Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ

21.01.2018
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-578-5
Σελίδες
224
                                                      Οι κόρες του Ηφαιστείου

Η Κάσσια, μωρό-παιδί ακόμα, κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τη μάνα της. Παραμονή Χριστουγέννων και η Μαρίνα κατά τη νυχτερινή της βάρδια δέχεται την επίσκεψη της εγγονής του Στάλιν. Μια άλλη Μαρίνα αφηγείται παραμύθια της Ανατολής στον άρρωστο πατέρα της. Μια ομάδα γυναικών μαζεύεται στο ορυχείο του Σαρακηνού να δει τις νεράιδες. Μια γυναίκα-ψυκτικός στέλνεται στο Παίδων για να επισκευάσει ένα ψυγείο και, όταν το καταφέρνει, αποθεώνεται από τις μητέρες των παιδιών και τις νοσοκόμες. Ένα ζευγάρι μαζί με έναν γέρο στέλνουν με έναν προβολέα σήματα Μορς μία νύχτα από την ταράτσα του σπιτιού τους.

Οι παραπάνω είναι κάποιες από τις «Κόρες του Ηφαιστείου», τις ηρωίδες των δώδεκα νέων διηγημάτων του Χρήστου Οικονόμου. Κορίτσια και γυναίκες, δυναμικές και δυνατές, που αναλαμβάνουν τα ηνία των ζωών τους και κινούν τα νήματα. Που μαθαίνουν να επιβιώνουν, να «συμβιβάζονται», για τα μάτια του κόσμου πάντα, να κατευθύνουν τον ρου της Ιστορίας, αλλά και της ιστορίας τους. Πότε σε πρώτο πρόσωπο, με τη ματιά των ίδιων, και πότε σε τρίτο, όπου ο συγγραφέας-αφηγητής δίνει μια αποστασιοποιημένη και πιο ολοκληρωμένη εικόνα των όσων αφηγείται.

Ένα ακόμα κοινό στοιχείο που διατρέχει όλα τα διηγήματα είναι η παρουσία του Θεού, του Χριστού και της Πίστης – πότε με ευδιάκριτο και πότε με υπαινικτικό τρόπο.

Ο συγγραφέας, αυτή τη φορά, αφήνει κατά μέρος την απτή πραγματικότητα, το σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι, την ασθματική γραφή και ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, ρεαλισμού και ονείρου, ενώ συστατικά στοιχεία κάθε διηγήματος είναι οι μικρές διαφορετικές σκηνές που όλες μαζί απαρτίζουν την κάθε ιστορία. Χαρακτηριστικές δε, είναι οι διακειμενικές αναφορές τόσο σε άλλα κείμενα και λαϊκές αφηγήσεις, όσο και μεταξύ των ίδιων των διηγημάτων. Δεν είναι λίγες οι φορές που ήρωες, περιστατικά και στιγμιότυπα εμφανίζονται σε περισσότερα από ένα διηγήματα, συνδιαλέγονται μεταξύ τους και αλληλεπιδρούν.

Ένα βιβλίο που συνοψίζει τη δύναμη των γυναικών, την πίστη τους στη ζωή, τον αγώνα τους για επιβίωση, την τελική νίκη τους.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ