Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

ΕΡΩΤΑΣ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ

30.05.2017
facebook email
ΕΡΩΤΑΣ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΓΓΕΛΑΚΗ
Συγγραφέας
Σούλα Ροδοπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-618-5164-63-8
Σελίδες
232
Μεστός ποιητικός λόγος σε πεζογραφική μορφή. Συγγραφέας 28 εκδοθέντων βιβλίων, η καταξιωμένη λογοτέχνης και μέλος του ΔΣ της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, η Σούλα Ροδοπούλου ανάλωσε τη ζωή της στην παιδαγωγική τέχνη κι επιστήμη. Μέλος επίσης του ΔΣ της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και μέλος του Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων. Έχει πάρει πέντε βραβεία και τρεις επαίνους.

Η βαθιά ανθρωπιά και τα ανθρωπιστικά της ιδεώδη, η λατρεία της ελληνικής γλώσσας και η παγκοσμιότητα του ανθρωποκεντρικού ελληνισμού που νοιάζεται για το μέτρο κι αποφεύγει την Ύβριν, διαφαίνονται τόσο στη συγγραφική ωριμότητα όσο και στο προσωπικό ήθος της ολοκληρωμένης πνευματικής υπάρξεως που γνωρίζει την τέχνη του ισορροπείν ανάμεσα στο «εγώ» και στο «εμείς», στο «θέλω» και στο «δύναμαι», στο «είναι» και στο «φαίνεσθαι». Αυτή η φιλοσοφική διάσταση του έργου της δεν έχει ακόμα επισημανθεί, αφού η επίσημος κριτική «περί άλλων τυρβάζει και μεριμνά». Με αυτό δεν υπονοώ, αλλά δηλώνω σαφώς ότι δεν έχει γίνει κάποια σοβαρή κριτική προσπάθεια συνολικής αποτιμήσεως του έργου μιας πεζογράφου με σοβαρή και σταθερή παρουσία στα Ελληνικά Γράμματα. Σημεία των καιρών; Ό,τι δεν ψάχνει κανείς δεν το βρίσκει; Η ανάγκη της προσφοράς είναι άραγε για μερικούς ανθρώπους ισχυροτέρα από την καταμέτρησιν του «έχειν λαμβάνειν»; Δεν ξέρω. Είδαμε τόσες «χρυσές μετριότητες» να αυτολιβανίζονται και να ακκίζονται σαν επιτήδειες μαϊμούδες των πανηγυριών (ή «για τα πανηγύρια», για να είμαστε περισσότερον ακριβείς) που οι σοβαροί άνθρωποι παραγνωρίζονται, ακόμα κι όταν δεν παραπετιούνται. Κι είναι άλλο πράγμα να παρά-γνωρίζεις κάποιον κι άλλο να τον παραγνωρίζεις. Δεν επισημαίνω κάποιου είδους σκοπιμότητα, αλλά αν κρίνω από την ουσιαστική γραφή και το ήθος της ποιούσης ήθος διά της εντύπου και προφορικής εκφράσεώς της, τότε θα καταλήξω στο αβίαστο συμπέρασμα πως «δύσκολοι καιροί για συνετούς κι εχέφρονες λογοτέχνες». Κατισχύουν προσωρινώς οι έχοντες/έχουσες «τα μυαλά πάνω από το κεφάλι», οι υπερφίαλοι/ες και τα φελλοειδή που πάντα επιπλέουν…

Ας έρθουμε όμως στο έργο αυτό καθ’ εαυτό. Τόσον λεπτεπίλεπτα επεξεργασμένη ιδιόλεκτος που μοιάζει σχεδόν αβίαστη, καθημερινή λαλιά, σπανίως αντικρίζω στις συστηματικές αναγνώσεις μου. Έχεις σχεδόν την ψευδαίσθηση πως κρυφακούς την Ιστορία, μέσα από κάποια αδιόρατη χωροχρονική χοάνη. Η λεκτική οικονομία είναι επίσης απαράμιλλη. Ο «στακάτος» λόγος προαπαιτεί σοφία και βαθιά γνώση του γλωσσικού κώδικα. Ο ρυθμός είναι σχεδόν χορευτικός. Ο συναισθηματικός πλούτος του τριτοπρόσωπου αφηγητού και των ηρώων/ηρωίδων με τους/τις οποίους/οποίες καταπιάνεται αμιγώς στιβαρός και διόλου μελοδραματικός. Τέχνη κι αφοσίωση στο κοινωνούμενο νόημα. Τα επίθετα λιγοστά, όπως στους πολύ μεγάλους λογοτέχνες. Η ακρίβεια στην έκφραση είναι σημαντική για όσους πάλεψαν με τον λόγο μια ολόκληρη ζωή.

Δεν θα σας μεταγράψω κάποιο απόσπασμα, όχι γιατί θα προδώσω κάποιο «μυστικό» γραφής, αλλά γιατί θα προδώσω τη νεοκλασική αρχιτεκτονική του μυθιστορήματος. Ξέρετε, μερικά έργα του Λόγου είναι σαν τα οικοδομήματα: δεν μπορείς να τα προσεγγίσεις αποσπασματικά, μήτε κατεδαφίζοντάς τα μήτε κόβοντάς τα φέτες στο τραπέζι του λόγο-ανατόμου. Ίσως αυτή τη δυσκολία να συνάντησαν και άλλοι κριτικοί (περισσότερο βιαστικοί από εμένα) και να τα παράτησαν.

Έργο αξιομνημόνευτο κι άξιο να χαραχτεί για πάντα με ανεξίτηλα γράμματα στη Συλλογική Συνειδητότητα. Σούλα Ροδοπούλου, υποκλινόμεθα στον πνευματικό και λογοτεχνικό, παιδαγωγικό σου βίο και σου ευχόμεθα όλα τα συγγραφικά αγαθά…

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ