Έχουμε διαβάσει 2944 βιβλία

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ

23.07.2017
facebook email
Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Έρη Ρίτσου
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4751-4
Σελίδες
184
                                                  Πολιτικά πάθη και ατομικά λάθη

Έπειτα από αρκετά μυθιστορήματα για παιδιά και δύο για μεγάλους η συγγραφέας Έρη Ρίτσου δοκιμάζει τις δυνάμεις της στο αστυνομικό μυθιστόρημα. Φροντίζει μάλιστα να το τοποθετήσει στο σημερινό κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο βρίσκοντας ευκαιρία να παρουσιάσει την Ελλάδα του σήμερα, ζωντανή, έτσι όπως ακριβώς τη γνωρίζουμε.

Στη δασική περιοχή ενός νησιού ένας κάτοικος ανακαλύπτει τυχαία το πτώμα ενός άντρα. Κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος είναι ο νεκρός καθώς τα χέρια του και το πρόσωπό του είναι καταφαγωμένα από τα τσακάλια. Τα μόνα στοιχεία που βρίσκει η αστυνομία πάνω του είναι δύο σημειώματα. Το πρώτο γράφει «Έτσι πεθαίνουν οι προδότες», ενώ το δεύτερο, ένα τυπωμένο μέιλ, λέει «Αν δεν έρθεις να με δεις, θα σκοτωθώ». Την υπόθεση αναλαμβάνει η νεαρή αστυνομικός Μαρία Γεωργίου, η οποία έχει μόλις μετατεθεί στο νησί, από το οποίο μάλιστα κατάγεται. Όσο όμως προχωρούν οι έρευνες το μυστήριο περιπλέκεται. Ποιος είναι τελικά ο νεκρός και πώς βρέθηκε σε ένα τόσο ερημικό μέρος; Ποια ήταν τα αίτια της δολοφονίας; Προσωπικές διαφορές ή πολιτικές αντιπαλότητες; Γιατί στα ρούχα του νεκρού δεν υπήρχε αίμα παρόλο που κάποιος είχε χαράξει έναν αγκυλωτό σταυρό στο στήθος του;

Η συγγραφέας δημιουργεί ένα μυστήριο που κινείται σε δύο ταυτόχρονες κατευθύνσεις: από τη μια ο –αντιπαθής σε όλους– νεκρός έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για ανάρμοστες σχέσεις με κάποιες από τις μαθήτριές του, ενώ από την άλλη είναι οργανωμένος σε φασιστικό κόμμα. Προσωπικές ιστορίες και πολιτικές διαφορές μπλέκονται με αποτέλεσμα η αστυνομία να μην μπορεί να περιορίσει τους υπόπτους ώστε να βρει τον δολοφόνο. Πολλοί είναι αυτοί που θα μπορούσαν να τον δολοφονήσουν και όσο ο ιατροδικαστής καθυστερεί να φτάσει στο νησί για τη νεκροψία τόσο οι άνθρωποι που θα ήθελαν να τον δουν νεκρό αυξάνονται. Η νεαρή αστυνομικός προσπαθεί μέσα από τις γνώσεις της για τους κατοίκους του νησιού και τη γνώση του τόπου να βρει την άκρη, αλλά ο αυξημένος αριθμός των ανθρώπων που φαίνεται να αντιπαθούσαν τον νεκρό φαίνεται να δυσχεραίνει τη δουλειά της.

Με γρήγορο ρυθμό, ζωντανούς διαλόγους που μεταφέρουν το σημερινό κλίμα της Ελλάδας της κρίσης, με χαρακτήρες που είναι γεμάτοι ατομικές και κοινωνικές αγωνίες, το μυθιστόρημα διαβάζεται με μια ανάσα και το μυστήριο λύνεται μέσα από αρκετές ανατροπές που ικανοποιούν τους λάτρεις του είδους.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ