Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

ΕΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΟΡΑΤΩΝ

03.08.2008
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΕΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΟΡΑΤΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-336-267-8
Σελίδες
265

Του Θεού και των ανθρώπων

Ο Γιώργος Παναγιωτίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1965 και σπούδασε παιδαγωγικά. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές και δημοσιεύει κριτικές επί σειρά ετών. Το «Ερώτων και αοράτων» (2007) είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Ένας άνδρας ταξιδεύει με τρένο μέσα στη νύκτα και έχει απέναντί του μια μικρόσωμη, μαυροντυμένη γυναίκα μ’ένα βιβλίο στο χέρι, που η θλιμμένη όψη της τον κάνει να την ονομάσει Ερημιά. Η γυναίκα ακολουθεί τον Ιωάννη που έφυγε, όπως πιστεύει, με διαφορά μίας ημέρας για το ίδιο ταξίδι, αναζητώντας τους τρεις αγίους-αναχωρητές για τους οποίους γράφει το βιβλίο. Μαθαίνουμε στη συνέχεια πως ο άνδρας είναι παπάς και έρχεται ως απεσταλμένος («επιτετραμμένος») της επίσημης εκκλησίας στο ίδιο χωριό που είναι ο αρχικός προορισμός της 40άχρονης Ερημιάς, προκειμένου να ερευνήσει τις πληροφορίες για έναν σαλό-αναχωρητή και να διαπιστώσει αν είναι στ’ αλήθεια άγιος ή μήπως απατεώνας. Ο ρασοφόρος ξεκινά, έτσι, ένα ταξίδι μαζί με την Ερημιά στους τόπους απ΄όπου υποτίθεται πως πέρασε ο Ιωάννης. Στη διάρκειά του συναπαντιέται με έναν μονόφθαλμο γέρο («σύναξη δαίμονα και αγγέλου») και ακούει τις τρεις διηγήσεις («ιστορήσεις») του για το Θεό και τον άνθρωπο, ιστορίες «ερώτων και αοράτων», μέχρι να επέλθει η λύση του δράματος και να απαντηθεί η αιτία που τον ώθησε να κάνει αυτό το ταξίδι και είναι και ο λόγος ύπαρξης του βιβλίου, ενός βιβλίου που, χωρίς να σβήνεται, γράφεται από την αρχή, όπως η ζωή κάθε ανθρώπου πάνω στη γη.

Συνδυάζοντας ιδανικά, θα έλεγε κανείς, τα θεϊκά και τα ανθρώπινα, τη στέρεη πραγματικότητα και το φευγαλέο του ονείρου, της οπτασίας ή/και της παραίσθησης, ο Παναγιωτίδης γράφει ένα εσωτερικό, αλλά όχι δύσπεπτο, μυθιστόρημα για τη γέννηση, τη ζωή, τον έρωτα και το θάνατο που μαρτυρά την πάλη του ανθρώπου με τα ζωντανά, μέσα στον κόσμο, για την αναζήτηση νοήματος και το Θεό που, «αδιάφορος», τον βλέπει να τυραννιέται. Η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο, αλλά είναι σαν να υπάρχει και δεύτερος αφηγητής, καθώς μέσα από τις ιστορήσεις του γέρου, που είναι ένας μακρόσυρτος, σχεδόν ασθμαίνων λόγος, προωθείται η πλοκή. Από το κείμενο απουσιάζουν παντελώς οι διάλογοι, δίχως αυτό να ενοχλεί. Η ωραία, ποιητική γλώσσα παρασέρνει τον αναγνώστη στο ρυθμό και τη μουσικότητά της. Ο κύκλος κλείνει εκεί όπου άρχισε και το ταξίδι συνεχίζεται και μετά την τελευταία σελίδα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ