Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΞΟΔΕΥΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

01.09.2008
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΞΟΔΕΥΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-453-324-4

"Μια κατάθεση ψυχής - Ένα μάθημα ζωής"
     "Μελαγχολία είναι η αξόδευτη αγάπη..."

Η Μάρω Βαμβουνάκη γεννήθηκε στα Χανιά. Σπούδασε νομικά και ψυχολογία. Ξεκίνησε τη συγγραφική της σταδιοδρομία το 1987 με τα διηγήματα ''Ο Αρχάγγελος του καφενείου'' και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Το τριακοστό της έργο έχει τον τίτλο "Το φάντασμα της αξόδευτης αγάπης" και είναι σαν ανεξάρτητη συνέχεια, σαν δεύτερο μέρος, του βιβλίου της "Ο Παλιάτσος και η Άνιμα". Η συγγραφέας διευκρινίζει ότι οι προθέσεις των δύο βιβλίων της συμπίπτουν.

Η εισαγωγή του έργου της "Το φάντασμα της αξόδευτης αγάπης" βγαίνει από μία εικόνα της παλιάς πόλης της Πράγας, όπως ακριβώς "Ο Παλιάτσος και η Άνιμα" έδωσαν τη μικρή τους παράσταση πάνω στη γέφυρα του Καρόλου. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου η συγγραφέας μάς εισάγει στην έννοια του όρου "προβολή", όπως ερμηνεύεται από τους ψυχολόγους. Απλοποιημένα, η προβολή μάς φέρνει στο νου το γνωστό "εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια", δηλαδή όταν κάποιος κρίνει τον άλλο με βάση τις δικές του εμπειρίες. Συνεχίζει με παραδείγματα από τις ζωές κάποιων ανθρώπων για να τεκμηριώσει την άποψή της, ότι είναι αδύνατον να μείνει κανείς φίλος με όποιον ερωτεύτηκε αληθινά. Δεν υποφέρεται αυτή η μετάλλαξη. Ο οίκτος και η συμπόνια είναι το επόμενο θέμα της, το οποίο μας το εισάγει ως ένα από τα μεγαλύτερα βασανιστήρια που έχει ανακαλύψει ο άνθρωπος, προκειμένου να δυναστεύει και να εκμεταλλεύεται το συνάνθρωπό του προκαλώντας του ενοχές, είτε σε ερωτικές είτε σε φιλικές σχέσεις. Ο εγωκεντρισμός είναι αυτός που δεν αφήνει τις σχέσεις να αναπτυχθούν και απομονώνει τους ανθρώπους. Τονίζει την αξία της φιλίας και τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει έντονα σήμερα. Χρησιμοποιεί τη φράση "Δεν υπάρχουν καλοί φίλοι, γιατί δεν είσαι καλός φίλος". Συνεχίζει με τον ορισμό της έννοιας νεύρωση και τελειώνει με τη φράση "Δε μένεις εκεί όπου δε σε θέλουν". Στο δεύτερο μέρος μάς περιγράφει στιγμές από την παιδική της ηλικία στα Χανιά και μας δίνει με τρόπο συγκινητικό το μεγαλύτερο κληροδότημα που της χάρισε ο πατέρας της. Την έμαθε να φαντάζεται, να ονειρεύεται. "Υπάρχει σπουδαιότερο μάθημα για να ζεις με νόημα; Για να ξυπνάς με ενδιαφέρον τα πρωινά; Για να αναγεννιέσαι;" Επίσης, μας αναφέρει περιστατικά από τις περιπτώσεις ατόμων με τα οποία συνεργάστηκε ως ψυχολόγος. Στο τρίτο μέρος μάς αναλύει απόψεις κορυφαίων επιστημόνων για το πώς θα ζήσουμε καλύτερα, πώς θα είμαστε ευτυχισμένοι αποβάλλοντας τις ψυχώσεις και τα άγχη. Φέρνει παραδείγματα από προσωπικές της εμπειρίες με ανθρώπους και μας περιγράφει ένα άτομο που βρίσκει τη γαλήνη βοηθώντας τους άλλους και όχι μόνο τον εαυτό του.

"Το φάντασμα της αξόδευτης αγάπης" είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται πολύ ευχάριστα, γραμμένο σε απλή ποιητική γλώσσα, σε πρώτο πρόσωπο, με αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία και ταυτόχρονα ένα βοήθημα για τη βελτίωση των σχέσεων των ατόμων πρωτίστως με τον εαυτό τους και συνεπώς και με τους άλλους. Προσφέρεται για πολλαπλή ανάγνωση, καθώς αξίζει να επαναλαμβάνεται ό,τι μας ωφελεί ψυχικά. Η Μάρω Βαμβουνάκη δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να έρθει πιο κοντά στις πραγματικές του επιθυμίες, πιο κοντά στην αλήθεια και στους άλλους. Προσεγγίζει τα σημαντικότερα προβλήματα των σύγχρονων ανθρώπων. Τα παραδείγματά της αφορούν την ψυχοσύνθεση των παιδιών, των γονέων, των ερωτευμένων, όσων είναι απογοητευμένοι από τις φιλικές σχέσεις και γενικά τις κατηγορίες των σύγχρονων ατόμων με προβλήματα ψυχικής φύσεως. Ο αναγνώστης ταυτίζεται με έναν από αυτούς τους ρόλους, γιατί του θυμίζει είτε τον εαυτό του είτε κάποιον γνωστό του. Η συγγραφέας καταφέρνει να έρθει σε επαφή με την ψυχή μας και τις πραγματικές ανάγκες της. Η ευτυχία πρέπει να αναζητηθεί σε αξίες και όχι στην ύλη. Μας δίνει ένα μάθημα ζωής. Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί πόσοι είναι έτοιμοι να λάβουν τέτοια μαθήματα ζωής;

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ