Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ANGEL EYES - ΦΥΛΑΚΕΣ

06.09.2017
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ANGEL EYES - ΦΥΛΑΚΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
Ο ΤΥΠΟΣ - Ε. & Δ. ΖΗΣΙΜΟΣ
Συγγραφέας
Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου
Κατηγορία
ISBN
978-618-82595-1-5
Σελίδες
517
                                                                  Μαγεία και Φαντασία

Ένα εικονογραφημένο μυθιστόρημα φαντασίας, το πρώτο της σειράς Angel eyes, από τη νέα συγγραφέα Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου, που κάνει με αυτό το ντεμπούτο στο ελληνικό Fantasy. Με φόντο τα Βαλκάνια της μεσαιωνικής περιόδου, ως γενικό πλαίσιο της αφήγησης όχι αυστηρά ιστορικά, ξετυλίγεται η ιστορία ενός καταραμένου έρωτα, ένα από τα πιο αγαπητά θέματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ανάμεσα σε μια νεαρή μάγισσα, την Αμόρια, και τον φύλακά της, έναν άγγελο που προσπαθεί να την καθοδηγήσει και την προστατέψει αλλά αυτό αποδεικνύεται πολύ δύσκολο… Όχι μόνο γιατί η αγάπη που νιώθουν ο ένας για τον άλλο είναι κάτι πολύ περισσότερο από πνευματική σύνδεση, αλλά και γιατί η Αμόρια και η ψυχή της, αποτελούν ένα «πεδίο μάχης» ανάμεσα σε αντίθετες δυνάμεις πέραν του κόσμου τούτου… Το Καλό και το Κακό, ο Θεός και η Σκιά του, ο εγωιστικός πόθος και η ανιδιοτελής αγάπη θα παλέψουν μέχρις εσχάτων για την κερδίσουν ενώ εκείνη θα στέκει διχασμένη ανάμεσα στις αντίρροπες δυνάμεις που τη διεκδικούν.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς ανοίγει με τη γέννηση της Αμόρια: είναι μία «Κόρη», έχει δηλαδή το χάρισμα τής ενόρασης από τη γενιά μαγισσών από την οποία κατάγεται. Όμως τέτοιου είδους χαρίσματα φέρνουν μαζί τους και το ανάλογο τίμημα: η μητέρα της την απορρίπτει βλέποντας στο σώμα της το σημάδι που ορίζει τη μοίρα της (έναν οφθαλμό) και έτσι το νεογέννητο κοριτσάκι το αναλαμβάνει η θεία της φυσικής της μητέρας, μια παραδοσιακή γιάτρισσα, που θα προσπαθήσει να δώσει στο παιδί αγάπη και καθοδήγηση.

Η παρουσία του φύλακα αγγέλου της θα την προστατέψει στη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας, αλλά τα πράγματα θα αλλάξουν όταν η Αμόρια θα μπει στην εφηβεία. Ο απαγορευμένος έρωτας που θα ξυπνήσει μέσα της για τον άγγελο αλλά και η σχέση της με ένα αγόρι με το οποίο μεγαλώνουν μαζί, θα οδηγήσουν τη νεαρή κοπέλα σε μια δύσκολη ψυχική κατάσταση, ενώ παράλληλα ανακαλύπτει τις μαγικές της δυνάμεις και προσπαθεί να τις κατανοήσει και να τις χειριστεί. Και τότε, ένας αστάθμητος παράγοντας θα αλλάξει τα δεδομένα: μία άλλη δύναμη, θα την προσεγγίσει και θα επιχειρήσει να αναλάβει το ρόλο του μέντορά της στη μαγεία… Και γι’ αυτή τη δύναμη δεν υπάρχουν ηθικά όρια, ούτε κανόνες…

Η Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου στην πρώτη της συγγραφική προσπάθεια καταφέρνει με επιτυχία να δημιουργήσει έναν κόσμο, πειστικό και ολοζώντανο, με τους δικούς του κανόνες και σταθερές, που κατά την εκτίμησή μου λειτουργούν αναγνωστικά: αυτό, η δημιουργία δηλαδή μιας κοσμοπλασίας που θα κλείσει μέσα της τον αναγνώστη, είναι το άλφα και το ωμέγα κάθε βιβλίου φαντασίας. Οι χαρακτήρες που πλάθει είναι ο καθένας τους μια ολοκληρωμένη και αυτόνομη προσωπικότητα μέσα στην αφήγηση, αλλά ταυτόχρονα ενσαρκώνουν ένα ψυχολογικό ή ένα μαγικό αρχέτυπο. Και κυρίως, έχουν λόγο ύπαρξης στην ιστορία η οποία έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της, αφού πρόκειται για πενταλογία.

Η βασική ηρωίδα έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας έφηβης: μπερδεμένη, ενθουσιώδης, αυθόρμητη, επιπόλαιη ενίοτε, προσπαθεί να καταλάβει τον εαυτό της και να μυηθεί στον έρωτα που για εκείνη είναι ένα μπερδεμένο κουβάρι έντονων και αντικρουόμενων συναισθημάτων, ψυχολογικών παρορμήσεων και σεξουαλικού πόθου. Και σε αυτό το σημείο, νομίζω ότι το βιβλίο είναι εξαιρετικά ρεαλιστικό, για όποιον τουλάχιστον υπήρξε έφηβο κορίτσι (εδώ οι άντρες αναγνώστες ίσως αδικούνται, γιατί είναι μάλλον δύσκολο να ακολουθήσουν την ψυχολογία της ηρωίδας). Το γεγονός ότι η Αμόρια έχει το χάρισμα της ενόρασης και το πεπρωμένο της μάγισσας, περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα για εκείνη: ένα ακόμα ρεαλιστικό κατά τη γνώμη μου στοιχείο, αφού κανένα χάρισμα πάνω από τα ανθρώπινα δε δίνεται χωρίς να φέρει μαζί του συνέπειες, δεσμεύσεις και κινδύνους, πολύ ισχυρότερους από τους συνήθεις του πραγματικού κόσμου. Και αυτή η μάχη, στο μυαλό, στην καρδιά, στη ζωή και στο πεπρωμένο της Αμόρια, είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του βιβλίου.

Το σημείο όμως που προσωπικά με κέρδισε περισσότερο, είναι η εξαιρετική απόδοση του αστρικού πεδίου, στο οποίο συμβαίνουν πολλά και σημαντικά για την εξέλιξη της ιστορίας. Δεν θα πω περισσότερα γι’ αυτό, γιατί κάποια πράγματα δεν αναλύονται και περισσότερο, αλλά νομίζω πως ο μυημένος αναγνώστης θα καταλάβει απολύτως τι εννοώ, διαβάζοντας το βιβλίο. Στο σύνολό του το πρώτο βιβλίο της σειράς, και παρά τις όποιες αδυναμίες κάθε πρωτόλειου έργου, είναι μια πρωτότυπη και εντυπωσιακή ιστορία έρωτα και φαντασίας και μαγείας: με ένα δεύτερο επίπεδο όμως, που εκτιμώ ότι θα αναδειχθεί στα επόμενα της σειράς σε πρώτο, αφήνοντας πίσω την έφηβη Αμόρια, και φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τη μάγισσα Αμόρια, της οποίας την εξέλιξη θέλω οπωσδήποτε να παρακολουθήσω, έχοντας ήδη ξεκινήσει να διαβάζω το δεύτερο μέρος που κυκλοφόρησε πρόσφατα («Το μονοπάτι»). Η εξαιρετική εικονογράφηση ιαπωνικής manga αισθητικής, από την ίδια τη συγγραφέα, είναι ένα μεγάλο ατού του βιβλίου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ