Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΜΠΕΡΛΙΝ

13.09.2017
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΜΠΕΡΛΙΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Άντζη Σαλταμπάση
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-560-0
Σελίδες
112
«Το Βερολίνο είναι ιδανική πόλη για να καταδυθείς στον εαυτό σου», λέει μια φίλη στην πρωτοπρόσωπη αφηγήτρια του «Μπερλίν», του πρώτου βιβλίου της Άντζης Σαλταμπάση, που γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα, σπούδασε Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία και Μετάφραση-Μεταφρασεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στον έντυπο και διαδικτυακό Τύπο και έχει μεταφράσει βιβλία από τα γερμανικά. Το Βερολίνο είναι μια πόλη που για πολλούς ανθρώπους, και όχι μόνο γερμανομαθείς, έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας ελεύθερης, ανοικτής και πολυπολιτισμικής κοινωνίας, αρκετά διαφορετική από άλλες γερμανικές πόλεις. Όμως η συγγραφέας ή η αφηγήτρια θέλει ακριβώς αυτό: να καταδυθεί στον εαυτό της, να δει και να αντιμετωπίσει τι είναι αυτό που την κάνει κατά καιρούς να ασφυκτιά, ενώ αγαπά την πόλη, λατρεύει τα γερμανικά, ζει εκεί με την οικογένειά της, έχει Γερμανούς φίλους και μια δουλειά (γράφει άρθρα και μεταφράζει) που μάλλον αποτελεί πηγή έμπνευσης (εντέλει), αν δεν τη συναρπάζει κιόλας κάποιες φορές.

Έτσι η Σαλταμπάση, σε αυτό το βιβλίο που τυπικά δεν είναι μυθιστόρημα-μυθοπλασία, αποδύεται σε μια προσπάθεια να καταλάβει τον τόπο στον οποίο ζει και τους κατοίκους του παράλληλα με μια διαδικασία αυτογνωσίας∙ κι από τις συνεδρίες με τον Γερμανό ψυχίατρο, βρίσκεται στον σταθμό του Γκρούνεβαλντ, από όπου, στις 18 Οκτωβρίου του 1941, έφυγαν οι πρώτοι 1.251 Εβραίοι για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στις περιπατητικές περιπλανήσεις της αναζητεί, σχεδόν εμμονικά, τα ίχνη των Εβραίων του Βερολίνου: ανακαλύπτει κτήρια όπου ζούσαν οικογένειες Εβραίων, συναντά Γερμανούς που θέλησαν να ανασύρουν τα ονόματά τους από τη λήθη και συζητά με συγγενείς εξοντωθέντων στο Άουσβιτς που ζουν στο εξωτερικό.

Πηγαίνει στο στρατόπεδο γυναικών στο Ράβενσμπρυκ, στην Ανατολική Γερμανία, για να δει τι είναι ικανοί να κάνουν οι άνθρωποι, όπως την παροτρύνει ένας φίλος της. Κάνει σκέψεις για το κακό και πώς δημιουργείται. Τα συναισθήματα την πλημμυρίζουν και είναι αντιφατικά: οργή για τους Γερμανούς που υποτίθεται ότι αισθάνονται ενοχή για την εξόντωση των Εβραίων στους θαλάμους αερίων (να γιατί όλα τα μνημεία και οι εκδηλώσεις στη μνήμη τους, στη σύγχρονη, μεταπολεμική Γερμανία, φτάνουν στα όριά της την πολιτική ορθότητα, μοιάζοντας πιο πολύ με υποκρισία). «Και μαζί με την αγάπη και συγχρόνως την οργή που ένιωθα συχνά για τη γερμανική κοινωνία, μεγάλωνε μέσα μου η λύπηση, η συμπόνια για εκείνους τους Γερμανούς που υπέφεραν τότε, όπως υποφέρουν και σήμερα, και μεγάλωνε μέσα μου και η λύπηση για όλους τους Γερμανούς που κουβαλούν αυτό το βάρος, αυτή τη μοίρα και δεν μπορούν να τη δουν, έτσι όπως είναι φορτωμένη στην πλάτη τους, θα έπρεπε να μπορούν να γυρίσουν το κεφάλι τους εκατόν ογδόντα μοίρες για να τη δουν, αλλά ποιος άνθρωπος μπορεί να το κάνει αυτό, είναι ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο να μην μπορείς» (σελ.51-52). Την ίδια στιγμή θυμώνει για τους Εβραίους που ζουν στη Γερμανία και αναρωτιέται: πώς μπορεί μια εβραϊκή οικογένεια, έστω κατά το ήμισυ, όπως η δική της (είναι παντρεμένη με Έλληνα Εβραίο και το μεγαλύτερο από τα δύο παιδιά της πηγαίνει σε εβραϊκό σχολείο), να συμβιώνει με τους απογόνους των θυτών;

Οι μαρτυρίες πολλαπλασιάζονται (είναι και το ίντερνετ που παρέχει τον τρόπο να τις ανακαλύψεις από εκεί όπου είναι κρυμμένες) και ο προβληματισμός εμπλουτίζεται με διακειμενικές αναφορές. Η καταδυόμενη έχει βουτήξει στο παρελθόν και τώρα που πατά κάπως πιο σταθερά είναι έτοιμη να αναδυθεί.

Το «Μπερλίν» τελειώνει με μια επίσκεψη στο ειδυλλιακό νησί των Παγωνιών (όπου όμως πραγματοποιήθηκε και ο επίσημος εορτασμός της λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936).

Η πρώτη συγγραφική προσπάθεια της Άντζης Σαλταμπάση μπορεί να «βαραίνει» κάποιες φορές από το δημοσιογραφικό υλικό που συγκεντρώνει, όμως μοιάζει να (έχει την ικανότητα να το) ξεκολλάει από τον βυθό της κατάδυσης χάρη στις αφηγηματικές τεχνικές που χρησιμοποιεί και με τη μάλλον επιτυχημένη παραλληλία με την ψυχοθεραπευτική διαδικασία.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ