Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΟΧΤΩΜΙΣΑΡΙΑ

06.04.2017
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΟΧΤΩΜΙΣΑΡΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Ελένη Μπουκαούρη
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4753-8
Σελίδες
200
«Ο ήλιος τον τύφλωσε και το μπλε τον σκέπασε. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή άκουσε το βόμβο που έγινε μουγκρητό, άνοιξε τα μάτια και αμέσως τα μισόκλεισε. Ένα αεροπλάνο πετούσε, αφήνοντας πίσω του μια ανοιχτή, χιονισμένη ουρά. Αμέσως πετάχτηκε πάνω κι άρχισε να χαιρετάει σαν δαιμονισμένος, χοροπηδώντας εκεί στη μέση της παιδικής του πλατείας, “γεια σου, θείε, γεια σου, θείε…”» («Βελζεβούλα», σελ.64)

«Όταν πολεμούν μεταξύ τους, ένα ατσάλινο τρένο διασχίζει το δωμάτιο. Στα φωτισμένα του παράθυρα εμφανίζεται ένα αγόρι με ξέπλεκα μαλλιά που καπνίζει και μια γυναίκα που κρατάει σφιχτά μια μοβ τσάντα στα χέρια της και κλαίει («Γάμος», σελ. 135)

«πεντάρα δε δίνει και συνεχίζει χαιρέκακα ο δαίμονας, θυμάται κάτι απίστευτες λεπτομέρειες, το κάνει επίτηδες ασφαλώς, σε πόσα κομμάτια μπορεί να σπάσει ένας άνθρωπος, εννοώ κομμάτια που έχουν να πουν κάτι, να διηγηθούν μια ιστορία, κάτι μικρό, ελάχιστο, κι όμως αυτό το τοσοδά να σηκώσει κύμα μεγάλο, φουρτούνα φοβερή, τρικυμία» («Κόκαλα», σελ.173)

Προερχόμενη από την ποίηση (έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές), και αφού εργάστηκε για χρόνια ως δημοσιογράφος στο τμήμα διεθνών ειδήσεων του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και στον ραδιοφωνικό σταθμό Φλας, με σπουδές Γαλλικής Φιλολογίας, Γλωσσολογίας και Ιστορίας στο Στρασβούργο, η Ελένη Μπουκαούρη κυκλοφόρησε στα τέλη του 2016 την πρώτη της συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Οχτωμισάρια». Είκοσι ένα διηγήματα, είκοσι μία ιστορίες όπου εμφανίζονται πότε μόνοι τους πότε και οι δύο μαζί, με τα ίδια πάντα ονόματα, δύο χαρακτήρες, ο Στέργιος και η Άννα. Ξεκινώντας από την Αρκαδία, τον τόπο των προγόνων τους, όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο, περνώντας από την Αθήνα και φθάνοντας στο Στρασβούργο – με ποδήλατο, τρένο, μετρό, μια φορά (αν δεν κάνουμε λάθος) και με αεροπλάνο, με τις κόκκινες ή καφέ βαλίτσες έτοιμες ή χαμένες.

Οι πρώτες ιστορίες είναι κάπως σκληρές ή «τραχιές»: ενδεικτικοί οι τίτλοι («Χαλασιά», «Στέρηση», «Ξένος στα ξένα», «Αδύνατη επιστροφή») των πέντε μερών ((μαζί με το «Μαύρο φως») που απαρτίζουν το πρώτο διήγημα της συλλογής, την «Αγγελοφτιάχτρα» (σελ.11-38), και καλύπτουν, χωρίς να προσδιορίζεται επακριβώς, περίοδο εξήντα χρόνων – περίπου από τον Εμφύλιο έως την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. «Τράβαγα με τα δάκτυλα να λύσω κόμπους, να κόψω σκοινιά: Δεν έχεις μαχαίρι, δεν έχεις ψαλίδι, έλεγα, τίποτε δεν έχεις, είσαι μόνη στην ερημιά, πάνω στον Αϊ-Γιώργη, μόνη στο βουνό, κατάμονη είσαι και τι θα κάνεις; Σκίσε, σπάσε, κόψε, δάγκωσε με νύχια και με δόντια για να ζήσεις, πρέπει να ζήσεις, ας είσαι ένα τίποτα, ένα τίποτα, αυτό είσαι, Ειρήνη, μα πρέπει να ζήσεις, για τον παππούλη, μην τυχόν και τον πικράνεις, τον άγιο άνθρωπο, δεν επιτρέπεται, Ειρήνη, σκίσε, σπάσε, κόψε, δάγκωσε…» (σελ.18). Το στοιχείο μιας επίπονης προσπάθειας της ηρωίδας (που δεν είναι μία αλλά οι διάφορες εκδοχές της) να ξεφύγει από μια προδιαγεγραμμένη μοίρα ή μια μοίρα όχι ευνοϊκή είτε λόγω καταγωγής, είτε λόγω κοινωνικής, οικογενειακής κατάστασης, είτε, καθόλου αυτονόητα, λόγω ενός ψυχισμού που απαιτεί να μην επαναπαύεται σχεδόν ποτέ, ό,τι κι αν έχει καταφέρει, είναι παρόν και σε άλλα διηγήματα, όμως εκεί απαλύνεται από άλλες εικόνες, ίσως πιο οικείες στον αναγνώστη, όπως ο έρωτας και η μουσική∙ ενώ σ΄αυτά τα πρώτα διηγήματα μοναδική διέξοδο μοιάζει να αποτελούν οι ποιητικές εικόνες. Από τα πρώτα αυτά διηγήματα θα σημειώσουμε ωστόσο την ιστορία του Αστέριου Μ. («Στα χέρια του έσπαγαν ρόδια»), που μας φάνηκε πολύ τρυφερή, «Το θηρίο», ενώ από τη «Βελζεβούλα δεν λείπει το χιούμορ.

Γενικά τα διηγήματα διαπνέονται από μια αίσθηση τέλους ∙ οι σχέσεις δεν ευοδώνονται (όπως στην αριστοτεχνική, κατά την άποψή μας «Πανσέληνο») ή μένουν ανολοκλήρωτες. Οι ονειρικές εικόνες έρχονται να συγκολλήσουν θραύσματα ιστοριών που είναι και δεν είναι πραγματικές. Όλα τα διηγήματα διακρίνονται για τη στέρεη δόμησή τους και τη γλώσσα τους∙ η συγγραφέας (μοιάζει να) ξέρει πολύ καλά για τι μιλάει και πώς θα «κλείσει» τις ιστορίες της. Δεν θρηνωδεί για τα χρόνια που πέρασαν, δεν φανερώνει τους φόβους της (αν έχει) για το τέλος που έρχεται, είναι ορατό πια. Τόσοι φίλοι έφυγαν… Κι οι γονείς, ο πατέρας πρώτα, με τα σκαλωτά μαλλιά που ασημίζουν τόπους τόπους – ή μήπως είναι ένα άλλο αγαπημένο πρόσωπο ή, τέλος, ένα πλάσμα της φαντασίας που περιδιαβαίνει τις ιστορίες αλλάζοντας μορφές, μένοντας όμως κατά βάθος πάντα ίδιο: ο Στέργιος ή η Άννα;

Η κριτική έχει ήδη ξεχωρίσει, εκτός από το ομότιτλο διήγημα, το «Petite fleur». Θα προσθέταμε, εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν, μερικά ακόμη: τον «Αστάθμητο παράγοντα», το (κατασκοπευτικής υφής), «Λύκοι στις γραμμές του τρένου», τα «Κόκαλα», το διακειμενικό «En garcons», τον «Αϊ-Δέντρο».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ