Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΣΤΟΜΑΣΤΟΜΑΣΤΟ

12.07.2017
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΣΤΟΜΑΣΤΟΜΑΣΤΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Ροζίτα Σπινάσα
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4798-9
Σελίδες
200
                                                      Άνθρωποι σταθερής τροχιάς

Ο Κωστής που από μικρός συλλέγει δίσκους, ο Τόλης που βιοπορίζεται χάρη στους λυγμούς των άλλων, η Θοδώρα που, όντας άνεργη, βιώνει την παρένθετη μητρότητα και τη μετέπειτα δεδομένη απώλεια, η ηλικιωμένη κυρα-Ρένα που ταΐζει τα περιστέρια, επειδή της θυμίζουν τα μικράτα της στο χωριό, οι ένοικοι του πρώτου που προσμένουν να ανταμειφθούν για την τόσων χρόνων βοήθεια προς τη σπιτονοικοκυρά τους, οι ανίερες πράξεις των κατοίκων ενός χωριού, τα μυστικά που κρύβουν τα υπόγεια, τα ένοχα μυστικά μιας οικογένειας, η αμαρτία που φέρνει τη λύτρωση, τα γράμματα της ξενιτεμένης κόρης που συνεχίζουν να έρχονται.

Δέκα ιστορίες της Ροζίτας Σπινάσα με ήρωες καθημερινούς, της διπλανής πόρτας. Ανθρώπους που, μέσα στην ασημαντότητά τους και, παρά τη μονότονη, επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα –κάτι που γίνεται φανερό από τον τίτλο ακόμα της συλλογής, μέσω της παρήχησης, «στόμαστομαστό»–, κάνουν τη διαφορά, που αισθάνονται ιδιαίτερα γι’ αυτούς τους ίδιους, που ξεχωρίζουν από το πλήθος. Ανθρώπους που ζουν τη ζωή τους όπως τους την έταξε η Μοίρα, που επιβιώνουν παρά τις αναποδιές, που τα βγάζουν πέρα «ηρωικά», ελπίζοντας πάντα για κάτι καλύτερο. Που βιώνουν συναισθήματα –ντροπή, θλίψη, ενοχές– και δε διστάζουν να το δείξουν.

Με ρεαλιστική, ζωντανή γραφή και ρέοντα λόγο, η συγγραφέας χαρτογραφεί την πραγματικότητα της καθημερινότητας, αποτυπώνει στιγμιότυπα υψηλής σημασίας για τους ήρωες, ακολουθεί τους τελευταίους στα βήματά τους, παρακολουθώντας τους μέσα από την κλειδαρότρυπα όχι μόνο του σπιτιού τους, αλλά και της ψυχής τους.

Κι όταν, στο τέλος κάθε διηγήματος, «αποκαλύπτεται» η αλήθεια και κάθε ελπίδα αποδεικνύεται φρούδα, οι ήρωες ξεγυμνώνονται, βιώνουν την αυτογνωσία και προσγειώνονται στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ