Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΟΛΑ ΓΙΑ ΚΑΛΟ

10.06.2017
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΟΛΑ ΓΙΑ ΚΑΛΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-05-1696-8
Σελίδες
240
Τον Γιάννη Μακριδάκη τον γνωρίζουμε ως συγγραφέα από το 2009, από τη νουβέλα «Η δεξιά τσέπη του ράσου», που είχε κάνει ιδιαίτερη αίσθηση, αν και είχε προηγηθεί, το 2008, το μυθιστόρημά του με τίτλο «Ανάμισης τενεκές». Ξανασυναντώντας τον σήμερα με το επίκαιρο μυθιστόρημα «Όλα για καλό», μπορούμε να πούμε ότι έχει δημιουργήσει ένα διακριτό στυλ αφήγησης εδραιώνοντας τη θέση του στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνική παραγωγή.

Κεντρικοί ήρωες του τελευταίου βιβλίου του Μακριδάκη είναι ο Δημοσθένης, κοντά ή λίγο μετά τα σαράντα, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής, η Κατρίν, μια Ελληνογερμανίδα λίγο κάτω από τα τριάντα που έχει έρθει στο νησί, από το οποίο κατάγεται, για να βοηθήσει με το προσφυγικό, και ο καπτα-Φώταρος, ένας παλαίμαχος ναυτικός, όπως λέει και τ΄όνομά του, κοντά ή λίγο πάνω από εξήντα χρονών. Γύρω τους περιστρέφονται τα υπόλοιπα πρόσωπα του μυθιστορήματος, η κυρα-Στάσα, η κυρα-Καλή (σύζυγος του Φώτη, όνομα κα πράγμα), ο παπα-Σίωρος, το αντίπαλο δέος του Φώταρου∙ και βέβαια ο Μιχάλης με το «σκοτεινό» παρελθόν, πρόσωπο-κλειδί στην εξέλιξη του μυθιστορήματος.

Όλα ξεκινούν όταν ένα χειμωνιάτικο βράδυ, κατεβαίνοντας οι τρεις τους στην παραλία για να περιμαζέψουν πρόσφυγες και να τους γλιτώσουν από τους επιτήδειους που τους παίρνουν τη βάρκα προτού βγουν στη στεριά, βρίσκουν το πτώμα ενός μετανάστη που τον έχουν ξεβράσει τα κύματα. Πάνω του ο Μουεζίν, όπως λέγεται ο μαροκινής καταγωγής πρόσφυγας, έχει έναν μικρό θησαυρό. Ο Δημοσθένης, η Κατρίν και ο καπτα-Φώταρος θα του κάνουν μια κανονική κηδεία αλλά δεν θα τον δηλώσουν στις αρχές, λόγω ακριβώς αυτού του χρηματικού ποσού που μπορεί να χρηματοδοτήσει τα σχέδιά τους να μετατρέψουν το παλιό λεπροκομείο του νησιού σε κέντρο φροντίδας για τους πρόσφυγες. Παράλληλα, ο Καχραμάν και η Γιασμίν, ένα ζευγάρι νεαρών προσφύγων που φθάνουν κι αυτοί στο νησί και περιθάλπονται από τους νησιώτες μας και τους φίλους τους, αποκτούν το πρώτο τους παιδί. Γύρω από μία γέννηση και δύο θανάτους (τον δεύτερο δεν τον καταγράφουμε εδώ για να μην αποκαλύψουμε την πλοκή) και μέσα από τρία διαδοχικά δείπνα οργανώνεται το μυθιστόρημα, προσφέροντας στον αναγνώστη μια στέρεη ιστορία που, παρά την κάποια προβλεψιμότητά της, θα κρατήσει το ενδιαφέρον του μέχρι την τελευταία σελίδα. Παράλληλα ο συγγραφέας δίνει και μια όψη του προσφυγικού προβλήματος, από την πλευρά των νησιωτών, που αναπόφευκτα «αγγίζει» πολιτικές επιλογές και θέσεις, αλλά και μια πτυχή της τοπικής ιστορίας και των κοινωνικών και κάθε λογής προκαταλήψεων. Στις αδυναμίες του κειμένου θα συγκαταλέγαμε κάποιες επαναλήψεις και, ίσως, την ευκολία με την οποία εκφέρεται το μήνυμα που υποδηλώνει ο τίτλος.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ