες» είναι γιαγιά και εγγονή, αλλά δεν έχουν συναντηθεί ποτέ: στην ίδια ηλικία, στα 26 τους χρόνια, διέπραξαν μία αποτρόπαια πράξη αίματος, ηρωίδες από εκείνες στις αρχαίες τραγωδίες. Η γιαγιά για να γλιτώσει από τον άντρα-δυνάστη, η εγγονή για να εξοντώσει την αντίζηλό της, διεκδικώντας με απόλυτο τρόπο τον άντρα-δυνάστη. Ο συνδετικός τους κρίκος η αφηγήτρια, «η καταδικασμένη να εξιστορεί» όπως την ονομάζει η συγγραφέας.

Και το σκηνικό, οι κήποι: κήποι μυστικοί μόνο για τους μυημένους, μόνο για εκείνους που τους ανακαλύπτουν, κήποι της Εδέμ, κήποι της κάθαρσης και της λύτρωσης. Εκεί φυτρώνουν και θεριεύουν όλα, λουλούδια και βότανα, ομορφιά και θεραπεία, εκεί κρύβονται, με την έννοια ότι βρίσκουν ψυχικό καταφύγιο, οι ηρωίδες. Κήποι που συμπυκνώνουν τη γυναίκα μάνα-γη, τη ζωοδότρα, γι’ αυτό και έχουν την ικανότητα να ξεπλένουν το αίμα και το θανατικό.

Η Ελένη Γκίκα και στο νέο της μυθιστόρημα, δεν ξεχνά την αγάπη για την τέχνη του λόγου, ως αξία ανθρώπινη, και ενσωματώνει μέσα στο κείμενο αποσπάσματα από κλασικά έργα, όπως ο «Γυάλινος κόσμος» του Τένεσι Ουίλιαμς. Και όλα εκείνα που κάνουν τη γραφή της ξεχωριστή, υπάρχουν και εδώ, ως μοτίβα, ως σύμβολα, ως άγκυρες. Μα «Η ωραία της νύχτας» έχει κάτι παραπάνω, που προσωπικά με γοήτευσε τόσο, που δεν άφησα το βιβλίο από τα χέρια μου μέχρι να το τελειώσω: μαγεία, ξόρκια μαγικά που δένουν τις ηρωίδες με τον τόπο τους, με το πεπρωμένο του/ τους, με τη γη, με τη γυναικεία ψυχή που προσφέρει τα πάντα αλλά μπορεί και τα πάντα να αφαιρέσει.

Κι αυτή η μαγεία σε δένει και εσένα ως αναγνώστη μαζί τους, και καταφέρνει η συγγραφέας, παρά το γεγονός ότι περιγράφει ρεαλιστικά τα φονικά από τις καταγραφές του Τύπου, να σε κάνει να τις κοιτάξεις ως ανθρώπινα πλάσματα τις φόνισσες, πιο σωστά να τις πονέσεις. Όχι δεν τις δικαιολογεί, δεν τις αθωώνει, δεν λέει πως άδικα πλήρωσαν με τόσο κόστος τις πράξεις τους. Απλά τους δίνει φωνή. Τους αφαιρεί για λίγο το ανάθεμα, και τις αφήνει στις σελίδες του βιβλίου της να μιλήσουν.

Η Ελένη Γκίκα, το έχω ξαναγράψει, είναι από τις σημαντικές σύγχρονες συγγραφείς στην Ελλάδα. Σκοπίμως δεν συμπληρώνω γυναίκες συγγραφείς, δεν χρειάζεται, η συγγραφική της φωνή είναι γυναικεία με όλους τους τρόπους που μπορεί να είναι, μα είναι κυρίως φωνή ανθρώπινη, πάσχουσα αλλά και ιαματική.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ