Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΚΑΪΑΦΑΣ

29.04.2017
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΚΑΪΑΦΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-6900-7
Σελίδες
152
«Προσεκτικά βγήκα απ΄το συρματόπλεγμα, φτεροκοπούσαν σαν τρελές, χτυπιούνταν στα ντουβάρια και στα τοιχώματα της σπηλιάς, έκαναν κύκλους από πάνω μου, στην αρχή λίγες, μετά μαύρισε ο τόπος, πετούσαν κοντά στο πρόσωπό μου. Τα φτερά τους σχεδόν μ’ άγγιζαν, κουνούσα τα χέρια μου, θυμήθηκα την ταινία του Χίτσκοκ και σκέπασα με τις παλάμες τα μάτια μου, με τα πολλά έφτασα στο άνοιγμα. Στην προσπάθειά μου να σκαρφαλώσω, δυο πέτρες κύλησαν απ΄το μισογκρεμισμένο ντουβάρι, βγήκα στο φως, βγήκαν μαζί μου κρώζοντας, οι λαθρολουόμενοι άρχισαν να με βρίζουν, τα γυφτάκια τα κάνουν αυτά, όχι κι εσύ, μεγάλος άνθρωπος, μου είπε μια γριά, κι ο Θεμιστοκλής χτύπησε τα χέρια του στα νερά κι αναφώνησε: Ρε Αντώνη! Ρε Αντώνη! Δεν είχα πια τα παπούτσια μου, άκουγα βρισιές κι έψαχνα το σκυλί, κι αυτές όλο και ξεπετάγονταν απ’ το άνοιγμα, σκοτείνιασε ο ουρανός, κι ο Σαμψών, όρθιος στα πισινά του πόδια, στηριζόταν στην καγκελόπορτα, αλυχτούσε, νυχτερίδες πετούσαν γύρω του, πύκνωναν και σκόρπιζαν, έκαναν κύκλους, το σκυλί τινάχτηκε, έπεσε στα κάγκελα και γάβγιζε βραχνά. Απευθύνθηκα στους ηλικιωμένους κολυμβητές, άνοιξα τα χέρια και είπα δυνατά, ζητώ συγγνώμη, δεν τις ξύπνησα εγώ, αν ησυχάσουμε, αν δεν κάνουμε θόρυβο, θα φύγουν, ησυχάστε εσείς, πάω να ηρεμήσω το σκυλί. Οι νυχτερίδες υποχώρησαν, χάθηκαν στον ουρανό, κάποιες επέστρεφαν στη σπηλιά, καβάλησα την καγκελόπορτα. Προσπάθησα να καλμάρω τον Σαμψών, ο σκύλος έτρεμε.» (σελ. 94-95)

Ένα ζεστό καλοκαιριάτικο μεσημέρι, ένας νέος άντρας «δραπετεύει» από την Αθήνα προς την Πελοπόννησο. Σταματάει στην Πάτρα, αγοράζει καινούρια ρούχα, πετάει τη γραβάτα, το σακάκι και το πουκάμισο και ακολουθεί όποια διαδρομή μπορεί να τον φέρει πιο κοντά στη θάλασσα. Σε μια παραλία συναντά τον Σαμψών, «ένα κατάμαυρο σκυλί με λαμπερό τρίχωμα, λεπτό, μακρύ λαιμό και αγέρωχο παράστημα», που προφανώς έχει χαθεί από τον ιδιοκτήτη του. Ο σκύλος θα γίνει ο σύντροφός του εκείνο το καλοκαίρι, καθώς ταξιδεύει χωρίς συγκεκριμένο δρομολόγιο, ακολουθώντας την έμπνευση της στιγμής, που θα τον φέρει, ωστόσο, στα λουτρά του Καϊάφα∙ εξ ου και ο τίτλος του βιβλίου. Από το σημείο αυτό και μετά κάτι αλλάζει στη σχέση του ήρωα με τον εαυτό του και με τους γύρω του. Ενώ μέχρι τότε μοιάζει να είναι σε σύγχυση, βαριεστημένος και αδιάφορος, χωρίς σκοπό, η αγάπη για το σκυλί, που είναι τραυματισμένο και άρρωστο –αλλά ο ίδιος αργεί πολύ να το καταλάβει–, μοιάζει να τον μεταμορφώνει∙ τουλάχιστον για όσο κρατάει το καλοκαίρι του 2007, το καλοκαίρι των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο.

Ο Νίκος Αδάμ Βουδούρης εμφανίστηκε στη λογοτεχνία με τη συλλογή διηγημάτων «Ο βυθός είναι δίπλα» (Πατάκης, 2008). (Διηγήματά του είχαν δημοσιευθεί προηγουμένως στα περιοδικά Οδός Πανός, Εντευκτήριο και Μπιλιέτο, καθώς και σε ανθολογίες νεοελληνικού διηγήματος.)Διακρίνονταν κι εκεί η αφηγηματική άνεση και μια τάση αυτοϋπονόμευσης και χιούμορ, παρά το μάλλον ζοφερό της θεματολογίας του. Σε αυτό το ολιγοσέλιδο μυθιστόρημα θα λέγαμε πως αναδεικνύονται οι λογοτεχνικές αρετές της γραφής του: οι περιγραφές των τόπων αλλά και του εσωτερικού «κενού» του ήρωα και, κυρίως, η μεταστροφή του μέσα από τη σχέση με τον σκύλο. Η τοποθέτηση της ιστορίας στην περίοδο του «πύρινου καλοκαιριού» της Πελοποννήσου δεν προσδίδει μόνο αληθοφάνεια αλλά ανεβάζει και την αφηγηματική ένταση παράλληλα με την κλιμάκωση των συναισθημάτων του Αντώνη ή Λάμπρου ή Γιάννη, που η φροντίδα του σκύλου αποκάλυψε και τη δική του ανάγκη «να τον αναλάβουν άλλοι». Αποκαλυπτικοί, αντίστοιχα, είναι οι τίτλοι των επιμέρους κεφαλαίων (ενδεικτικά: «Το πρώτο μπάνιο», «Τουρισμός», «Καϊάφας», «Ο πιο καλός ο σερβιτόρος», «Η τιμωρία και ο Χορμόβας», «Η κυρία Μπόζου» κ.ά.), ενώ, κλείνοντας, να σημειώσουμε την ανατρεπτική εικόνα με την οποία ξεκινά το μυθιστόρημα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ