Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

01.07.2017
email
Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-605-262-0
Σελίδες
312
«Ο χορός των νεκρών» είναι το τρίτο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση με ήρωα τον επιθεωρητή της αστυνομίας του Έρεμπρο, Άντερς Οικονομίδη. Ο Γιαννίσης μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας, γεγονός που του επιτρέπει να ακολουθήσει το ρεύμα της ακμάζουσας σχολής των Σκανδιναβών ομοτέχνων του, δίνοντας παράλληλα το δικό του στίγμα σε μία σειρά βιβλίων που παρουσιάζει εξαρχής ενδιαφέροντα στοιχεία και συνεχή σημάδια εξέλιξης.

Η υπόθεση στην οποία βρίσκεται μπλεγμένος ο Οικονομίδης αυτή τη φορά περιλαμβάνει ένα κύκλωμα παιδεραστών και έναν μυστηριώδη άντρα, που έχει υιοθετήσει το κωδικό όνομα «Σαμαήλ», αποφασισμένο να σκοτώσει τα μέλη του. Όταν το πρώτο θύμα ξεβραστεί στον ποταμό Σβάρτον, χωρίς πρόσωπο και με κομμένα τα δάκτυλα, ο Οικονομίδης θα ανακαλύψει στο υπόγειο του σπιτιού του ένα αναπάντεχο εύρημα: ένα μικρό δωμάτιο, με αλυσίδες και ένα πολυκαιρισμένο στρώμα, με πρόσφατα υπολείμματα φαγητού. Φαίνεται πως ο δολοφόνος έχει πάρει μαζί του το παιδί που ήταν φυλακισμένο στο δωμάτιο και ο Οικονομίδης ζητά τη συνδρομή του πανεπιστημιακού καθηγητή ψυχολογίας και φίλου του Κρίστερ Μπγέπλινγκ (ο οποίος μας είναι γνωστός από το πρώτο βιβλίο της σειράς). Λίγες ώρες αργότερα, ένα δεύτερο μέλος του κυκλώματος παιδεραστίας, στα ίχνη του οποίου βρίσκεται πλέον η αστυνομία του Έρεμπρο, εξαφανίζεται. Καθώς θα πρέπει να λύσει αυτή την υπόθεση, ο Οικονομίδης βασανίζεται από το μετα-τραυματικό στρες που του έχει αφήσει η προηγούμενη περιπέτειά του, ενώ ένα αναπάντεχο και καλά κρυμμένο οικογενειακό μυστικό θα τον κάνει να ταξιδέψει στην Ελλάδα έπειτα από πολλά χρόνια...

Η πρόζα του Βαγγέλη Γιαννίση είναι καλογραμμένη και ευκολοδιάβαστη, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει και στα δύο προηγούμενα βιβλία, η πλοκή του πλούσια και σύνθετη –εδώ ακολουθεί μια πιο προσιτή και φιλική προς τον αναγνώστη εξέλιξη σε αντίθεση με το δεύτερο βιβλίο («Το Κάστρο») όπου ήταν πιο δαιδαλώδης και πολυπλόκαμη– δίνοντας πάντα μια ιδιαίτερη αίσθηση ρεαλισμού στην ιστορία, ενώ πλάι σε αυτά τα στοιχεία υπάρχει και η ανθρωπολογική μέριμνα για τις ζωές των ηρώων του, τους οποίους αναπτύσσει με ενδιαφέροντα στοιχεία ταυτότητας και χαρακτήρα, καθιστώντας τους υπάρξεις αυτόνομες και αναγνωρίσιμες.

Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζεται πιο ολοκληρωμένα η οικογένεια του Ελληνοσουηδού επιθεωρητή, ο γιος του Γιάννης αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα εκφοβισμού στο σχολείο, γνωρίζουμε καλύτερα τη σύζυγό του Λίσμπεθ, και βλέπουμε περισσότερο τον Οικονομίδη στο ρόλο του πατέρα. Ευχάριστη είναι και η επιστροφή του Κρίστερ, που μας είχε λείψει στο δεύτερο βιβλίο. Είχαμε γνωρίσει τον πανεπιστημιακό καθηγητή, καθηλωμένο σε αναπηρικό αμαξίδιο, στο «Μίσος», όπου διατηρούσε έναν πιο ουσιαστικά ενταγμένο ρόλο στην υπόθεση και είχε γίνει ένας καλός συνεργάτης του Οικονομίδη, στο «Κάστρο» έλειπε στην Αμερική για μια εγχείρηση που θα αποκαθιστούσε την κίνηση στα κάτω άκρα του, και τώρα επισκέπτεται ξανά το Έρεμπρο, στηριγμένος στις πατερίτσες του αλλά περπατώντας, διατηρώντας ωστόσο έναν πιο περιφερειακό ρόλο στην ιστορία. Ο Σαμαήλ είναι μια ενδιαφέρουσα φιγούρα κακού. Ο Γιαννίσης φροντίζει να φωτίσει τις σκιερές πτυχές του χαρακτήρα του και να μας δώσει τα κίνητρα πίσω από τις πράξεις του.

Εν ολίγοις, για ακόμη μία φορά ο Γιαννίσης καταφέρνει να δαμάσει ένα πληθωρικό υλικό και να δημιουργήσει σύνθετη πλοκή και ανθρώπινους χαρακτήρες, δίνοντάς μας ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα. Έτσι, μέσα στη σύγχρονη πλημμυρίδα της αστυνομικής λογοτεχνίας, «Ο χορός των νεκρών» διεκδικεί δικαιωματικά τη δική του θέση.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ