Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Η ΣΤΥΓΑ

26.04.2017
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΣΤΥΓΑ
Εκδοτικός Οίκος
NIGHTREAD
Συγγραφέας
Κωνσταντίνος Τσουρέκης
Κατηγορία
ISBN
978-960-9773-04-1
Σελίδες
104
                                              Λαογραφικές ιστορίες φαντασίας των Καλαβρύτων

Ο Κωνσταντίνος Π. Τσουρέκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Η καταγωγή του είναι από τo Μάνεσι Καλαβρύτων. Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας. Η αγάπη του προς τον βυζαντινό και μεσαιωνικό βίο τον ενέπνευσε στη δημιουργία της "Ιστορίας της Μέκτας". Δηλώνει λάτρης της φύσης και της φαντασίας.

Με όχημα τον Οδοντωτό ο συγγραφέας μάς ταξιδεύει σε ιστορίες του τόπου του, σε διάφορες περιόδους του χρόνου, με αναφορές στη μυθολογία, την ιστορία και τη φαντασία. Κάθε στάση του Οδοντωτού και μια ιστορία, βγαλμένη από τα σπλάχνα της περιοχής, σφυρηλατημένη με τα στοιχεία του χρόνου, γευόμενη τα δροσερά νερά όπου οι ήρωες ξεδιψούσαν και οι άνθρωποι πότιζαν τις ζωές τους.

Φωνές παιδιών που ακούγονται έξω από το μνημείο των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς, κελαρύσματα των πηγών απ’ όπου αναδύονται δροσερά νερά για θεούς και ανθρώπους που κατέβηκαν στα δάση και τα βουνά της περιοχής, λιθογραφίες των ανθρώπων που έχτισαν τη ζωή τους στα Καλάβρυτα. Ο Κωνσταντίνος Τσουρέκης σκιαγραφεί με ευσυνείδητο και λατρευτικό τρόπο πάνω στην ηθογραφία και τη λαογραφία των Καλαβρύτων, με βασικό άξονα τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, ακολουθώντας μια πορεία, από το Διακοφτό μέχρι τα Καλάβρυτα, απαράμιλλης ομορφιάς, φυσικής μαγείας, λυτρωτικής ανάσας.

Το ύφος του συγγραφέα διαθέτει την απαραίτητη προσήλωση, μεταφέροντας στο αναγνωστικό κοινό προσεκτικά όσες ιστορίες άκουσαν τα αυτιά του ή διάβασαν τα μάτια, επενδυμένες με μυθολογικά και μυθοπλαστικά στοιχεία. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας απεικονίζει ρεαλιστικά την εικόνα των κατοίκων και της περιοχής, ενώ φέρει εξαιρετικές προσδοκίες αν συνυπολογίσουμε το νεαρό της ηλικίας του.

Η αγάπη του Κωνσταντίνου Τσουρέκη για τον τόπο καταγωγής του είναι διάχυτη σε όλο το μήκος του κειμένου. Ωστόσο, δεν υπερβάλλει, δεν στρογγυλοποιεί τις άκρες, δεν θάβει όσα πονάνε. Μια προσήκουσα προσέγγιση για έναν τόπο που έχει τόσα πολλά να πει, από έναν συγγραφέα που προέρχεται από τα δικά του εδάφη. Και, πιστέψτε με, ακόμα και αν δεν έχετε ουδεμία σχέση με την περιοχή, το βιβλίο θα σας ανταμείψει για τον χρόνο που θα διαθέσετε, σίγουρα ωθώντας σας να τον επισκεφτείτε σύντομα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ