Έχουμε διαβάσει 2944 βιβλία

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ

22.03.2018
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ
Εκδοτικός Οίκος
NIGHTREAD
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9773-18-8
Σελίδες
131
                                                    Ιστορίες για τις μικρές ώρες της νύχτας

Διαβάζω πάντα με ενδιαφέρον τις συλλογές διηγημάτων με νέους ή και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, γιατί σε αυτές βρίσκει κανείς τα σπέρματα της λογοτεχνίας του αύριο, παίρνει δηλ. μία καλή ιδέα για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα, ενώ παράλληλα γνωρίζει αυτούς τους συγγραφείς «στην ώρα τους, με τα πρώτα ελπιδοφόρα διηγήματά τους» όπως σημειώνει στην εισαγωγή της παρούσας συλλογής ο συγγραφέας Περικλής Μποζινάκης που έχει κάνει την ανθολόγηση: το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα της συμμετοχής των εννέα συγγραφέων στο εργαστήριο για τη συγγραφή του Φανταστικού, που ο Περικλής Μποζινάκης συντονίζει από το 2013, είναι δηλ. εκτός από προσωπικές δημιουργίες τους και ένα είδος ομαδικής δουλειάς μέσα από ένα λογοτεχνικό εργαστήρι.

Στο «Νυχτερινό Ανθολόγιο», οι εννέα συγγραφείς που ανθολογούνται από τον δάσκαλό τους, κινούνται στον χώρο της φαντασίας, του τρόμου, της επιστημονικής φαντασίας, της δυστοπίας και του ψυχολογικού θρίλερ, αν θέλουμε να δώσουμε ένα στίγμα για το αναγνωστικό κοινό. Ιστορίες ζοφερές ως θεματολογία και βαριές ψυχολογικά ως αίσθηση, που μέσω της μυθοπλασίας, πρωτότυπης και επιτυχημένης σε όλες, μιλούν για τα δύσκολα και τα σκοτεινά των καιρών μας, όχι τόσο ως προς την πλοκή τους, αλλά κυρίως ως ψυχολογική ατμόσφαιρα και «αποτύπωμα». Και νομίζω ότι τίτλοι τους είναι ενδεικτικοί των παραπάνω: «Εκδρομή» της Έλενας Ηλία, «Τυμβωρύχος» του Γιώργου Στάμου Καββαδά, «Απώλεια» της Ιλέην Ρήγα, «Όταν Εξαφανίστηκαν οι Τοίχοι μας» του Μανόλη Κωνσταντάκη, «Dona ei(s) Requiem» του Γιώργου Πρέκα, «Μοβ Ελέφαντας» του Μιχάλη Σαββίδη, «Συντήρηση Κύκλου Ζωής» του Στέλιου Λυσίμαχου Παραβάντη, «Ζεστός Αέρας» του Γιώργου Λαγκώνα, «Ο Άντρας που Λάτρευε Ποτήρια» του Διονύση Καπράλου.

Κάποιους από τους συγγραφείς τους είχα ήδη διαβάσει σε άλλα κείμενά τους, τους περισσότερους όμως τους γνώρισα μέσα από την παρούσα συλλογή και σημείωσα τα ονόματά τους στο μυαλό μου, γιατί θεωρώ ότι έχουμε να περιμένουμε πολλά από εκείνους. Συνολικά, εκτιμώ ότι η συλλογή δικαιώνει τις ελπίδες του ανθολόγου και δασκάλου των συμμετεχόντων: οι ιστορίες της είναι πρωτότυπες ως προς τη σύλληψη, πολύ διαφορετικές μεταξύ τους ως όφειλαν αφού πρόκειται για εννέα διαφορετικές φωνές και οπτικές, καλά δουλεμένες, και «εγκυμονούν» εκείνα που θα διαβάσουμε στο μέλλον. Και σίγουρα δικαιώνουν το όνομα της συλλογής, αφού διαβάζονται ιδανικά τις μικρές νυχτερινές ώρες, όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τους φόβους σου, αλλά και με εαυτό σου…

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ