Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

ΣΕ ΔΥΟ ΒΑΡΚΕΣ

04.04.2017
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΣΕ ΔΥΟ ΒΑΡΚΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ
Συγγραφέας
Εύα Αθανασοπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-6628-67-2
Σελίδες
156
                                                    Επιστροφή στις πάτριες ρίζες

Ο Μίλτος είναι γόνος μιας μικροαστικής ελληνικής οικογένειας. Οι γονείς του, Ελληνίδα μητέρα και Γερμανός πατέρας, γνωρίστηκαν στην Ιθάκη και αφού παντρεύτηκαν, έμειναν στην Ελλάδα. Ο πατέρας του μάλιστα απαρνήθηκε το όνομά του και υιοθέτησε αυτό της γυναίκας του.

Ανάμεσα σε δύο πατρίδες, σε δύο ταυτότητες, ανάμεσα σε δύο οικογένειες, ο Μίλτος το καλοκαίρι του 2012, όντας άνεργος, αμφιταλαντεύεται και καλείται να πάρει αποφάσεις καθοριστικές για τη ζωή του.

Στο εξοχικό του στη Μήλο, εκεί, όπου περνάει, χρόνια τώρα, τα καλοκαίρια του, θα συναντήσει την Ελληνογερμανίδα Λένα, η οποία ζει μόνιμα στο Βερολίνο. Θα ερωτευτούν και λίγο αργότερα εκείνος, ακολουθώντας αντίστροφη πορεία από αυτή του πατέρα του, θα ακολουθήσει την κοπέλα στη γενέτειρά της, κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα εκεί.

Η νουβέλα της Εύας Αθανασοπούλου «Σε δύο βάρκες» χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες, όσες και οι εποχές, και χρονικά καλύπτει έναν ημερολογιακό χρόνο. Με αφορμή όσα συμβαίνουν στο παρόν, σε παράλληλη ροή ξεδιπλώνεται η ιστορία των κοντινών ανθρώπων του Μίλτου και των προγόνων του – του πατέρα του, της μητέρας του, των παππούδων του, των θείων του, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή του παππού Γιόχαν. Μέσα από τις εξιστορήσεις αυτές παρουσιάζονται το αμείλικτο και ζοφερό πρόσωπο του πολέμου, οι τραυματικές μνήμες και τα κατάλοιπα που αφήνει σε όσους τον βίωσαν, εξιχνιάζονται τα «πώς» και τα «γιατί» των συμπεριφορών των τελευταίων, αποκαλύπτονται τα διλήμματα που καλούνται οι άνθρωποι να λύσουν.

Τόπος δράσης η Δρέσδη, η Αθήνα, η Μήλος. Του σήμερα και του τότε. Με αφήγηση σε τρίτο πρόσωπο, με πλήθος σκέψεων και με ολοζώντανες περιγραφές. Τόσο που αμέσως σχηματίζονται εικόνες μπροστά στα μάτια του αναγνώστη. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί παρατακτική σύνδεση και ολόκληρες κυρίως λέξεις, ενώ συχνά περιγράφει στιγμιότυπα γεγονότων.

Ένα βιβλίο που ισορροπεί στην κόψη του ξυραφιού, που από τη μία αποπνέει αίσθηση νοσταλγίας, θαλπωρής, ασφάλειας και από την άλλη παρουσιάζει τα προσωπικά αδιέξοδα που πηγάζουν από τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ