Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΦΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΥΕΛΛΑ

29.07.2017
email
ΦΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΥΕΛΛΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Κώστας Κρομμύδας
Κατηγορία
ISBN
978-960-605-261-3
Σελίδες
392
Το «φως μέσα στη θύελλα» είναι το πέμπτο μυθιστόρημα του ηθοποιού και συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα. Σε αυτό –όπως μας είχε ήδη προϊδεάσει και από το προηγούμενό του– βλέπουμε ότι ο συγγραφέας δεν αρκείται πλέον μόνο σε μια ερωτική ιστορία και σε όσες αναταράξεις μπορεί αυτή να προκαλέσει στις ζωές των ηρώων του, αλλά επιθυμεί να εμπλουτίζει τον μύθο του με στοιχεία αστυνομικού αινίγματος, μυστηριακής αγωνίας, και μίας σχεδόν μεταφυσικής ατμόσφαιρας.

Η Φωτεινή Μέλιου είναι μία διεθνούς φήμης παλαιοντολόγος που ετοιμάζεται να αναλάβει τα καθήκοντά της στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ για την επόμενη χρονιά. Στο μεταξύ θα περάσει το καλοκαίρι στην Ελλάδα, πρώτα σε ένα συνέδριο στην Ικαρία όπου θα γνωρίσει τον γοητευτικό και μυστηριώδη Γκάμπριελ, κι έπειτα –ταξιδεύοντας μαζί– στον τόπο καταγωγής της, ένα νησί στο κέντρο του Αιγαίου, την Άθωρα. Καθώς βρίσκεται σε συναισθηματικό δίλημμα σχετικά με τη μακροχρόνια σχέση της, τον Πέτρο, μια αναπάντεχη καταιγίδα που πλήττει την περιοχή –ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο– και η τελετουργική δολοφονία του παπά του νησιού θα τη φέρουν στο επίκεντρο μιας περίεργης ιστορίας. Τι σχέση έχει η δολοφονία στην Άθωρα με δύο παρόμοιες που συνέβησαν στην Κωνσταντινούπολη και στο Κόμο; Ποιο υπόγειο νήμα συνδέει τον ανθρωπολόγο Γκάμπριελ, τον Ιταλό επενδυτή Κάρλο Λορέτο και τον ξένο με το γαλλικό διαβατήριο που ξεβράζεται στο νησί μαζί με τους πρόσφυγες; Ο Στέλιος, παιδικός φίλος της Φωτεινής και αστυνόμος στο νησί, θα αναλάβει την υπόθεση της δολοφονίας, την ίδια στιγμή που μια αινιγματική ερημίτισσα, η Σοφί, φαίνεται επίσης να κατέχει κάποια μυστικά.

Το μυθιστόρημα του Κώστα Κρομμύδα κερδίζει εύκολα τις θετικές εντυπώσεις του αναγνώστη. Η καλογραμμένη του αφήγηση, που κυλά απρόσκοπτα, κάνει το βιβλίο να διαβάζεται απνευστί, η ηρωίδα του, Φωτεινή Μέλιου, παρουσιάζεται πρωτοπρόσωπα με πολύ πειστικό τρόπο, προσδίδοντας αμεσότητα και αληθοφάνεια στο κείμενο, ενώ πλαισιώνεται από επίσης ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Ο συγγραφέας διαχειρίζεται επιτυχημένα τόσο τις συναισθηματικές σχέσεις της κεντρικής του ηρωίδας όσο και το αστυνομικό κομμάτι της υπόθεσης, καλλιεργώντας σταδιακά το μυστήριο και διατηρώντας την αγωνία, με τα πολλαπλά στοιχεία που χρησιμοποιεί να δένουν αρμονικά μεταξύ τους και να συνηγορούν εν τέλει υπέρ ενός άρτιου αποτελέσματος. Ακόμη και οι πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή και τις διάφορες περιόδους εξέλιξης στον πλανήτη δίνονται τόσο όσο χρειάζεται, χωρίς να κουράζουν αλλά διευρύνοντας την οπτική του αναγνώστη σχετικά με τις πιθανές προεκτάσεις της ιστορίας.

Έτσι, έχουμε ένα μυθιστόρημα που αρχικά μας φέρνει σε επαφή με την καθαρή ατμόσφαιρα του ελληνικού καλοκαιριού –τις παραδόσεις και τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών–, ενώ σταδιακά τα πάντα καλύπτονται από μία ευρύτερη πολυπλοκότητα, ένα πέπλο μυστηρίου, από τα βαριά σύννεφα μιας καταιγιστικής περιπέτειας και μιας παγκόσμιας πλεκτάνης. Ανάλογο βάθος δίνεται και στην κεντρική ηρωίδα μέσα από τα μάτια της οποίας, ως επί το πλείστον, παρακολουθούμε την εξέλιξη της πλοκής. Η Φωτεινή Μέλιου έχει να ξεκαθαρίσει τον δικό της εσωτερικό κόσμο, καθώς συνειδητοποιεί πως μέχρι τώρα ήταν παγιδευμένη στην αυστηρή ζωή μιας ακαδημαϊκής καριέρας που κατευθυνόταν αποκλειστικά από τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα, όντας σε μία σχέση που δεν την ενδιέφερε πραγματικά, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται παγιδευμένη στο νησί της μαζί με έναν αδίστακτο δολοφόνο και υπό ακραίες καιρικές συνθήκες.

Το «φως μέσα στη θύελλα» είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει την κινηματογραφική γραφή, τη μυστηριακή ατμόσφαιρα, τις σύγχρονες ανησυχίες και το αιγαιοπελαγίτικο τοπίο στις σωστές δόσεις. Μια αναγνωστική περιπέτεια που δεν θα σας απογοητεύσει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ