Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΣΜΑΡΩ

14.07.2017
email
ΣΜΑΡΩ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΙΝΩΑΣ
Συγγραφέας
Δέσποινα Χατζή
Κατηγορία
ISBN
978-618-02-0804-7
Σελίδες
576
Το «Σμαρώ, από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα» είναι το τέταρτο μυθιστόρημα της Δέσποινας Χατζή. Πολυπρόσωπο και πιο σύνθετο από τα προηγούμενά της, αυτή τη φορά μας ταξιδεύει στην κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη και στο Παρίσι –«Συμβολικοί εραστές ενός ελεύθερου κόσμου... Το Παρίσι και η Πόλη», όπως μονολογεί ένας από τους ήρωές της– με χαρακτήρες που μετεωρίζονται ανάμεσα στα πάθη και τις επιλογές τους, τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις, όσα θέλουν από τη ζωή και όσα η ζωή θα τους δώσει.

Κωνσταντινούπολη, καλοκαίρι του 1953. Η Σμαρώ, μια νεαρή Ζαππίδα, μοναχοκόρη του εμπόρου Ιάκωβου Παπάζογλου, βρίσκει πολύ περισσότερα από μια εκπαιδευτική καθοδήγηση στο πρόσωπο του καθηγητή Κωνσταντίνου Βαΐτση. Αλλά κι εκείνος, ψηλός, μελαχρινός, κιμπάρης, γοητεύεται από τη χαριτωμένη και ανικανοποίητη μαθητευόμενή του. Όμως η ζωή του δεν είναι τόσο απλή, κάτι τον σπρώχνει στο Παρίσι, εκεί όπου τα επαναστατικά κινήματα της εποχής θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Στο μεταξύ, τα Σεπτεμβριανά του '55 θα ανατρέψουν τις ζωές των Ελλήνων στην Πόλη. Τα αρχοντικά, τις βεγγέρες, τις βόλτες στα χαμάμ και τις διακοπές στα Πριγκιποννήσια θα διαδεχθούν οι διώξεις και ο ξεριζωμός. Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, ο Μηνάς Βογιατζόγλου θα βρεθεί στο Παρίσι για ένα συνέδριο καρδιολογίας. Παγιδευμένος σε έναν προβληματικό γάμο, ο Μηνάς θα προσπαθήσει να ξεδιαλύνει την ιστορία της μητέρας του –γιατί τους εγκατέλειψε κι έφυγε όταν ήταν ακόμη μικρός, γιατί πήγε στο Παρίσι λίγο αφότου εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα– και να θεραπεύσει το τραύμα που του έχει αφήσει αυτή η ανεξήγητη φυγή.

Η «Σμαρώ» είναι ένα μυθιστόρημα που κατορθώνει να δεσμεύσει την προσοχή του αναγνώστη. Η ομαλή και ρέουσα αφήγηση, η επαρκής σκιαγράφηση των χαρακτήρων, η πολύ καλή αποτύπωση της ζωής στην Πόλη τη δεκαετία του '50, αλλά και το μυστήριο που καλύπτει τη μελλοντική μοίρα της Σμαρώς –κάτι που η συγγραφέας ξεδιπλώνει με δεξιοτεχνία, σταδιακά, μέσα από τις έρευνες του γιου της– συγκαταλέγονται στα βασικά προτερήματα του βιβλίου, τα οποία και πετυχαίνουν να μας παρασύρουν στο γύρισμα των σελίδων, στο να θέλουμε να μάθουμε τι θα γίνει στη συνέχεια. Εν ολίγοις, η Δέσποινα Χατζή καταφέρνει να μας κρατήσει μια καλή συντροφιά καθώς μας αφηγείται μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ