Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

05.12.2017
facebook email
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΓΓΕΛΑΚΗ
Συγγραφέας
Μάνος Καλύβας
Κατηγορία
ISBN
978-960-616-021-9
Σελίδες
500
Σαράντα πέντε πρόσωπα συμμετέχουν σε αυτό το μυθιστορηματικό δράμα, του πρωταγωνιστή Καρχηδόνιου στρατηγού Αννίβα συμπεριλαμβανομένου. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να κινήσεις πάνω από τρία πρόσωπα στο χαρτί, ακόμα κι αν έχεις στη διάθεσή σου πεντακόσιες τυπωμένες σελίδες. Στο αρχαίο δράμα έπαιζαν ταυτόχρονα το πολύ τέσσερις, κι ο τέταρτος συνήθως βουβός ή ολιγόλογος, όπως ο Πυλάδης στην αισχύλεια «Ορέστεια», ενώ στην Ευριπίδεια «Ηλέκτρα» έχει σαφώς εκτενέστερο ρόλο… Οι συνθετικές-δραματουργικές ικανότητες του μυθοπλάστη Μάνου Καλύβα, που γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Οικονομικά (με εξειδίκευση στην οικονομική ανάλυση), είναι υποδειγματικός σύζυγος και πατέρας τριών παιδιών, καταδεικνύουν ένα γνήσιο μυθοπλαστικό τάλαντο, που ολοκληρώνει τώρα με το βιβλίο του αυτό μία άτυπη τριλογία η οποία εντάσσεται στην κατηγορία του ιστορικού μυθιστορήματος. Κι αν αναφέρω, κατ’ εξαίρεσιν, το εργοβιογραφικό του και δεν περιορίζομαι στενά στο έργο του, είναι: πρώτον, γιατί δεν είναι εύκολο να μεγαλώσεις τρία αγόρια σε αυτή τη δύσκολη εποχή, και δεύτερον, ας τελειώνουμε επιτέλους με τον μύθο των δήθεν «καταραμένων ποιητών» που χωρίς αλκοόλ κι άλλα παραισθησιογόνα δεν μπορούν να γράψουν ούτε μία αράδα. Θεωρώ αυτή τη νοσηρή μυθολογία ύποπτη και δημιουργημένη από σκοτισμένους εγκεφάλους που κρίνουν εξ ιδίων. Μπορούμε άνετα να διατηρούμε τη γαλήνη μας με νεράκι του Θεού, διαλογισμό, πνευματική εργασία και προσφορά στον πλησίον. Κι αυτό είναι σημαντικότερο από αυτοκτονικές και καταστροφικές τάσεις, που δεν προσφέρουν τίποτα στο καθαυτό λογοτεχνικό έργο. Αντιθέτως, το αδυνατίζουν και το αποδυναμώνουν καθιστώντας τον δημιουργό του αν όχι αναξιόπιστο, τουλάχιστον ύποπτο για το αναγνωστικό κοινό.

Κι αφού εκθείασα την ηθική διάσταση του ανδρός, ας έλθω τώρα και στην ανάλυση του κυρίως έργου του. Τα δύο προηγούμενα ιστορικά μυθιστορήματα (όλα από τις σοβαρές εκδόσεις Αγγελάκη) είχαν τίτλους: «Από το βράδυ του Μαρένγκο στον ήλιο του Αούστερλιτς» (2013) και «Έρωτας στην κόψη του ξίφους. Χαιρώνεια 338 π.Χ.» (2014). Θα έλεγε κανείς ότι εντάσσονται στα βιβλία ευρείας καταναλώσεως και είναι βεβαίως ευπώλητα, όμως όσοι αγαπούν (όπως εγώ) το δύσκολο αυτό είδος του ιστορικού μυθιστορήματος, θα αναγνωρίσουν στο βιβλίο αυτό και στην τριλογία γενικότερα συνθετικές, συγγραφικές και «σκηνοθετικές» αρετές σπανίζουσες σε παρόμοια βιβλία γιγάντων της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο λογοτέχνης ως στανισλαβσκικός ηθοποιός καταβυθίζεται στο υποσυνείδητο της Ανθρωπότητας για να πλάσει τις μάσκες των ηρώων του, κατέχει την τέχνη της παρατηρήσεως Φύσεως και φαινομένων, ξέρει να καθιστά το γραπτό του ευλογοφανές, τον διάλογο αληθοφανή και τις περιγραφές του πειστικότατες, τόσο που δημιουργούν εικόνες ανεξίτηλες στη συνείδηση του επαρκούς συνδημιουργού αναγνώστη. Ιδιόλεκτος καθημερινή, απολύτως σύγχρονη, βοηθά τον απο-δέκτη αυτής της πληθώρας καταιγιστικών σημάτων και μηνυμάτων να πλάσει στο μυαλό και στην ψυχή του μια πλήρη εξατομικευμένη, «υποκειμενική» εικόνα μακρινών εποχών και χαμένων πια για εμάς κοσμοθεωριών και πολιτιστικών προϊόντων, ρευμάτων ή τάσεων. Οι υποσημειώσεις, τα σχεδιαγράμματα, ο κατάλογος των δραματικών προσώπων, συγκρατημένα, μελετημένα, λακωνικά, κατατοπιστικά και διεξοδικά καθοδηγούν τον αναγνώστη ως μίτος της Αριάδνης μέσα σε αυτόν τον ιστορικό-θεοκρατικό λαβύρινθο. Ο συγγραφέας δεν επιθυμεί να εντυπωσιάσει, δεν προβαίνει σε επίδειξη σχολαστικότητος, δεν στοχεύει σε εύκολες ακαδημαϊκές δάφνες, δεν απευθύνεται σε δήθεν διανοούμενους και κατά δήλωσίν (τους) λογίους. Το αντίθετο: λειτουργεί σαν δάσκαλος που επιθυμεί να γίνει, να είναι και να παραμείνει κατανοητός. Κι αυτή είναι η μόνη δόξα που φαίνεται σαν να διεκδικεί στον δύσκολο στίβο που διάλεξε να τρέξει. Η πνευματική του ατραπός, μέσα από τα γραφόμενά του, αποδεικνύεται γέμουσα ήθους και πλησμονής, γενναιόδωρη και σφύζουσα από νάμα ιερό, εκείνο που διψούν οι ψυχές μας στη βαθιά κρίση που περνάει ο δυτικός, ελληνορωμαϊκός και χριστιανικός πολιτισμός μας.

Ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της πρωτότυπης γραφής είναι η γνώση κι εκλαΐκευση πολεμικών τακτικών και στρατιωτικών «μυστικών», που υπερβαίνουν τα συνήθη «χολιγουντιανά» παρόμοια μυθιστορήματα και υποβαθμίζουν τις ευκολίες εκείνων που προβαίνουν σε συρραφή στοιχείων άτινα ανιχνεύουν στις μηχανές αναζήτησης του Διαδικτύου. Εδώ, όχι, υπάρχει πρωτοτυπία, γνώση, μεράκι, παλμός. Ανιχνεύεται μια σχεδόν μεταφυσική απαίτηση αναζήτησης της αλήθειας. Τολμώ να πω, ότι αν πιστεύαμε, όπως οι χριστιανοί πριν από τον αφορισμό των θεωριών του Ωριγένη, στη μετενσάρκωση-μετεμψύχωση, ή όπως αλλιώς το λένε αυτό το μυστήριο… τολμώ να πω ότι ο φωτισμένος Μάνος Καλύβας απλώς μας διηγείται όσα ΕΖΗΣΕ σε εκείνες τις ζωές που περιγράφει και χαράζει στο χαρτί με σημάδια ανεξίτηλα.

Μεγάλο εύγε στον εκδότη του, τον Κύριο Αγγελάκη, που ανακάλυψε κι εξέλιξε αυτό το αξιοσημείωτο ταλέντο: Μάνος Καλύβας, μία γραφή που αξίζει να απαθανατιστεί ψηφιακά, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση. Σεναριογράφοι, ακούτε;

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ