Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

13.07.2008
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΝΕΦΕΛΗ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-211-843-6
Σελίδες
129

Tableaux Vivants
                Ή
Ζωγραφίζοντας τη ζωή

Η Ηρώ Νικοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Έχει δημοσιεύσει τρεις ποιητικές συλλογές: Ο Μύθος του Οδοιπόρου, Χειμερινοί Μορφασμοί, Ανέμου και ένα πεζογράφημα: Σαν σε καθρέφτη . Ποιήματα και πεζά της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά .

Η συγγραφέας στο βιβλίο της “Ομελέτα με μανιτάρια ” μέσα από πέντε ενότητες δεκαοκτώ διηγημάτων καταγράφει έναν κόσμο γνωστό, άγνωστο, φοβικό, εφιαλτικό, παιδικό, εφηβικό, φανταστικό, ερωτικό, αισθησιακό, ανάπηρο, του μέλλοντος και ανατρέποντάς τον δίνει την πραγματική του εικόνα.

Οι διηγήσεις ξεκινούν από την παιδική ηλικία όπου ρόλοι όπως μάνα, κόρη, κούκλα, είναι δυσδιάκριτοι, αμφίδρομοι και κυκλικοί. Εξουσιαστικοί. Συνεχίζει με την επανάσταση της εφηβείας, το πρώτο σημάδι από φιλί και καταλήγει στην ωριμότητα που μόνο ηλικιακά αφορά όλους κάνοντας και την πρώτη αποτίμηση στη μεγάλη απώλεια του θανάτου. Χαρακτήρες καθημερινοί συνυπάρχουν με περιθωριακούς, που αναδεικνύονται ως οι μόνοι που απέμειναν να πονούν, να νοιώθουν να σκέπτονται, καταθέτοντας παράλληλα το κόστος της διαφορετικότητας τους. Μπαλαρίνες στον ίδιο χορό και χώρο, σαν να προστάζει ο δημιουργός. Τα αντικείμενα έχουν και αυτά την θέση τους που με την γοητεία του τεχνίτη και την πατίνα του χρόνου γενούν ενοχές. Άλλα αποκομμένα σαν τρόπαια ακρωτηριασμού και ταπείνωσης, άλλα σαν κούκλες στο παιχνίδι της ζωής, σαν φωτογραφίες μιας απούσης παρουσίας, σαν σπίρτα που δίνουν ψωμί και παίρνουν ζωή, είτε σαν μαχαίρια δολοφονικά που επιβάλλουν την δικαιοσύνη, με εκδίκηση. Ο χρόνος ρευστός και απροσδιόριστος, ενύπνιος ενίοτε, καταγράφει τα σημάδια της ανθρώπινης ύπαρξης χαρίζοντάς τους την ιδιότητά του: το αιώνιο.

Η συγγραφέας με γραφή μεστή, πυκνή, με μικρές προτάσεις που βρίθουν από ευφυείς παρομοιώσεις και παραλληλισμούς, καταγράφει τις φωτοσκιάσεις των συναισθημάτων ζωγραφίζοντας με λέξεις την ανθρώπινη ψυχή. Ένας πόνος υποδόριος που δεν τον εκφράζει αλλά τον περιγράφει με ευρηματικότητα, μετατρέπει το κείμενο σε εμπνευσμένο και ανατρεπτικό, προκαλώντας υπόγειες εκρήξεις. Ο πόνος κυριαρχεί, ακόμη και όταν η παιδικότητα του βλέμματος κάνει τις περιγραφές, ή τις παρομοιώσεις. Ωστόσο, το κείμενο διατηρεί το μέτρο και δεν διολισθαίνει στο μελό. Η διαδοχή των ηλικιών τονίζει περισσότερο την γέννηση, εξέλιξη και διάρκεια των ψυχικών συμπτωμάτων, όπου η συγγραφέας με εξασκημένο μάτι στη τέχνη και χέρι στη γραφή αποτυπώνει το φως, τις σκιές και το γκρίζο της ανθρώπινης ψυχής, γοητεύοντας τον αναγνώστη. Με σκηνοθετική δε μαεστρία απλώνει τον ορίζοντα της ανθρώπινης φύσης, με τις παθογένειες και ατέλειες της, απεικονίζοντας ένα πλήρες κοινωνικό καλειδοσκόπιο.

Κάθε διήγημα προβάλλει σαν ζωντανός πίνακας ζωγραφικής, με βάθος, προοπτική, φως και μήνυμα που άλλοτε βγαίνει από την έκβαση της ιστορίας και άλλοτε από τα βλέμματα που βυθίζονται σε οικείους πόνους και ενοχές. Ένα βιβλίο γραμμένο με τρυφερότητα και αγάπη για τον άνθρωπο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ