Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ ΕΡΩΣ

13.07.2008
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ ΕΡΩΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΡΜΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-527-412-2
Σελίδες
170

''Νόστιμον Ήμαρ''

''Ακόμη είμαστε πρόσφυγες. Κι αν ξαναγίνηκε το βιος μας, κι αν τα παιδιά μας δεν γνώρισαν το μεγάλο έρωτα του γονιού τους, στο βάθος της καρδιάς μας, ένα έτοιμο σεντούκι περιμένει, γεμάτο με τον Έρωτά μας, για να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής"              (απόσπασμα από το βιβλίο).

Ο Δημήτρης Καραβασίλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ίμβρο. Εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον τόπο του και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα, όπως και άλλοι πολλοί μαζί του. Σπούδασε στη Θεολογική και Φιλοσοφική Σχολή και έκανε μεταπτυχιακά στα Παιδαγωγικά. Εργάζεται ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση.

Ο συγγραφέας δηλώνοντας ότι, όποτε η λησμοσύνη φοράει το προσωπείο της καθημερινότητας, κινδυνεύει να μαραζώσει ο Έρως και να μακρύνει η Πατρίδα, γεμίζει λευκές σελίδες με όλες τις αναμνήσεις που έχει επιθυμώντας να τις διασώσει στο πέρασμα του χρόνου σε αυτό εδώ το μυθιστόρημά του. Με ποιητικό τρόπο περιγράφεται μια ιστορία με φανταστικούς ήρωες, οι οποίοι γεννήθηκαν και αυτοί και οι οικογένειές τους στη Μ. Ασία, όταν ήρθε ο αναγκαστικός Διωγμός. Από το 1960 απαγορεύτηκε με Νόμο η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Ίμβρο. Όσα ελληνικά σχολεία υπήρχαν έκλεισαν. Η παιδεία έγινε αυστηρά τουρκική. Ο μπαρμπα-Κώστας, η Φούλα, η Μαρίκα, ο Δημητρός, ο Νικόλας, η Ζαχάρω και άλλοι είναι μερικοί από τους ήρωες της περιπέτειας στη Μ. Ασία, οι οποίοι έγιναν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Μας περιγράφει σκηνές από τη ζωή τους στην πατρίδα τους και έπειτα από τη ζωή τους στην Ελλάδα. Όταν πρωτοέφτασαν δεν υπήρχαν πολλές δουλειές και οι ντόπιοι τους αντιμετώπιζαν με δυσαρέσκεια.

Τα λόγια του συγγραφέα μοιάζουν να είναι στίχοι ποιήματος, αλλά πρόκειται για μυθιστόρημα. Οι προτάσεις είναι μικρές και συναισθηματικά φορτισμένες. Χρησιμοποιεί το πολυτονικό σύστημα γραφής και σε κάθε κεφάλαιο έχει ως τίτλο λαϊκές θυμοσοφίες. Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη, διανθισμένη με διαλόγους και ο αφηγητής παντεπόπτης. Όταν αφηγείται με πλάγια γράμματα αναφέρεται στις αναμνήσεις από τη Μ. Ασία, όπου εστιάζει στις σκέψεις των ηρώων και στα γεγονότα του παρελθόντος. Το μυθιστόρημα αυτό με τρόπο ποιητικό μας ξαναφέρνει μπροστά στην Ιστορία και μας ξαναθυμίζει μια ακόμη πατρίδα του ελληνισμού που χάθηκε. Είναι μια κατάθεση ψυχής του συγγραφέα για τη θρυλική Μ. Ασία, για τον ακρωτηριασμένο ελληνισμό και τη χαμένη ταυτότητα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ