Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΧΑΝΤΡΕΣ ΑΠΟ ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ

19.04.2017
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΧΑΝΤΡΕΣ ΑΠΟ ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Συγγραφέας
Δημήτρης Αντωνίου
Κατηγορία
ISBN
978-960-576-562-0
Σελίδες
232
«Θυμήθηκε πως το κεχριμπάρι είναι το ρετσίνι κάποιων κωνοφόρων δέντρων το οποίο έχει απολιθωθεί. Τα δέντρα που το γέννησαν με την πάροδο του χρόνου χάθηκαν, βυθίστηκαν στη γη ή κάτω απ’ το νερό. Και εκεί, αξιοποιώντας τις κατάλληλες θερμοκρασίες και τις υψηλές πιέσεις, το ρετσίνι μεταλλάχτηκε, αναμορφώθηκε, προόδευσε ώσπου έγινε απολίθωμα. Και τελικά κάποια στιγμή αναδύθηκε και πάλι στην επιφάνεια, αντίκρισε το φως του ήλιου κι έλαμψε σαν κάποιο ανυπολόγιστο δώρο της γης στους ανθρώπους» (σελ. 84)

Ο Δημήτρης Αντωνίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1979 όπου και διαμένει. Νουβέλες και διηγήματά του έχουν βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα, όπως «Ιστορίες του χειμώνα», Παράξενες μέρες 2014, «Ιστορίες στα Όρια», Παράξενες Μέρες 2015, «Θεσσαλονίκη: Απίθανες Ιστορίες της πόλης μας», iWrite 2015.

Το βιβλίο αποτελείται από μια σειρά αλληλένδετων ιστοριών που βρίσκουν την εκκίνησή τους στον θάνατο ενός τυχαίου ηλικιωμένου ο οποίος την ώρα που λιποθυμά κρατάει στο χέρι του ένα κεχριμπαρένιο κομπολόι. Αυτό σπάει και οι πολύτιμες χάντρες του σκορπίζονται άτακτα στον δρόμο ακολουθώντας η καθεμιά τη δική της πορεία όπως θα συμβεί αργότερα με τους νέους κατόχους τους. Οι ήρωες των ιστοριών τυγχάνει και βρίσκονται την ώρα εκείνη στο σημείο αυτό ορμώμενοι από την ευκαιρία να κρατήσουν μια χάντρα από το διαλυμένο κεχριμπαρένιο κομπολόι. Παρακολουθούμε την προσωπική ιστορία του κάθε ήρωα με αφορμή την κεχριμπαρένια χάντρα που βρίσκεται στου καθενός τα χέρια. Χάντρες πολύτιμες όπως και η ζωή των ηρώων που έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες ευφρόσυνες και μη καταστάσεις. Άλλοι είναι εσωστρεφείς, άλλοι εξωστρεφείς, άλλοι απόμακροι, άλλοι ρεαλιστές. Ένας πιτσιρικάς, ένας άνεργος, ένας νεαρός άντρας που καταλήγει στο νοσοκομείο, ένας γείτονας, και γενικότερα περαστικοί και γείτονες συναντιούνται την ώρα που το κεχριμπαρένιο κομπολόι διαλύεται, ανακτούν μια χάντρα και η ζωή και η μοίρα τους από κει και πέρα αλλάζει. Το κοινό σημείο των ηρώων είναι ότι δεν σταματούν να επιδιώκουν την αλλαγή και την εξέλιξη, την ενδοσκόπηση και την ποιότητα στη ζωή τους εμφορούμενοι από ιδέες και αρχές όπως ο αλτρουισμός, ο σεβασμός, το καθήκον. («Έναν κόσμο όπου όλη η ομορφιά του χτίζεται μονάχα μες στην καρδιά μας, και σ’ εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να μας κάνουν χαρούμενους, ασχέτως από το πού βρισκόμαστε ή τι επιδιώξεις έχουμε απ’ τη ζωή ή τα δεινά που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουμε», σελ. 230).

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη τα οποία αλληλοσυνδέονται. Έχουν ως συνδετικό κρίκο τις χάντρες από κεχριμπάρι ή τη συνάντηση παλιών συμμαθητών ή έναν μοναχικό σαξοφωνίστα. Οι ήρωες και των τριών μερών αλληλοεπιδρούν και αποκαλύπτει ο καθένας τον δικό του κόσμο, τη δική του μοναδική ιστορία. Ο τρόπος γραφής του συγγραφέα είναι στοχαστικός χωρίς όμως να κουράζει τον αναγνώστη. Χρησιμοποιεί απλή γλώσσα και διακατέχεται από μια τάση για φιλοσοφική αναζήτηση. Δεν υπάρχουν υπερβολές ούτε στιγμές που ο συγγραφέας «χάνει» τον αναγνώστη. Ο αναγνώστης παρακολουθεί την εξέλιξη των ιστοριών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η ανάγνωση κυλά εύκολα και απολαυστικά χωρίς κενά, χωρίς υπερβολές και χωρίς τίποτα περιττό. Οι ιστορίες είναι σφιχτά δεμένες μεταξύ τους όπως οι χάντρες του κομπολογιού.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ