Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

Η ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΚΟΜΗΤΟΣ ΟΡΓΚΑΘ

17.05.2017
facebook email
Η ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΚΟΜΗΤΟΣ ΟΡΓΚΑΘ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Συγγραφέας
Κλεοπάτρα Λυμπέρη
Κατηγορία
ISBN
978-960-576-360-2
Σελίδες
115
Ερωμένη του Νοήματος η Κλεοπάτρα Λυμπέρη σε έναν κόσμο που φαίνεται σαν να έχει χάσει τα λογικά του, εκδηλώνει την ανάγκη υπέρβασης του εαυτού προκειμένου να «συναντηθεί» με τους άλλους. Ας την ακούσουμε. Μιλάει μέσα από την περσόνα του πατέρα: «Εμείς οι εραστές του νοήματος δεν έχουμε άλλη χαρά από εκείνη που μας βυθίζει πιο βαθιά στην κατανόηση του κόσμου, είπε ο πατέρας. Απομένει βέβαια η καρδιά που πάντοτε βραδυπορεί, η καρδιά που χρειάζεται να εκταθεί, να εκταθεί κι άλλο, να τα χωρέσει όλα μέσα της – όχι, δεν είναι ακατόρθωτο. “Το στήθος είναι κάτι που επεκτείνεται”. Το λέω αυτό συχνά στη γυναίκα που ζει μαζί μου, την οποία γνώρισα λίγα χρόνια μετά το τέλος της σχέσης μου με τη Μαριάννα. Της λέω, η αληθινή ζωή, η αληθινή σχέση, είναι αυτή που δεν στηρίζεται στις ψευδαισθήσεις αλλά στις αμοιβαίες διευθετήσεις – στη συνύπαρξη. Οι υπόλοιποι ας συνεχίσουν να ζουν στη φαντασία τους, ας συνεχίζουν να γκεμοτσακίζονται. Γιατί εκείνος που θέλει να καλλιεργήσει το άνθος της ζωής χρειάζεται να παλέψει, χρειάζεται να δώσει κάτι από τον εαυτό του, να κινηθεί έξω από τις ευκολίες και τα μικρά συμφέροντα – όχι, δεν εννοώ την υποδούλωση σε ένα πρόσωπο αλλά τη χαρά να ελευθερώνεσαι από σένα τον ίδιο, πηγαίνοντας προς μια υπέρβαση της φύσης σου, ναι, η τέχνη αυτή θέλει κότσια. Ο χρόνος είναι ένα μέγεθος που παίρνει τη μορφή που θα του δώσεις, είπε ο πατέρας…» (σελ. 97). Διάλεξα αυτό το κομμάτι, γιατί είναι χαρακτηριστικό της δοκιμιακής ποιητικής της Κλεοπάτρας Λυμπέρη, για εμένα που την ξέρω από κοντά και την παρακολουθώ εκ του σύνεγγυς τρεις δεκαετίες τώρα. Δοκιμιακός-ποιητικός είναι και ο πεζός και ο στιχουργικός λόγος της. Διανοούμενη ποιήτρια αλλά όχι και σοφολογιότατη. Είναι ένας από τυπογραφίας φιλόσοφος, μια διαρκής αγωνία, μια διαρκής αναζήτηση της επικοινωνίας με τους άλλους. Αυτή η κατεπείγουσα ανάγκη επικοινωνίας-αναδράσεως φαίνεται και από το moto όλης αυτής της συλλογής ποιητικών πεζών, αρμοδίως και τεχνηέντως συρραμμένων: «Η αφήγηση, λοιπόν. Να αφηγηθώ. Υπάρχει κανείς εκεί να ακούει; Υπάρχει κανείς; Υπάρχει κανείς;». Αυτή η τριπλή επανάληψη αντιστοιχεί ενδεχομένως στον διαχωρισμό της ανθρωπίνης Ολότητος σε σώμα-πνεύμα-ψυχή. Αυτό δεν συμβολίζει και ο πίνακας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που διάλεξε να σχολιάσει παντοιοτρόπως, χρησιμοποιώντας τον σαν παλίμψηστο καμβά για τη δική της ποιητική ζωγραφική; Ειρήσθω εν παρόδω ότι η Κλεοπάτρα Λυμπέρη, εκτός από Μουσική, έχει σπουδάσει και Ζωγραφική, ενώ η ενασχόλησή της με τη Φιλοσοφία και την Ιστορία της Τέχνης δεν είχε τον χαρακτήρα της «τυπικής» σπουδής.

Αυτό το φιλοσοφικό δοκίμιο συμπληρώνει τα ποιητικά δοκίμια της Κλεοπάτρας Λυμπέρη, τα επεξηγεί και τα επαυξάνει.

Το σονετοειδές «Ποίημα του Αποχαιρετισμού» των σελίδων 95-96 την αδικεί από πλευράς τεχνοτροπικής.

Η Κλεοπάτρα Λυμπέρη είναι ένα «έργο εν εξελίξει» η ίδια. Ας αφεθεί λοιπόν σε κάποιον να φιλοτεχνήσει το ποιητικό πορτρέτο της. Τι χρειάζεται άλλωστε τόση πολλή νοητική ανάλυση σε μια εποχή που αναζητάει τη λύτρωση στο Ά-λογο;

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ