Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΜΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

30.11.2017
facebook email
ΜΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ
Συγγραφέας
Κώστας Ασημακόπουλος
Κατηγορία
ISBN
978-960-289-107-0
Σελίδες
226
Πέντε συστατικά, δομικά στοιχεία διακρίνουν –κατά την ταπεινή μου γνώμη– τη συγγραφική τέχνη του πολυβραβευμένου Κώστα Ασημακόπουλου: η δραματικότητα, η παρατήρηση του κοινωνικού γίγνεσθαι, η αθωότητα της ματιάς, η καθαρότητα της γραφής, ο δεξιοτεχνικός χειρισμός και η αξιοποίηση της ελληνικής γλώσσας σε όλον τον διαχρονικό της πλούτο. Ανθρωπιά, ενσυναίσθηση, ταπεινότητα, σεμνότητα, αγαπησιάρικος φυσιολατρισμός, εξιδανικευμένος πλατωνικός ερωτισμός της ένωσης με το Όλον, ο λογοτέχνης γίνεται Ποιητής και δημιούργημά του η ζωή, με όλα αυτά τα θεατρικά έργα, τις κινηματογραφικές ταινίες, τις τηλεοπτικές σειρές, τη διαρκή παρουσία στα Ελληνικά Γράμματα, αλλά κι εκτός συνόρων της μικρής πανέμορφης χώρας μας.

Ευφημιστικός ο τίτλος αυτής της όψιμης συλλογής διηγημάτων. Στην «πατρίδα» ανήκουν οι πάντες, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, καταγωγής, ερωτικών προτιμήσεων. Αυτή η αλεξίκακη έλλειψη διακρίσεων φαίνεται πανηγυρικά στο αριστουργηματικό διήγημα «Τι μπορεί να ‘ναι ένα παιδί», που μπορεί θαρρώ ν’ αναπτυχθεί και σε κινηματογραφικό και σε τηλεοπτικό σενάριο.

Ουμανιστικές ιδέες, ανθρωπιστικά ιδεώδη, δημοκρατική αντιμετώπιση των πάντων ως ίσων, ελεύθερων υπάρξεων, τέκνων του ιδίου θεού. Είναι βαθιά θρήσκος ο συγγραφέας Κώστας Ασημακόπουλος. Τα έργα του δείχνουν δέος Θεού, χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος, γνώση των ατελειών του ανθρωπίνου όντος, κατανόηση της ανεπαρκούς φύσεως, αναγνώριση αυτού του γιγαντιαίου και πανέμορφου έργου εν εξελίξει από έναν Δημιουργό που διαρκώς αρχιτεκτονεί, ενώ η Φύσις –όπως και η Αλήθεια– «κρύπτεσθαι φιλεί», ενόσω ο Χρόνος «παiς εστι παίζων, πεσσεύων», παίζοντας και χάνοντας στα ζάρια της Ιστορίας ολόκληρους πληθυσμούς, πολιτισμούς και ομάδες. Μόνο η αγάπη επιβιώνει, ο ορφικός Έρως, η ένωση ψυχών και η αγιότητα των σωμάτων όταν εκδηλώνουν απλά και όμορφα, με σεβασμό την επιθυμία τους.

Υπαρξιακά αδιέξοδα και φιλοσοφικές σκοτεινιές δεν υπάρχουν στο λογοτεχνικό εργαστήρι του Κώστα Ασημακόπουλου. Το μεσογειακό Φως, ευφρόσυνο και αναστάσιμο, ποτίζει τις φτωχές οντότητες μέχρι το μεδούλι, η βροχή περονιάζει τα κόκκαλα κι απαλύνει τις αιχμές, τις ακμές, τις γωνίες της ανθρώπινης σκληρότητας.

Ο Πόλεμος αμόνι, άλλους εξοντώνει, άλλους ατσαλώνει. Το θέμα είναι με ποια μεριά θα βρεθείς και ποιαν αγάπη θα επιλέξεις.

Σιωπή συνάδει με τον προσεκτικά εκφερόμενο τεχνουργημένο λόγο, σε ένα κρουστό υφάδι, το αμάλγαμα των αισθητικών εμπειριών μιας ζωής, διυλίζεται κι αποκρυσταλλώνεται σε αυτό το πυκνογραμμένο βιβλίο που θα έπρεπε να διδάσκεται σε όλη τη χώρα για την απλότητα, την ανθρωπιά του, για τη γάργαρη ελληνική του γλώσσα που διασώζεται πάντα χάρη στους γενναίους της μνήμης που δεν ενδίδουν σε σκοτεινιές του συρμού και δεν παραδίδουν τα ιερά και όσια ενός πανάρχαιου πολιτισμού «τοις κυσί». «Γην και ύδωρ» σε επίδοξους κατακτητές πάσης φύσεως δεν χαρίζει πνευματικός άνθρωπος με το ανάστημα, το ψυχικό σθένος και το αισθητικό ύψος ενός Κώστα Ασημακόπουλου. Με αυτή τη γενναιότητα βαδίζει ευθυτενής προς το μέλλον, δημιουργικός όπως πάντα.

«Μιας πατρίδας άνθρωποι» είμαστε όλοι απανταχού της γης, πρόσφυγες και κατατρεγμένοι. Η ανθρωπιά, η ισότητα, η αδελφοσύνη, η δικαιοσύνη, η Αγάπη θα μας σώσει. Ικανά και αναγκαία φράγματα στη μεσαιωνική λαίλαπα της εποχής που μετράει τα πάντα με αριθμούς και κάποιοι καταδέχονται να γίνουν νούμερα.

Ο Κώστας Ασημακόπουλος, ορόσημο και φρυκτωρία στις σκοτεινές τεχνολογικές νύχτες που φωτίζονται από τις οθόνες των κινητών τηλεφώνων κι από αστραπές βεβαίως…

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ