Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ

03.08.2008
facebook email
ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΣΟΚΟΛΗΣ-ΚΟΥΛΕΔΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-89281-9-0
Σελίδες
191

Ανατολή και Δύση

Η Χρύσα Σπηλιώτη είναι περισσότερο γνωστή ως ηθοποιός. Πολύ σημαντική, βέβαια, είναι η προσφορά της στο θέατρο και από τη θέση του θεατρικού συγγραφέα. Γεννήθηκε στην Αθήνα και φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Εργάζεται τόσο στο θέατρο, όσο και στην τηλεόραση, ενώ έχει γράψει και θεατρικά σενάρια. Το 1997 παρουσιάστηκε στο θέατρο Αμόρε το πρώτο της θεατρικό έργο Ποιος ανακάλυψε την Αμερική. Έχουν παρουσιαστεί ακόμα τέσσερα θεατρικά έργα της με τελευταίο το Φωτιά και νερό, το οποίο παρουσιάστηκε το 2008 στη Β’ Σκηνή του θεάτρου Άλμα σε σκηνοθεσία Άσπας Τομπούλη.

Σε μια ανώνυμη πόλη της Ευρώπης ζουν ο Ιρακινός Σαΐντ και η Ιρανή Χαγιάτ, σημαδεμένοι από τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος που άφησαν στην πατρίδα τους. Ένας άντρας (ο οποίος δεν έχει όνομα) κάνει λάθος στη διεύθυνση και βρίσκεται ξαφνικά όμηρος του Σαΐντ, ο οποίος θεωρεί ότι οι ντόπιοι τον αντιμετωπίζουν ρατσιστικά. Η Χαγιατ προσπαθεί να τον συνετίσει, αλλά δεν τα καταφέρνει. Οι δύο άντρες, όμως, θα ανακαλύψουν ότι έχουν αρκετά κοινά και θα πλησιάσουν ο ένας τον άλλο, ώσπου το ενδιαφέρον και των δυο για τη Χαγιάτ θα τους ξανακάνει αντιπάλους.

To έργο χωρίζεται σε δυο μέρη και 17 εικόνες (12 εικόνες στο πρώτο και 5 στο δεύτερο). Ο ρυθμός του είναι γρήγορος και το τέλος κάθε εικόνας επιφυλάσσει ανατροπές. Η γλώσσα του Ξένου, του ανώνυμου Δυτικού, είναι απλή, όπως και του Σαΐντ και της Χαγιάτ, οι οποίοι κάνουν τα συνηθισμένα λάθη που παρουσιάζονται κατά την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Ο χώρος του έργου είναι το σπίτι των δυο μεταναστών και η εξέλιξη καλύπτει χρονικά μια εβδομάδα.

Η Σπηλιώτη κάνει μια ανατροπή δίνοντας ονόματα στους μετανάστες και ονομάζοντας τον όμηρο «Ξένο», αφενός επειδή δεν θέλει να προσδιορίσει τη χώρα και αφετέρου επειδή θέλει να δώσει στους μετανάστες το σεβασμό που τους αξίζει. Ο Σαΐντ κρατάει τον Ξένο και τον «βασανίζει» κάνοντάς του μαθήματα αραβικής γλώσσας και ιστορίας. Σκοπός του είναι να του αποδείξει ότι προέρχεται από ένα μέρος πολιτισμένο και του αξίζει να του φέρονται ανάλογα. Είναι απλώς από άλλο πολιτισμικό υπόβαθρο, θέλει να νομιμοποιήσει τη διαφορετικότητά του. Και ο Ξένος, όταν σταματήσει να αντιστέκεται, θα αποδεχτεί τον κόσμο του δεσμοφύλακά του, όσο μπορεί. Όταν όμως αρχίσει να αισθάνεται έλξη για τη Χαγιάτ, ο μεταξύ τους πόλεμος θα ξαναρχίσει, θα γίνει μάχη δυο αρσενικών και οι πολιτισμικές διαφορές θα ξαναβγούν στην επιφάνεια. Η προσωρινή ανακωχή θα διαχωριστεί στα αρχικά στοιχεία της πάλης του έργου: φωτιά και νερό.

Με πολλή ανθρωπιά και τρυφερότητα για τους χαρακτήρες της και με πολύ σεβασμό στον αραβικό πολιτισμό, η Χρύσα Σπηλιώτη παρουσιάζει ένα καλοδομημένο και γρήγορο έργο που σίγουρα αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον του θεατή/ αναγνώστη. .

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ