Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ

31.03.2018
Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΩΚΕΑΝΙΔΑ
Συγγραφέας
Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη
Κατηγορία
ISBN
978-960-410-788-9
Σελίδες
288
Με την «Απόπειρα» η Μιμή Φιλιππίδη – Θεοχάρη μάς φέρνει για άλλη μια φορά κοντά στην ελληνική επαρχία και στα μυστικά της, καθώς σημαντικό τμήμα της δράσης εκτυλίσσεται στο γραφικό ορεινό χωριό του νομού Δράμας, στον Γρανίτη. Εκεί πέντε γυναίκες, ένας ψυχίατρος και ο γιος του συναντούν τον αστυνόμο Μισιρλή, ενώ η συγγραφέας υφαίνει με μαεστρία την πλοκή γύρω τους, αλλά και γύρω από τον ψυχισμό τους. Εκεί ο ψυχίατρος Σιδέρης θα χάσει αιφνιδίως τη ζωή του, γεγονός που ωθεί τον Μισιρλή να αναζητήσει τα πραγματικά αίτια θανάτου του φίλου του.

«Η Απόπειρα», ωστόσο, είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα της ελληνικής επαρχίας. Παρουσιάζει και άλλα θέματα, τα οποία απασχολούν και τους ίδιους τους αναγνώστες, με υπαινικτικό, αλλά συγχρόνως και εύγλωττο τρόπο, όπως τη σχέση με το σώμα μας και τον τρόπο κατά τον οποίο η σχέση αυτή επηρεάζει την ζωή μας• τις επιδράσεις που ασκούν οι γονείς στα παιδιά τους και τον αντίκτυπο της συμπεριφοράς τους στις ευαίσθητες παιδικές ψυχές.

Τα παραπάνω ο αναγνώστης ίσως δεν τα συνειδητοποιεί κατά την ώρα της ανάγνωσης• απορροφημένος από την εξέλιξη της πλοκής και την αγωνία για τη λύση, τα αγνοεί ή τα προσπερνά. Μόνο όταν αποκαλύπτεται το μυστήριο, αρχίζει και συνειδητοποιεί όσα προηγήθηκαν. Και τότε καταλαβαίνει ότι η «Απόπειρα» δεν απευθύνεται μόνο στους φίλους της αστυνομικής πλοκής. Απευθύνεται σε όσους αναζητούν τον προβληματισμό, τις βαθύτερες αιτίες των πραγμάτων• με άλλα λόγια, το αίτιο που οδηγεί στο αποτέλεσμα.

Και όλα αυτά με γλώσσα λιτή, καθημερινή, που σε κερδίζει και σε κάνει να «κολλάς» στις σελίδες της «Απόπειρας». «Κολλάς» και μένεις με το στόμα ανοιχτό όταν έρχεται η ανατροπή. Και εδώ η Φιλιππίδη - Θεοχάρη κάνει τη διαφορά: το τέλος που υποψιαζόμασταν και περιμέναμε ανυπόμονα δεν έρχεται ποτέ, γιατί όσα νομίζαμε στην αρχή, τελικώς δεν ισχύουν. Μήπως όμως έτσι δεν είναι και η ζωή μας;

                                                                                                                   Αρετή Ο. Στραφιώτου
 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ