Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΟΣΤΙΝΑΤΟ

22.06.2017
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΟΣΤΙΝΑΤΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μαριάνα Ευαγγέλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-7186-4
Σελίδες
156
Η Μαριάνα Ευαγγέλου γεννήθηκε το 1967. Μεγάλωσε στην Καβάλα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα τελευταία 20 χρόνια ζει στην Αθήνα. Διηγήματά της δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά The Books’ Journal, Δίοδος και στον συλλογικό τόμο Υπό το φως του Κ.Π.Κ. (Εκδόσεις Πατάκη, 2016).

Πώς γράφεται ένα μυθιστόρημα, έστω ολιγοσέλιδο; Ποια είναι τα υλικά που μπορούν να το κάνουν να ρέει, να μην χάνει το ενδιαφέρον του, να μην αποθαρρύνεται ο αναγνώστης από πράγματα που αναφέρονται και που δεν γνωρίζει, είτε αυτά είναι τόποι, είτε μουσικοί όροι, είτε κομμάτια ολόκληρα της Ιστορίας με τα οποία δεν είναι εξοικειωμένος, είτε ντοπιολαλιά; Πώς σκιαγραφείς τους χαρακτήρες, τι ελευθερίες παίρνεις, πόσο τολμηρός/ή μπορείς να γίνεις; Φτιάχνουν οι αναμνήσεις μόνες τους ένα καλό μυθιστόρημα;

Tο «Οστινάτο» –«με τον όρο ostinato (από το λατινικό obstinatus = έμμονον) στη μουσική περιγράφεται η συνεχής επάνοδος ενός μοτίβου μέσα στη σύνθεση», διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου– ξεκινάει με μια επιστροφή της Άνας στο πατρικό σπίτι της μητέρας της στην Ξάνθη όπου πέρασε κάποια καλοκαίρια και το οποίο βρίσκεται απέναντι από το σπίτι του Μάριου, ή του κυρίου Μάριου, του δασκάλου της μουσικής. Κι αυτό που δίνει το έναυσμα είναι μια παρτιτούρα τάνγκο που αφιέρωσε ο Μάριος στη μαθήτριά του τριάντα τόσα χρόνια πριν. Όμως αυτό είναι μόνο το πλαίσιο: τα υπόλοιπα τ’ αναλαμβάνει η γλώσσα, που επιστρατεύει τη μνήμη, τη φαντασία, το όνειρο.

Μέσα σε δέκα κεφάλαια ξεδιπλώνεται εναλλάξ η «ιστορία» των δύο κεντρικών προσώπων. Πραγματολογικά στοιχεία αναμιγνύονται με σκέψεις και συναισθήματα. Η αφήγηση εμπλουτίζεται με ιστορικά στοιχεία: ο κύριος Μάριος, γεννηθείς το 1907, έζησε τη βουλγαρική κατοχή και δούλεψε στα δημόσια έργα υπό τους Βούλγαρους προτού αποκτήσει την ελευθερία του∙ μουσική έμαθε από έναν Κερκυραίο: «φωτογραφία που η χειρόγραφη σημείωσή της θα μπορούσε να θεωρηθεί και παραπλανητική, κι όχι τόσο γιατί ο Μάριος χαμογελά, εξάλλου σχεδόν πάντα ο Μάριος χαμογελά, αλλά γιατί η στάση του κορμιού του και ο τρόπος με τον οποίο κρατά στον ώμο τη βαριοπούλα δείχνουν ότι ετοιμάζεται να παίξει με βιολί την άνοιξη του Βιβάλντι κι όχι να θρυμματίσει τον βράχο που πατάει» (σελ. 116-117). Για την Άνα, η ανάμνηση ενός καλοκαιριού στη Θάσο συνδέεται ανεξίτηλα με την επιστράτευση του 1974. Μια λέξη με την οποία τελειώνει το ένα κεφάλαιο και ξεκινά το επόμενο αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα κεφάλαια.

Καθώς προχωρά η αφήγηση, λέξεις και νότες δημιουργούν το «αδιαχώρητο» (σελ. 68) στον μακροπερίοδο λόγο. Ύστερα προβάλλουν οι ιστορίες, πολλές , μεγάλες, στη συνέχεια αρχίζει να ξεχωρίζει η παρτιτούρα, η ένταση καταλαγιάζει και αναζητούνται οι μικρές ιστορίες, το απόσταγμα, τα «λίγα μύδια» (σελ. 148), για να «κλείσει» το μυθιστόρημα.

Ένα πολύ ευπρόσωπο βιβλίο, μια επιτυχημένη σύζευξη της μνήμης και του ονείρου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ