Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΚΥΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

03.08.2008
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΚΥΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-4676-3
Σελίδες
222

Ιστορίες για δίποδα και τετράποδα

Η Ισμήνη Καπάνταη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Παντρεύτηκε το γλύπτη Βάσο Καπάνταη (1924-1990) και έχει έναν γιο. Έργα της: «Επτά φορές το δακτυλίδι», «Απειρωτάν και Τούρκων», «Η ιστορία της Ιόλης», «Που πια καιρός», «Η Φλώρια των νερών», «Εμείς έχουμε εμάς» κ.ά.. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ έχει γράψει κείμενα για τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ. Τιμήθηκε με το Βραβείο Χριστιανικών Γραμμάτων (1990) και με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1992) για το μυθιστόρημα «Απειρωτάν και Τούρκων». Το «Κυνική ιστορία: υπό ανωνύμου του ελληνοφώνου» κυκλοφόρησε το 2008.

Στο μυθιστόρημα αυτό πρωταγωνιστές είναι τρεις σκύλοι και η ιδιοκτήτριά τους, η κυρία Κασσάνδρα που μένει σε μια μονοκατοικία με κήπο στη Νέα Σμύρνη. Ο Ευμένης είναι ένα όμορφο και καλοκάγαθο αρσενικό φοξ τεριέ που φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της αγγλικής ανατροφής του, περιλαμβανομένης και της νοσταλγίας της αποικιοκρατίας. Η Ιππολύτη είναι ένα ευφυές και εκδικητικό θηλυκό φοξ τεριέ που γεννήθηκε στις Σπέτσες και ο Κίτσος ή το φάντασμά του (γιατί όταν ξεκινά η ιστορία τον έχει πατήσει ένα αυτοκίνητο και έχει αποδημήσει εις Κύριον) είναι ένας κόπρος, άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του Κανέλλου, ενός φοβερού και τρομερού αλητάμπουρα των νοτίων προαστίων. Η κυρία Κασσάνδρα είναι μία άσημη ζωγράφος με μεγάλη καρδιά και έχει δύο κόρες, την Αμαρυλλίδα και τη Φιλομήλα, οι οποίες ζουν με τους συζύγους τους στη Νέα Υόρκη και στο Θιβέτ αντίστοιχα. Όταν αρχίζει το βιβλίο, ένας εκτιμητής έργων τέχνης βλέπει στο ατελιέ της ένα έργο που πιστεύει πως θα την βγάλει από την αφάνεια και θα την κάνει εκατομμυριούχο. Τότε η σκυλοπαρέα κινητοποιείται για να προφυλάξει την κυρία Κασσάνδρα από την εκμετάλλευση των παιδιών και του άνδρα της, ο οποίος επανεμφανίζεται για λίγο έπειτα από πολύχρονη εξαφάνιση.

Δεν είναι απαραίτητο να είστε φίλοι των ζώων γενικότερα και των σκύλων ειδικότερα για να απολαύσετε αυτό το βιβλίο. Αν μάλιστα δεν είστε από εκείνους που συμπαθούν ιδιαίτερα τα τετράποδα, θα μάθετε πολλά για τη συμπεριφορά των φοξ τεριέ, ιδιαίτερα όταν, όπως η Ιππολύτη, διαθέτουν σε επταπλή δόση το προπατορικό αμάρτημα. Προς το τέλος του βιβλίου, όταν κι αυτή ακόμα η υποτυπώδης πλοκή φαίνεται να χάνει τη συνοχή της, το μυθιστόρημα αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον χάρη στις παιγνιώδεις περιγραφές για τις δραστηριότητες του καθενός από τη σκυλοπαρέα και τις αναδρομές στο παρελθόν τους. Έχει κανείς την αίσθηση ότι δεν πρόκειται για ζώα, αλλά για ανθρώπους, με τις αδυναμίες και τα δυνατά τους σημεία, τα πείσματα, τα όνειρα και τις απογοητεύσεις τους. Η συγγραφέας ορίζει από την αρχή το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί και εμπλουτίζει το περιεχόμενο με τις γνώσεις της, τις παραπομπές σε άλλα λογοτεχνικά έργα ή κείμενα και τις αναφορές στη σημερινή (πολιτική, οικονομική και κοινωνική) κατάσταση στην Ελλάδα, έτσι ώστε ο αναγνώστης, τελειώνοντας το βιβλίο, να έχει την εντύπωση ότι διάβασε πράγματι μια κυνική ιστορία. Τα αυτοβιογραφικά στοιχεία δεν λείπουν, ιδίως στο τελευταίο από τα 24 κεφάλαια, όπου η Καπάνταη αναφέρεται στη σχέση της πατρικής της οικογένειας αλλά και του άντρα της με τα ζώα. Η πλούσια γλώσσα της, με λόγιες αποχρώσεις για να αποδοθεί με χιούμορ η ατμόσφαιρα μέσα και έξω από το σπίτι της κυρίας Κασσάνδρας, λειτουργεί ως δέλεαρ για όσους αγαπούν τις λέξεις και εντρυφούν στην τέχνη τους.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ