Έχουμε διαβάσει 2944 βιβλία

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΦΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΡΡΙΝΥΟΥ

22.07.2017
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΦΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΡΡΙΝΥΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-05-1689-0
Σελίδες
100
«Όταν αποκτήσαμε γνώση του Ερρινυού, η προσέγγισή μας υπήρξε παρόμοια. Ξαφνικά είχαμε ένα ποτάμι. Τουλάχιστον στη φαντασία μας. Μέχρι τότε δεν είχαμε συνείδηση ότι κατείχαμε αυτό το πράγμα, τη φαντασία. Έτσι οραματιζόμασταν τον Ερρινυό σαν έναν ρευστό δρόμο αποκλειστικά δικής μας χρήσης, υδάτινο αλλά θερμό, ένα φιλικό ρεύμα μέσα στη θάλασσα της ασυναρτησίας, που θα μας έβγαζε κάπου, δεν μπορεί. Αρκεί να φτάναμε εκεί πρώτες, εγκαίρως. Να εμποδίζαμε κατόπιν, για όσο ήταν δυνατόν, την ανεύρεση, δηλαδή την προσέλευση» (σελ. 87).

Τέσσερις έφηβες στη δεκαετία του ’80. Ακούν, στο μάθημα της Ιστορίας, την καθηγήτριά τους να λέει ότι «υπάρχουν ακόμη» ποτάμια στην Αθήνα και τη βλέπουν να αναπαριστά με χρωματιστές κιμωλίες στον πίνακα τη θέση τους και τη ροή τους αντιγράφοντας έναν χάρτη από ένα δερματόδετο βιβλίο. Τότε όλη η τάξη –ακόμη και η γαλαρία– ησυχάζει και κρέμεται από τα χείλη της. Φαντάζεται «υπόγειες όχθες με χλωμή πρασινάδα και λουλούδια που ανθίζουν χωρίς φωτοσύνθεση» (σελ. 29). Και μια Αθήνα που θα μοιάζει με τη Βενετία, την «πιο καταθλιπτικά ωραία πόλη του κόσμου». Όμως, και ενώ η νεαρή καθηγήτρια, η Ισμήνη Ναρδή, ονειρεύεται εικόνες αστικής ανάπλασης, η Ιωάννα, η Σοφία, η Κατερίνα και η Ραχήλ, οι γκόθες με τα μαύρα νύχια βαμμένα με μανόν που αγόραζαν εναλλάξ, αποφασίζουν ν’ ανακαλύψουν κιόλας τον ποταμό Ερρινυό στη «γειτονιά της κολάσεως» όπου μένουν με τις οικογένειές τους. Και τότε θα συμβεί το δυστύχημα που θα τις σημαδέψει.

Τελειώνοντας το σχολείο τα κορίτσια θα φύγουν από τα σπίτια τους, θα συγκατοικήσουν για λίγο και μετά θα χαθούν. Μια νεαρή κοινωνική ανθρωπολόγος που κάνει το διδακτορικό της πάνω στους αστικούς μύθους στη σύγχρονη Αθήνα θα τις ανακαλύψει. Μέσα από επιστολές και προφορικές αφηγήσεις η Δημητρακάκη θα ανασυστήσει την ιστορία, θα ενώσει τις διάφορες εκδοχές της .

Οι «Τέσσερις μαρτυρίες για την εκταφή του ποταμού Ερρινυού» είναι μια ιστορία για τη δεκαετία του ’80, την εφηβεία, όσα είναι κρυμμένα κάτω από την επιφάνεια και πριν ανακαλυφθούν. Αλλά και για τη θέση μας στον κόσμο, το «περιβάλλον» και τις προσπάθειές μας να το υπερβούμε, μια ιστορία εντέλει πολιτική, όπως και τα άλλα μυθιστορήματα της Δημητρακάκη που έχουμε διαβάσει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ