Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

20.05.2017
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-0863-1
Σελίδες
416
                                                                           Μάσκες

Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά μια δυστυχισμένη οικογένεια είναι δυστυχισμένη με τον δικό της τρόπο.
                                                                               Λέων Τολστόι, Άννα Καρένινα

Η ιστορία μιας οικογένειας σε βάθος χρόνου ενός αιώνα. Τρεις γενιές και η μικρή ιστορία κάθε μέλους της ξεχωριστά, όπως τη συνθέτει ένας μεταπτυχιακός φοιτητής προς χάριν της διπλωματικής του εργασίας. Μέσα από την έρευνά του ξετυλίγεται και φωτίζεται μια μακρά σκοτεινή διαδρομή με πολλά ανείπωτα και ανομολόγητα, μικρά ή μεγάλα, μυστικά σε παράλληλη τροχιά με την παγκόσμια Ιστορία.

Ο Σταμάτης Σταμάτης εμφανίζεται στο προσκήνιο και στο γραφείο της Λήδας Δημητριάδη από το πουθενά, ασκώντας ρόλο καταλύτη, ανασκαλεύοντας το παρελθόν και αναζητώντας απαντήσεις σε θέματα του παλιού καιρού. Και τότε είναι που ο ασκός του Αιόλου ανοίγει και η υπόθεση παίρνει διαστάσεις μυστηρίου και θρίλερ. Ποιος ήταν πραγματικά ο Ρόμπερτ Σέραρντ, από πού κρατάει η σκούφια του και ποιος ο ρόλος του σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα που συγκλόνισαν τον τόπο; Αλλά και ο παππούς Γιώργος; Και όλοι οι υπόλοιποι; Καθώς φαίνεται, όλοι έχουν στο μυαλό τους, έστω και εν αγνοία τους, το κακό, όλοι τους αποκρύπτουν συνειδητά πράγματα, όλοι έχουν διαπράξει κάτι αθέμιτο.

Ένας θίασος προσώπων παρελαύνει, ενώ παρελθόν και παρόν γυρνούν αγκαλιασμένα σε ένα γαϊτανάκι, εντείνοντας με αυτόν τον τρόπο την αγωνία των αναγνωστών. Ταυτόχρονα με το παρελθόν, οι ήρωες είναι αναγκασμένοι να υποστούν και το παρόν της ζωής τους, να αναμετρηθούν μαζί του. Τι συνέβη τότε, αλλά τι συμβαίνει και τώρα;

Στο νέο βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη με τίτλο «Ευτυχισμένες Οικογένειες» τα ηνία της αφήγησης τα κρατάει μία γυναίκα, η δικηγόρος της οικογένειας. Σε πρώτο πρόσωπο η Λήδα, σαν αυτόπτης μάρτυρας των όσων συμβαίνουν, αφηγείται αποστασιοποιημένα, όπου κρίνεται αναγκαίο, ενώ δε λείπει η προσωπική της θέση στα επεισόδια όπου λαμβάνει ενεργό ρόλο και η ίδια. Όταν δε, η αφήγηση έχει να κάνει με το παρελθόν, μέσα απ’ ό,τι έχει ανακαλύψει ο Σταμάτης Σταμάτης, η αφήγηση γίνεται τριτοπρόσωπη και παίρνει τη μορφή ντοκουμέντου.

Με κοφτό, υπαινικτικό και καθόλου φλύαρο τρόπο γραφής, σαν να θέλει να μιμηθεί τον σύγχρονο τρόπο ζωής, ο συγγραφέας, δίνοντας βάρος στην αφήγηση, περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τους διαλόγους, ενώ σε κάθε τέλος κεφαλαίου προϊδεάζει τους αναγνώστες για το τι θα ακολουθήσει δίνοντας έτσι «πάσα» στο επόμενο κεφάλαιο. Σκέψεις καθολικού χαρακτήρα εισβάλλουν στην αφήγηση και την πυροδοτούν, εικόνες εμφανίζονται από το πουθενά μπροστά στα μάτια των αναγνωστών και από ένα σημείο κι έπειτα η σκυτάλη περνάει στα φωτογραφικά ενσταντανέ. Αυτά πλέον ορίζουν την εξιστόρηση.

Στην ουσία η παραπάνω οικογένεια αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα, κάτι σαν αρχέτυπο της οικογένειας εν τη γενέσει της. Αν κοιτάξουμε γύρω μας λίγο πιο προσεκτικά, αν σηκώσουμε το χαλί, κάτω από το οποίο κρύβονται τα μύρια όσα, και εμβαθύνουμε σε ένα άλλο επίπεδο, θα διαπιστώσουμε ότι όλες, μα όλες, οι οικογένειες μοιάζουν μεταξύ τους, καμιά δεν είναι τόσο ευτυχισμένη όσο φαίνεται, κάθε μία κατά βάθος είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που βγάζει προς τα έξω. Είναι ευτυχισμένες οικογένειες κατ’ επίφαση. Στον πυρήνα τους όμως;

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ