Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΠΑΠΑΡΟΥΝΑΣ

03.08.2008
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΠΑΠΑΡΟΥΝΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
987-960-364-343-2
Σελίδες
216

Gothic, made in Greece

Aν δεν στοιχειώσετε άνθρωπο, γιοφύρι δεν στεριώνει
                                                    Δημοτικό τραγούδι

Δεκατρείς σκοτεινές ιστορίες στοιχειώνουν τα ορεινά τοπία μιας άγριας και ξεχασμένης απ' το χρόνο γης - που παραπέμπει σαφώς στα βουνά της Ηπείρου απ' όπου κατάγεται ο πρωτοεμφανιζόμενος Κωνσταντίνος Μίσσιος. Δεκατρείς ιστορίες βασισμένες σε θρύλους και παραδόσεις της ελληνικής επαρχίας, εγκιβωτισμένες η μία μέσα στην άλλη, ξεδιπλώνουν μια παράλληλη πραγματικότητα όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται ή, πιο σωστά, όλα φαίνονται όπως ακριβώς είναι, αρκεί να βγάλει κανείς, έστω για λίγο, τα μυωπικά γυαλιά του ρασιοναλισμού στον οποίο έχει εγκλωβιστεί η οπτική μας.

Ένα αυτοκίνητο χαλασμένο στη μέση του πουθενά, σ' ένα δάσος αρχαίο και εχθρικό που κυκλώνει το μοναχικό ταξιδιώτη στέλνοντας την ομίχλη του να τον καταπιεί - ανέλπιστα ένα χωριό προβάλλει στο δρόμο του, μοιάζοντας όμως εγκαταλειμμένο προ πολλού ή μήπως όχι; Ο ταξιδιώτης βρίσκει καταφύγιο στο παλιό πανδοχείο και διαπιστώνει με έκπληξη ότι όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται εκεί σ' ένα ''γλέντι'', στο οποίο καλείται να συμμετέχει και ο ίδιος, αναγκαστικά προσκεκλημένος λόγω των συνθηκών. Δίπλα στο τζάκι και με το κρασί να ρέει άφθονο, οι οικοδεσπότες αρχίζουν να του διηγούνται τις ιστορίες του τόπου τους και να δένουν γερά γύρω του τα δεσμά που θα τον κρατήσουν για πάντα μαζί τους....

Ο Κωνσταντίνος Μίσσιος, στην πρώτη του αυτή συγγραφική παρουσία, επιχειρεί ένα μάλλον δύσκολο εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα: να γράψει με αξιώσεις ελληνική λογοτεχνία του Φανταστικού. Εκ του αποτελέσματος, η προσπάθειά του δικαιώνεται σε μεγάλο βαθμό, αφού κατορθώνει να δημιουργήσει ένα βιβλίο με ''βαρύ ίσκιο'', όπως έλεγαν και οι γιαγιάδες μας, χτίζοντας μια ατμόσφαιρα φόβου και υπονοούμενης απειλής που άλλοτε δείχνει ξεκάθαρα τα νύχια της και άλλοτε κρύβεται στις σκιές αλλά είναι πάντα εκεί. Αντλώντας το υλικό του από τους θρύλους της ελληνικής υπαίθρου, αλλά παράλληλα έχοντας αφομοιώσει με δημιουργικό τρόπο κλασικές ταινίες τρόμου και φαντασίας, σκηνοθετεί τις ιστορίες του με τέτοιο τρόπο ώστε αλήθεια και μύθος να υφαίνονται σφιχτά το ένα με το άλλο και να παγιδεύουν τον αναγνώστη στον ιστό τους.

Κορυφαίες ιστορίες κατά την εκτίμησή μου η παγανιστική ''Νέα Σοδειά''- φόρος τιμής στην cult βρετανική ταινία ''The Wicker Man''(1973), την οποία σας συνιστώ ανεπιφύλακτα και το κλειστοφοβικό ''Ρολόι'', όπου ο Χρόνος καταδιώκει τους ανθρώπους σε έναν εξ ορισμού χαμένο αγώνα δρόμου. Μοναδική ένσταση, η απλή, flat γλώσσα του κειμένου που δεν ταιριάζει με το ιδιαίτερο, παράξενο κλίμα του βιβλίου - θα έλεγα μάλιστα ότι το υπονομεύει. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι φίλοι του είδους θα απολαύσουν ένα απόλυτα ''στοιχειωμένο'' βιβλίο. Με ενδιαφέρον θα περιμένουμε το επόμενο συγγραφικό βήμα του δημιουργού του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ