Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

ΛΙΓΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ

07.05.2017
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΛΙΓΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-7237-3
Σελίδες
573
                                                                      Σαν παραμύθι

Από τις διηγήσεις του έκπτωτου σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β’ το 1909 που κρυφακούει, παιδί ακόμα, στην έπαυλη του Αλλατίνι στη συνοικία των Εξοχών έως τις στέπες της Ουκρανίας που διασχίζει όντας λιποτάκτης από τον στρατό. Από φτωχός χαμάλης που μοίραζε γαζέτες στους δρόμους, στα μεγάλα σαλόνια των ευρωπαϊκών πόλεων, πολύτιμος βοηθός του Μπαζίλ Ζαχάρωφ και κοσμοπολίτης. Από διευθυντής της κλωστοϋφαντουργίας «Γόρτυς Α.Ε.» στη Θεσσαλονίκη και συνέταιρος του Βασίλι Κάρλοβιτς Γιούγκερμαν, εργολάβος οικοδομών και μεσίτης κατά τη «λαμπρή» περίοδο της αντιπαροχής.

Αυτή είναι η ζωή του Λευτέρη Ζεύγου, του γιου του κηπουρού, που όνειρό του είχε να ξεφύγει από τη φτώχεια και να ζήσει στη συνοικία των Εξοχών. Θεσσαλονίκη, Ουκρανία, Παρίσι, Πειραιάς, Μασσαλία, Αμβέρσα, Θεσσαλονίκη∙ η διαδρομή του. Μεγάλος πόλεμος, Εθνικός Διχασμός, Β’ Παγκόσμιος, Εμφύλιος. Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917, η εκκαθάριση των Εβραίων από τους Ναζί, ο διωγμός των Ελλήνων από την Πόλη το 1955, η αντιπαροχή… Η Ελλάδα πεθαίνει και αναγεννιέται από τις στάχτες της, αλλάζει μορφή, τίποτα οικείο δεν κρατάει.

Ταυτόχρονα αυτή είναι και η ζωή του Ευγένιου Ζιρντό –το όνομα του πρωταγωνιστή μετά τη λιποταξία του–, που ερωτεύτηκε τη Μίρζα, αλλά την έχασε νωρίς, που μπλέχτηκε με πολλές γυναίκες αλλά δεν παντρεύτηκε καμιά και που διαρκώς ζούσε με παρέα του τη μοναξιά και με ανάμνηση τον έρωτά του για Εκείνη. Την οπτασία με τα λευκά.

Όλα τα παραπάνω ωστόσο αποτελούν τη μυθιστορηματική εκδοχή της ζωής του Λευτέρη Ζεύγου, όπως την αποτύπωσε στο χαρτί ο Ορέστης, ο νεαρός που έχει αναλάβει να διαβάζει βιβλία στον τυφλό πλέον Ζιρντό εν έτει 1979. Μια εκδοχή που μέσα σε μία νύχτα θα αναμετρηθεί σώμα με σώμα με εκείνη της πραγματικής ζωής του ήρωα, όπως ξεπηδάει μέσα από τις μνήμες του. Ποια τελικά από τις δύο είναι η «πραγματική» και ποια εν τέλει θα μείνει εις το διηνεκές διατηρώντας την αξία της;

Ο Ισίδωρος Ζουργός στο βιβλίο του «Λίγες και μία νύχτες» προσγειώνει τους αναγνώστες από το παραμύθι του σουλτάνου στη σκληρή πραγματικότητα της Ελλάδας του 20ού αι. Με τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής του, που βρίθει από ποιητικότητα αλλά και ρεαλισμό, η αφήγηση διατρέχει ολόκληρο τον αιώνα κάνοντας στάση σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα που τον σημάδεψαν, ενώ πέρα από την τριτοπρόσωπη αφήγηση, τα ηνία της αναλαμβάνουν οι αρκετές επιστολές του ήρωα, ανεπίδοτες και μη, μέσα από τις οποίες εξελίσσεται η πλοκή και γίνεται γνωστό το παρελθόν, αλλά και το παρόν, των «χαμένων» ηρώων. Χαρακτηριστικό δε, είναι ότι η εικόνα κάθε φορά ολοκληρώνεται –και επιβεβαιώνεται– από αποσπάσματα και ντοκουμέντα παρμένα από τις εφημερίδες της εποχής.

Όσο τα χρόνια περνούν και ο Λευτέρης γερνάει μέσα στη μοναξιά του, στρέφεται –απέλπιδα;– προς τους παλιούς του γνωστούς, χαμένους και εγκαταλειμμένους από καιρό, απευθύνοντάς τους κραυγές βοηθείας. Τίποτα απ’ ό,τι γνώριζε δεν υπάρχει πλέον, τίποτα δεν του είναι οικείο, τίποτα δεν αναγνωρίζει.

Μια περιήγηση στη συνοικία των Εξοχών, που τη θέση τους πλέον έχει πάρει η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας με πολυκατοικίες να ορθώνονται εκεί όπου κάποτε έστεκαν αγέρωχες, επιβλητικές επαύλεις. Μια περιήγηση στην Ιστορία του 20ού αιώνα μέσα από γεγονότα-σταθμούς που σημάδεψαν την ανθρωπότητα, αλλά και τις προσωπικές ζωές των ηρώων.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ