Έχουμε διαβάσει 2944 βιβλία

ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

15.02.2018
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
NIGHTREAD
Συγγραφέας
Γιώργος Λαγκώνας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9773-15-7
Σελίδες
94
                                                 Το παράδοξο ως πτυχή της καθημερινότητας

Σκοτεινή φαντασία και ψυχολογικό τρόμο συναντάμε σε αυτή τη συλλογή του Γιώργου Λαγκώνα με το καλαίσθητο εξώφυλλο. Οι πέντε παράξενες, πιο σωστά παράδοξες, ιστορίες που μπορεί να συμβαίνουν δίπλα μας (ή και σε εμάς), έχουν ως πρωταγωνίστριες πέντε παράξενες θηλυκές υπάρξεις – αν και στις περισσότερες εξ αυτών, πλην μίας, ο ήρωας είναι άντρας και η αφήγηση γίνεται από τη δική του οπτική: πώς βιώνει εκείνος αυτή τη σχέση με το παράδοξο θηλυκό στοιχείο που εμφανίζεται ή κυριαρχεί ήδη, στη ζωή του. Και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον, διότι ο συγγραφέας αποδίδει εξαιρετικά την αντρική ψυχολογία σε σχέση με τη δύναμη της γοητείας αλλά και την ισχύ της “εξουσίαςˮ, που ασκεί το γυναικείο στο αντρικό φύλο, μέσα από διάφορους κοινωνικούς ρόλους και μορφές σχέσεων, με εκείνη της μητέρας-γιου να αναδεικνύεται ως κυρίαρχη, πανίσχυρη και τυραννική ενίοτε.

Οι ήρωές του είναι άντρες που συναντάμε λίγο-πολύ στην καθημερινή μας ζωή ως συναδέλφους, γνωστούς, γείτονες, μπορεί και στον πιο άμεσο περίγυρό μας, οι οποίοι είτε κουβαλάνε μέσα τους είτε συναντούν στην αφήγηση της ιστορίας μία “παράξενη γυναίκαˮ που καθορίζει τη ζωή τους και τη μοίρα τους, έχοντας επάνω τους δύναμη ζωής και θανάτου, όπως είναι άλλωστε και η φύση του θηλυκού. Η μητρότητα, ως μητρική φροντίδα αλλά και ως αυταρχική επιβολή, η ερωτική επιθυμία, το συναίσθημα της αγάπης αλλά και η γυναικεία εκδίκηση, είναι οι βασικές θεματικές των ιστοριών της συλλογής, οι οποίες είναι πρωτότυπες ως σύλληψη και καλογραμμένες ως συγγραφικό αποτέλεσμα.

Προσωπικά ξεχώρισα δύο, τη στοιχειωμένη ιστορία της Λάγιας στο ομώνυμο διήγημα, και την εξαιρετική από κάθε άποψη και δυνατή συναισθηματικά ιστορία με τον τίτλο «Ο Διάμεσος», που τη διάβασα δύο φορές, και τη θεωρώ ως ένα από τα καλύτερα διηγήματα από Έλληνα συγγραφέα που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια. Εκτιμώ ότι ο Γιώργος Λαγκώνας σε αυτό το διήγημα δείχνει τη στόφα του ως συγγραφέας: διότι εκτός από τη φαντασία και το ταλέντο ο καλός συγγραφέας έχει την ικανότητα να “βλέπειˮ πραγματικά και να διαβάζει τους ανθρώπους γύρω του – και γνωρίζει πως κάθε άνθρωπος είναι μία ιστορία που περιμένει κάποιον να την αφηγηθεί.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ