Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΨΩΜΙ

28.02.2018
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΨΩΜΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ
Συγγραφέας
Χρίστος Τσιαήλης
Κατηγορία
ISBN
978-960-606-030-4
Σελίδες
128
«Σε προβλημάτισαν πολύ στο εύρος της ζωής σου όλα εκείνα που δεν κατάφερες να κρατήσεις στα χέρια όταν ήσουνα μικρός… Το άδικο αυτής της συνεχούς άρνησης το ένιωθες να σε πλακώνει, και δεν ήξερες τι να κάνεις. Τα χέρια σου ήθελαν να αρπάζουν και να περιεργάζονται πράγματα. Ήταν το φυσικότερο ένστικτο. Και σου το στερούσαν.» (σελ. 39)

Ο γεννημένος το 1974 Κύπριος Χρίστος Ρ. Τσιαήλης είναι καθηγητής Αγγλικών, μαραθωνοδρόμος και τριαθλητής. Έχει διακριθεί σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς ποίησης και πεζογραφίας. Έχει γράψει μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας στην αγγλική γλώσσα, ενώ ποιήματα και έργα του έχουν δημοσιευτεί σε ανθολογίες σε Κύπρο, Ελλάδα, Αυστραλία και ΗΠΑ. Η παρούσα συλλογή περιλαμβάνει το διήγημα «Φρούτο» που διακρίθηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό Φαντασμαγορία 2017.

Στο πρώτο διήγημα της συλλογής διηγημάτων «Ψωμί» γνωρίζουμε έναν παχύσαρκο δημόσιο λειτουργό, όπου έπειτα από μία επιτυχημένη εγχείρηση στο στομάχι του, επιστρέφει στην εργασία του και έρχεται αντιμέτωπος με τη δύναμη ενός κόκκινου μολυβιού που εντέλει δεν ήταν δικό του. Ο ήρωας του δεύτερου διηγήματος διερωτάται γιατί είναι άφαντα τα φρούτα στη λαϊκή αγορά και καταλήγει στον σχηματισμό ενός νέου Συστήματος. Στο τρίτο διήγημα ένας δρομέας που παραιτήθηκε από το αστυνομικό Σώμα βρίσκει παρηγοριά στην προετοιμασία για τον Μαραθώνιο, όταν ένας διαπληκτισμός με δύο νεαρούς παίρνει απρόβλεπτη τροπή. Ένα προσφυγόπουλο, στο τέταρτο διήγημα, έπειτα από ένα έγκλημα, δεν μπορεί να ελέγξει τα χέρια του μέχρι να συναντήσει τον Μέλανα Φιλόσοφο. Ένας επισκέπτης στην Έκθεση Αθλητικών Ειδών Μαραθωνίου, στο πέμπτο διήγημα, μαγνητίζεται από ένα βραχιόλι βιορυθμών, λίγο πριν από μία τρομοκρατική επίθεση. Ο ήρωας του έκτου διηγήματος φτιάχνει έναν πίθο, αποφεύγοντας την παραπλάνηση του Μύθου, όχι όμως και τον ορεινό λίθο. Στο έβδομο διήγημα ένας νεαρός φιλόλογος, οδηγώντας με προορισμό το ραντεβού του με την ασφαλίστρια υγείας, βιώνει απρόοπτα συμβάντα. Μια Νηπιαγωγός, στο όγδοο διήγημα, έχει ετοιμάσει το μάθημα για τα παιδιά, αλλά και την τιμωρία τους. Στο ένατο, μία γυναίκα, η Ερατώ, όπως και πολλές άλλες, ζυμώνει εκατοντάδες ψωμάκια καθημερινά για να καλύψει τις απροσδιόριστες ανάγκες κατανάλωσης των κατοίκων που συσσωρεύονται στο νησί της. Στο δέκατο, τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα ενός ψυχολογικού πειράματος σχετικά με τη δύναμη της υποβολής που έλαβε χώρα το 1961 στο Μόντρεαλ του Καναδά ήταν…. τα προσδοκώμενα. Στο ενδέκατο, μία γριά μάνα περιποιείται τον πληγιασμένο γιο της, τον Σωκράτη, που βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ κι έναν μήνα σε ένα κελί φυλακής, μαχόμενος το Σύστημα. Στο δωδέκατο, το 20000 μ.Χ. οι Μετάνθρωποι συνωστίζονται στη μεγαλύτερη πλατεία συμπαγούς βασαλτίου του κόσμου για να δουν το σωτήριο μήνυμα του πασσάλου. Στο δέκατο τρίτο, παρακολουθούμε τα βιώματα μιας συζύγου όταν, ύστερα από μία κίνηση, παγώνει τον χρόνο για μια μέρα. Στο τελευταίο διήγημα σβήνει κάθε φως στον κόσμο και επέρχεται ο πνευματικός σκοταδισμός. Η συναρπαστική συνέχεια ανήκει στον αναγνώστη…

Η συλλογή διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας και μεταφυσικής που φέρει τον τίτλο «Ψωμί» αποτελείται από 14 διηγήματα, τα οποία, αν και αυτοτελή, κατά κάποιο τρόπο συνδέονται μεταξύ τους. Τη διηγηματική συλλογή προλογίζει η Κύπρια βραβευμένη συγγραφέας Κωνσταντία Σωτηρίου. Άλλοτε σε πρωτοπρόσωπη, άλλοτε σε τριτοπρόσωπη, ακόμα και στην απαιτητική δευτεροπρόσωπη αφήγηση, οι ήρωες του συγγραφέα βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μοναχικότητα, την τρομοκρατία, τη βία, τη γραφειοκρατία, το κρατικό σύστημα, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται το προσφυγικό πρόβλημα και το «τέρας» της τεχνολογίας. Όλη αυτή η σύγκρουση επέρχεται διαμέσου της μεταφυσικής οδού και εκφράζεται μέσω της επιστημονικής φαντασίας για να υποδηλώσει έναν κόσμο αγωνίας και απόγνωσης, αλλά και την ανάγκη αντίστασης σε οτιδήποτε επιβάλλεται. Όπως σημειώνει στον πρόλογο η Κωνσταντία Σωτηρίου, «είναι αυτή η ανθρώπινη αίσθηση της ματαίωσης, της μοναξιάς, του ανολοκλήρωτου, που καθιστά τα κείμενα στο “Ψωμί” τόσο γοητευτικά» (σελ. 12).

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ