Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΠΕΘΑΙΝΑΝ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ

03.08.2008
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΠΕΘΑΙΝΑΝ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΛΙΒΑΝΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-14-1750-9
Σελίδες
388

Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα.....

''Γιατί τα σπάσαμε τ' αγάλματά των,
γιατί τους διώξαμεν απ' τους ναούς των,
διόλου δεν πέθαναν γι' αυτό οι θεοί.
Ω γη της Ιωνίας, σένα αγαπούν ακόμη,
σένα η ψυχές των ενθυμούνται ακόμη. [.........]
                                       Κ.Π.Καβάφης, «Ιωνικόν»

Ο Γιάννης Π. Καψής γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά οι ρίζες του, που φτάνουν στην Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ, τον έκαναν να νιώθει από μικρός γέννημα-θρέμμα της Μικράς Ασίας. Η αγάπη του αυτή για τη Σμύρνη εκδηλώθηκε με τη μικρασιατική του τριλογία ''Χαμένες πατρίδες'', ''Μαύρη Βίβλος'' και ''Όταν οι άγγελοι πέθαιναν στη Σμύρνη''. Έτσι δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα της πιο τραγικής σελίδας της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ο συγγραφέας αφιερώθηκε στη δημοσιογραφία, όπου καταξιώθηκε. Τον Απρίλη του 1982 ορκίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών και αργότερα υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών.

Στο βιβλίο του '' Όταν οι άγγελοι πέθαιναν στη Σμύρνη'', παρακολουθούμε ιστορίες απλών ανθρώπων, Ελλήνων και Τούρκων, πριν και κατά τη διάρκεια της Καταστροφής. Δύο αδερφοποιτοί, ο Αλέξης και ο Χασάν, ενώνονται με δεσμούς φιλίας και παρ'όλο που ανήκουν σε αντίπαλα στρατόπεδα, δίνουν υπόσχεση όποιος σκοτώσει τον άλλο να του κλείσει τα μάτια ως ένδειξη αγάπης και σεβασμού στη φιλία τους. Δύο ερωτευμένα παιδιά, ο Αλέξης και η Μιριάμ, χωρίζονται, όταν η κοπέλα αναγκάζεται να τουρκέψει και να παντρευτεί σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σωθεί, τον Καρίμ, τον έμπιστο φίλο του πατέρα της. Ο Μουσταφά, ο Τουρκοκρητικός, ρίχνεται με το μαχαίρι του στους τσέτες για να σώσει την Αγγελικούλα κραυγάζοντας «Μουσουλμάνος είμαι, μπρε, μα την Παναγία...». Στην πορεία αναγκάζεται να τη σφάξει με τα ίδια του τα χέρια, όταν οι τσέτες αντιλαμβάνονται ότι είναι Ελληνίδα, για να μην την αρπάξουν οι ίδιοι και την κακοποιήσουν. Ο θάνατος τη λυτρώνει, όταν αμέτρητες νεαρές παρθένες βιάζονται μέσα στις εκκλησίες. Παράλληλα με αυτές τις ιστορίες παρακολουθούμε και την ιστορία της Άντζελ Σάιμον-Συμεωνίδη, η οποία είναι ξαδέρφη της Μιριάμ και έχει επισκεφθεί τη σημερινή Σμύρνη (Γκιαούρ Ισμίρ) για να κάνει μια έρευνα για το διδακτορικό της. Η συνάντησή της με τη Μιριάμ, την κοπέλα που τούρκεψε, αποτελεί μια τεράστια αποκάλυψη για τη ζωή της, καθώς μαθαίνει πολλά για την οικογένειά της και το παρελθόν της. Ο συνδετικός τους κρίκος ήταν ο Αλέξης, ο οποίος ήταν ο θείος της Άντζελ και ο παιδικός έρωτας της Μιριάμ.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιώντας έναν τρόπο γραφής εμπλουτισμένο με θεατρικά στοιχεία, όπως οι πολλαπλοί διάλογοι, οι σκηνοθετικές πληροφορίες και οι λεπτομερείς περιγραφές, μας παρουσιάζει τις ζωές Ελλήνων και Τούρκων της Μικράς Ασίας την εποχή της Μεγάλης Καταστροφής. Η αφήγηση δεν καταλαμβάνει μεγάλο χώρο και ο αφηγητής είναι τριτοπρόσωπος και παντεπόπτης. Κυριαρχεί ο διάλογος και η περιγραφή της ζωής και των ρόλων των ηρώων. Οι αναδρομές στο παρελθόν μάς δίνονται από το συγγραφέα μέσω της ηρωίδας 'Αντζελ Σάιμον-Συμεωνίδη, η οποία ερευνά τα αίτια της Τραγωδίας του 1922 στη σημερινή Σμύρνη. Η συνάντησή της με τη Μιριάμ μας παρέχει μνήμες και γεγονότα από την περίοδο της Καταστροφής. Η γλώσσα του συγγραφέα είναι απλή και περιγραφική. Στο τέλος του βιβλίου παραθέτει τρεις πηγές άντλησης ιστορικών πληροφοριών που αναφέρονται στην περίοδο αυτή. Χαρακτηριστικό είναι ένα συνταρακτικό ντοκουμέντο, όπου ο Κεμάλ παρακολουθεί αδιάφορος την πυρκαγιά της Σμύρνης και όταν ο Ισμέτ Ινονού του ζητεί να στείλει στο στρατοδικείο τον Νουρεντίν, τον Νέρωνα της Σμύρνης, διατάζει... να ρίξουν την ευθύνη στους Έλληνες. Οι πηγές και τα ντοκουμέντα χαρίζουν αξιοπιστία στο βιβλίο του. Η παράθεση της ιστορίας της φιλίας ενός Τούρκου και ενός Έλληνα περνάει ανθρωπιστικά και αντισωβινιστικά μηνύματα. Η Τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής ήταν τραγωδία τόσο για τους απλούς Έλληνες όσο και για τους απλούς Τούρκους.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ