Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΜΑΥΡΑ ΛΙΒΑΔΙΑ

17.01.2018
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΜΑΥΡΑ ΛΙΒΑΔΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΛΥΚΟΦΩΣ
Συγγραφέας
Αγνή Σιούλα
Κατηγορία
ISBN
978-618-5095-65-9
Σελίδες
640
                                               Ένα ιδιαίτερο μυθιστόρημα επικής φαντασίας

Δεν θα κουραστώ να το λέω και να το γράφω, και να χαίρομαι αφάνταστα κάθε φορά που διαβάζω ένα ελληνικό βιβλίο φαντασίας που το επιβεβαιώνει: η ελληνική ιστορία και η λαϊκή παράδοση είναι ένας «χαμένος θησαυρός» έμπνευσης για τους συγγραφείς. Και η Αγνή Σιούλα στο δεύτερο μυθιστόρημά της το επιβεβαιώνει αυτό στο έπακρο: αντλώντας από το έπος του Διγενή Ακρίτα, τη βυζαντινή ιστορία για τη ζωή και την οργάνωση του σώματος των ακριτών, αλλά από το ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη «Βρικόλακας», δημιουργεί μία εξαιρετικά πρωτότυπη στη σύλληψή της ιστορία φαντασίας, γεμάτη ανατροπές αλλά και εκπλήξεις για τον αναγνώστη.

Έκπληξη πρώτη: αν και μιλάμε για ακρίτες και Βυζάντιο, η ιστορία εκτυλίσσεται στη σύγχρονη εποχή. Η ηρωίδα είναι μία 19χρονη φοιτήτρια που ανακαλύπτει με έναν μάλλον τραυματικό τρόπο, ότι η οικογένειά της έχει δώσει πριν εννέα αιώνες έναν όρκο αίματος, ο οποίος δεσμεύει ένα παιδί κάθε δεύτερης γενιάς σε μία εικοσαετή στρατιωτική θητεία στα Μαύρα Λιβάδια. Και τώρα είναι η σειρά της να υπηρετήσει εκεί, αντιμετωπίζοντας έναν αιμοδιψή εχθρό της ανθρωπότητας… Έκπληξη δεύτερη, η βυζαντινή ιστορία συναντά την επιστημονική φαντασία: τα Μαύρα Λιβάδια δεν βρίσκονται πουθενά στον δικό μας κόσμο, αλλά σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν, στο οποίο μπορεί κάποιος να μεταφερθεί μέσω συγκεκριμένων ενεργειακών πυλών. Εκεί η Αλεξάνδρα θα ενταχθεί σε μία στρατοκρατική κοινωνία, που ακολουθεί τη βυζαντινή στρατιωτική και διοικητική οργάνωση, και έχει έναν και μόνο σκοπό ύπαρξης: να εμποδίσει τον εχθρό να περάσει από τις πύλες και να εισβάλλει στη Γη. Έκπληξη τρίτη: ο εχθρός αυτός είναι μία φυλή βρικολάκων από μία άλλη διάσταση, που ονομάστηκαν «σκεπτομορφίτες» επειδή μπορούν να διαβάζουν τη σκέψη των ανθρώπων και να τους πλησιάσουν με τη μορφή συγγενούς ή φίλου, ώστε να τραφούν από αυτούς.

Νομίζω ότι οι παραπάνω αναφορές στην πρωτοτυπία της συγγραφικής σύλληψης και της πλοκής, είναι αρκετές για να καταλάβετε ότι θα διαβάσετε κάτι πολύ διαφορετικό από τα συνήθη. Και αυτό είναι το πρώτο μεγάλο ατού του βιβλίου. Το δεύτερο είναι ένα στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσει κάθε συγγραφέας φαντασίας: η Αγνή Σιούλα, έχοντας προφανώς αφιερώσει ατελείωτες ώρες στην ιστορική έρευνα, επιτυγχάνει απολύτως στη δημιουργία μίας πειστικής και «ζωντανής» κοσμοπλασίας. Τα Μαύρα Λιβάδια είναι ένας «πραγματικός» κόσμος, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, στον οποίο ο αναγνώστης ζει μαζί με την ηρωίδα, κατά την ανάγνωση του βιβλίου. Οι ανατροπές της πλοκής, οι αποκαλύψεις που συνεχώς αλλάζουν την οπτική της Αλεξάνδρας (και του αναγνώστη), αλλά και οι χαρακτήρες που επίσης είναι πρωτότυποι, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικοί και αναγνωρίσιμοι ως τύποι ανθρώπων, συμπληρώνουν τα υπέρ του βιβλίου.

Και υπάρχει κάτι ακόμα, που προσωπικά το θεωρώ σημαντικό και θέλω να αναφερθώ σε αυτό: η Αγνή Σιούλα έχει άποψη και θέση για σημαντικά ζητήματα κοινωνικά και πολιτικά, και δεν διστάζει ως συγγραφέας να τοποθετηθεί, πάντα μέσω της ιστορίας που αφηγείται όπως είναι και το δέον. Η αφήγησή της και η οπτική της δεν είναι ουδέτερη, άχρωμη, αποστειρωμένη: μέσω κυρίως της βασικής ηρωίδας, λέει αυτά που σκέφτεται και γράφει για εκείνα που βλέπει και βιώνει γύρω της, στην κοινωνία, στη ζωή. Και τοποθετείται ευθαρσώς για μία σειρά από θέματα, όπως ο πόλεμος ως γεγονός αλλά ως ψυχολογική κατάσταση που αλλάζει όσους συμμετέχουν δικαίως ή αδίκως σε αυτόν, η απληστία για όλο και μεγαλύτερο κέρδος ανεξαρτήτως του ανθρώπινου κόστους, αλλά και η θέση της γυναίκας που αν και έχει σε μεγάλο βαθμό εξισωθεί με το ανδρικό φύλο, πρέπει ακόμα να παλέψει με εκείνες τις νοοτροπίες που τη θέλουν να υπακούει χωρίς αντιρρήσεις.

Στο σύνολό του, ένα ξεχωριστό μυθιστόρημα στο οποίο η συγγραφέας τολμά να συνδυάσει διαφορετικά είδη, ιστορική και επιστημονική φαντασία με τη δυστοπία, και σίγουρα αξίζει να το επιλέξετε και να το διαβάσετε. Και με ένα πολύ όμορφο εξώφυλλο, που ταιριάζει αισθητικά στην ιστορία και τροφοδοτεί τη φαντασία.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ