Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ

03.08.2008
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-194-7
Σελίδες
111

Η μισανθρωπία της πραγματικότητας

Η Σταυρούλα Σκαλίδη γεννήθηκε το 1978 στον Άγιο Αδριανό της Αργολίδος. Εργάζεται ως δημοσιογράφος. Το «Προδοσία και εγκατάλειψη» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Το συγκεκριμένο βιβλίο εκτυλίσσεται στη σημερινή εποχή, σε μια ασφυκτική περιοχή, την Κυψέλη. Ο ήρωας του βιβλίου, Ευστράτιος Καθομιλνός, είναι ένας άντρας 35 χρονών, καχεκτικός, μετρίου αναστήματος, καστανός, ιδιοκτήτης ενός ψιλικατζίδικου της γειτονιάς. Βλέπει καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους να περνούν και μερικούς απ’ αυτούς να μπαίνουν στο μαγαζάκι του. Ιδιαίτερες σχέσεις έχει αναπτύξει με μια γηραιά κυρία, η οποία εμφανίζεται κάθε τόσο, αποπνέει έναν αέρα αριστοκρατικό και παίρνει συγκεκριμένα πράγματα και ποσότητα. Σταδιακά η σχέση τους γίνεται ελαφρά πιο στενή, γεγονός που δεν χαροποιεί πάντοτε τον νεαρό άντρα, αφού ο ίδιος προτιμά να βρίσκεται προστατευμένος πίσω από το κελί της φυλακισμένης ψυχής του.

Όταν η γηραιά κυρία εξαφανίζεται για αρκετό διάστημα, κάτι που δεν είχε συνηθίσει ο νεαρός ήρωας, ο Στρατής, ξεπερνώντας τις ανασφάλειές του, θα την αναζητήσει στην πολυκατοικία όπου διέμενε. Εκεί έρχεται σε επαφή με τους γείτονές της και μετά από αρκετό καιρό αφήνει την κοινωνική πλευρά του να διαφανεί. Όμως δεν αντέχει και λιποθυμά. Ο θάνατος της πιο κοντινής σε αυτόν παρουσίας, το ξύλο από κάποιο πρεζάκι και ένας μονόπλευρός έρωτας, θα οδηγήσουν τον Στρατή πίσω στη φωλιά του, αντιλαμβανόμενος πλέον την «προδοσία και εγκατάλειψη» του ίδιου του εαυτού.

Η Σταυρούλα Σκαλίδη σκηνοθετεί ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τη σκληρότητα της σύγχρονης πραγματικότητας. Η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο, ενώ η γλώσσα συμβαδίζει με το τραχύ ύφος του βιβλίου. Ένα γεγονός που μου έκανε εντύπωση είναι η δομή του κειμένου, που παρουσιάζει ένα έργο συμπαγές και ακέραιο, αλλά και η αίσθηση που αποπνέει, ότι πρόκειται για ένα δουλεμένο κείμενο που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Κατά τα λοιπά, η θεματολογία δεν είναι κάτι το πρωτότυπο, αλλά δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε πως η απομόνωση των ανθρώπινων ψυχών αποτελεί ένα από τις μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας. Επίσης, κατά την εξέλιξη της ιστορίας διαφαίνεται κατά σημεία μια μικρή αδυναμία στη στοιχειοθέτηση ενός αντρικού χαρακτήρα. Το κείμενο διαθέτει λίγους διαλόγους, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Η αίσθηση της προσωπικής εξομολόγησης θα μπορούσαμε να πούμε ότι επιτυγχάνεται αρκετά καλά και η ωμότητα καταφέρνει να περάσει στον αναγνώστη.

Γενικότερα θα λέγαμε πως πρόκειται για ένα καλό δείγμα γραφής, με πολύ καλή δομή και τεχνική, αλλά υπάρχει και μια κοινοτυπία στο θέμα του βιβλίου. Παρ’όλ’ αυτά, το «Προδοσία και εγκατάλειψη» είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα και διατηρεί έντονο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ