Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΩΣΤΙΚΟ ΚΥΜΑ

24.09.2017
ΩΣΤΙΚΟ ΚΥΜΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-6901-4
Σελίδες
157
Δεκαπέντε μόνο κεφάλαια. Ένα σύντομο, αλλά ενδιαφέρον μυθιστόρημα που εγείρει πολλά ερωτήματα στους αναγνώστες και δίνει τροφή για σκέψη και προβληματισμό. Ο ποιητής και πεζογράφος Νίκος Δαββέτας δεν μένει αδιάφορος μπροστά στο πολιτικο-ιστορικό γίγνεσθαι. Με αφορμή αυτό, πραγματεύεται το θέμα «πένθος», και όχι μόνο.

Ένας νεαρός Έλληνας φοιτητής σκοτώνεται σε μια τρομοκρατική ενέργεια στο μετρό του Λονδίνου, αλλά ο συγγραφέας δεν εστιάζει τόσο σε αυτό όσο στο πώς η μητέρα του βιώνει και αντιμετωπίζει το καταλυτικό γεγονός. Κάνει αναδρομές στη ζωή της, στη σχέση της με τον αδιάφορο πατέρα του με τον οποίο έχει χωρίσει. Αναδρομή στις διάφορες φάσεις της ζωής του γιου της, στη σχέση της μαζί του. Το παζλ σιγά σιγά συμπληρώνεται, καταλαβαίνουμε το πόσο ρημαγμένη, πόσο άδεια είναι η ζωή της μητέρας, που με τα πολλά καταφεύγει στο εξοχικό της αδελφής της, κάνει σχέση με έναν Αλβανό και μένει έγκυος στο παιδί του. Ένα νέο μωρό ως μια νέα προσδοκία, ως αναπλήρωση της ζωής που χάθηκε.

Ο Δαββέτας δεν κάνει βαθυστόχαστες σκέψεις περί θανάτου, δεν δίνει το πένθος με τρόπο κλισέ ή μελοδραματικό, ούτε παρηγορεί την ηρωίδα, απλά μένει στα γεγονότα, κρατά αποστάσεις ασφαλείας και το τέλος μοιάζει απρόσμενο όταν είσαι στην αρχή της ανάγνωσης. Μια γυναίκα στη δίνη των παγκόσμιων εξελίξεων, μέσω του θανάτου του γιου της μαθαίνει και όλη την αλήθεια γι’ αυτόν: ήταν συνεργάτης των τζιχαντιστών, τα στοιχεία αδιάσειστα. Ίσως να μην τον ήξερε τόσο καλά τελικά, και σίγουρα είχε χαθεί το νήμα της αληθινής επικοινωνίας μεταξύ τους – και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης του αναγνώστη. «Στην πραγματικότητα, άργησε να συνειδητοποιήσει ότι ο γιος της ποθούσε, όσο τίποτα στον κόσμο, να στρατευθεί σε έναν αγώνα, να υπηρετήσει έναν μεγάλο σκοπό.»

Επίκαιρος ο συγγραφέας, αλλά και «πολιτικός» λοιπόν, αφού έχει αναφορά στον θρησκευτικό φανατισμό, και έχουμε τόσα πολλά αληθινά γεγονότα να επικαλεστούμε από τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Αλλά και καθολικός, αφού αναφέρεται στο δράμα της μάνας που χάνει το μονάκριβο παιδί της και δεν ξέρει από πού να μαζέψει τα συντρίμμια της. Το κεντρικό του θέμα είναι βαρύ από μόνο του, ο ίδιος το πραγματεύεται περιεκτικά και μετρημένα, ίσως για να μη γίνει κουραστικός και να δώσει τα περιθώρια στον αναγνώστη να ψάξει, να σκεφτεί, να κάνει τους συνειρμούς του. Πάντως, δεν αφήνει την ιστορία ανοιχτή, δίνει τέλος, που αποτελεί ταυτόχρονα μια νέα αρχή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ