Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΠΑΓΑΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΟΞΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ

22.12.2017
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΠΑΓΑΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΟΞΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ
Συγγραφέας
Χρυσόστομος Τσαπραΐλης
Κατηγορία
ISBN
978-618-5267-03-2
Σελίδες
160
                                                           «Στα από κάτω χωράφια»

Σε πολλές συζητήσεις και ομιλίες σχετικά με το ελληνικό Φανταστικό, έχω πάντα τη σταθερή άποψη ότι καταρχάς ξεκινάς από τις δικές σου παραδόσεις και τις μπολιάζεις στη συνέχεια με στοιχεία, εικόνες κ.λπ. από άλλες επιρροές. Και η ελληνική παράδοση κρατά φυλαγμένο ένα τεράστιο σεντούκι γεμάτο ιστορίες, θρύλους, αλλά και δημοτικά τραγούδια, που ξεκινούν από τη φαντασία και φτάνουν στον γνήσιο, απόλυτα σκοτεινό, τρόμο. Στην Ελλάδα τα πράγματα ξεκίνησαν ανάποδα: όσοι αγαπούν τη φαντασία και τον τρόμο, ή γράφουν και ανάλογα βιβλία, προσέγγισαν το είδος μέσω ξένων συγγραφέων και των δικών τους παραδόσεων, που εκείνοι καθόλου δεν περιφρονούσαν όπως εμείς τη δική μας. Το γιατί στην Ελλάδα παράδοση θεωρήθηκε μόνο το φολκλόρ «Πάσχα στο χωριό» και τα συναφή έθιμα, και όλα τα υπόλοιπα πρέπει οι νεότερες γενιές να τα ανακαλύψουν ξανά με δική τους έρευνα, είναι μία μεγάλη συζήτηση. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει πλέον ένα σημαντικός αριθμός Ελλήνων συγγραφέων που ανατρέχει, ερευνά, εμπνέεται και γράφει ανοίγοντας αυτό το κλειδωμένο σεντούκι της δικής μας παράδοσης – άλλωστε είχε πάντα τα κλειδιά, κι ας ήταν ξεχασμένα και σκουριασμένα.

Οι «Παγανιστικές Δοξασίες της Θεσσαλικής Επαρχίας» του Χρυσόστομου Τσαπραΐλη, που με χαρά έμαθα ότι βρίσκονται ήδη στην τρίτη έκδοση, αποτελούν ένα εξαιρετικό δείγμα αυτής της εκ νέου ανακάλυψης των ελληνικών λαϊκών θρύλων και δοξασιών. Η ουσιώδης διαφορά όμως είναι ότι τις αφηγήσεις αυτές δεν τις χρησιμοποιεί αυτούσιες, όπως παραδόθηκαν από τους παλιούς, αλλά ως υλικό και ως έμπνευση για να δημιουργήσει τις δικές του ιστορίες, ταξινομημένες μέσα στο βιβλίο σύμφωνα με περιοχές της Θεσσαλίας: Βλαχοχώρια, Καραγκουνοχώρια, Δρακοχώρια και Πόλεις του κάμπου. Ο συγγραφέας δεν λειτουργεί ως λαογράφος για να καταγράφει, αλλά ως μυθοπλάστης για να γεννά ιστορίες. Μεταπλάθει τις λαϊκές δοξασίες σε λογοτεχνία με τη δική του οπτική και τη δική του φωνή: φωνή καθαρή και απόλυτα διακριτή στα μικρά διηγήματα της συλλογής, και αυτό είναι ήδη μεγάλο επίτευγμα για έναν πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα.

Η γραφή του, φρέσκια, ρέουσα, λυρική και με μία σκοτεινή, ισχυρή φλέβα να την ποτίζει και να τη διατρέχει, είναι το δεύτερο επίτευγμά του. Κυρίως γιατί παίρνοντας τα σύμβολα και τα μοτίβα από τη λαϊκή παράδοση, καταφέρνει να φτιάξει κάτι νέο και να το αποτυπώσει με τέτοιο τρόπο με τη γραφή του ώστε να γεννά τόσες εικόνες: όχι μόνο μέσα στις σελίδες του βιβλίου όταν το διαβάζεις, αλλά και μέσα στο μυαλό του αναγνώστη, που τις εντυπώνει ολοζώντανες. Και ακόμα περισσότερο, σε ένα πιο βαθύ επίπεδο, οι εικόνες που δημιουργεί ξυπνούν εκείνα τα ξεχασμένα μέσα μας, αυτά που ξέρουμε από τις ρίζες μας και κοιμούνται κάτω από τόσα στρώματα «πολιτισμού» ή πιο σωστά, εξημέρωσης, «στα από κάτω χωράφια», για να δανειστώ έναν τίτλο από τα διηγήματά του. Κι αυτό το στρώμα γνώσης, βρίσκεται πιο βαθιά από τις παραδόσεις κάθε λαού, στα κοινά για όλο το ανθρώπινο είδος αρχέτυπα. Και για να το πω πιο απλά, διάβασα σε δύο βράδια τις ιστορίες της συλλογής, και τα όνειρά μου ήταν γεμάτα από αυτές…

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ