Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Η ΚΡΥΦΗ ΠΟΡΤΑ

30.03.2017
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
Η ΚΡΥΦΗ ΠΟΡΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-0390-2
Σελίδες
184
Ο Αλέξης Πανσέληνος, γεννημένος στην Αθήνα το 1943, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο λογοτεχνικό προσκήνιο το 1982 με τη συλλογή «Ιστορίες με σκύλους». Έχει εκδώσει πέντε μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων και δύο βιβλία με δοκίμια. Αρθρογραφεί και γράφει λογοτεχνικές κριτικές, ενώ έχει επίσης μεταφράσει λογοτεχνικά έργα από τα αγγλικά και τα γερμανικά. Μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, στα γερμανικά, στα ιταλικά και στα πολωνικά.

Η σύγχρονη εποχή της οικονομικής, πολιτιστικής και γενικότερης κρίσης αξιών και ηθικής συνείδησης είναι το πλαίσιο δράσης του ήρωα του Αλέξη Πανσέληνου στο μυθιστόρημά του «Η κρυφή πόρτα». Μέσω της λογοτεχνίας μεταφερόμαστε στην ερμηνεία μιας σύγχρονης πραγματικότητας, σε κρυφά περάσματα στο μακρινό παρελθόν και σε απωθημένα του ήρωα. Ο συγγραφέας στήνει ένα σκηνικό στο κέντρο της Αθήνας, μια ιστορία που φαντάζει λίγο πολύ κοινότοπη, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος που την παρουσιάζει, η οπτική του, η ματιά του με χρήση συμβολικών σημείων, όπως η εσωτερική κρυφή πόρτα. Η κρυφή πόρτα χωρίζει το δωμάτιο της πραγματικότητας, όπου εδρεύει η μίζερη, «άνυδρη» και τακτική ζωή του ήρωα, από το δωμάτιο των επιθυμιών του ήρωα, τον χώρο των ονείρων που τελικά όμως θα αποδειχτεί διαφορετικός απ’ ό,τι περίμενε.

Ένας συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, χωρισμένος, απομονωμένος και αποτραβηγμένος κοινωνικά αποφασίζει να επιστρέψει στο διαμέρισμα της αποθανούσας μητέρας του που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και εκεί αφοσιώνεται στη μετάφραση ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις έκτακτες οικονομικές του υποχρεώσεις. Το γραφείο και η βιβλιοθήκη είναι ο χώρος όπου εδράζεται η μίζερη και ανιαρή ζωή του. Φιλοδοξεί να εκδώσει ξανά ένα βιβλίο του. Ο Ευγένιος, ασφυκτικά πιεσμένος από την οικονομική κρίση και με τις οικονομικές υποχρεώσεις του διαρκώς να αυξάνονται, αποφασίζει να νοικιάσει το μισό διαμέρισμά του το οποίο χωρίζεται από το υπόλοιπο μισό με μια εσωτερική κρυφή πόρτα. Από αυτή τη στιγμή ξεκινάει μια διαδρομή του ήρωα σε μια άλλη πραγματικότητα, καθώς το νοικιάζει σε μια νεαρή κοπέλα η οποία εισβάλλει στη ζωή του «παραβιάζοντας» νόμους και κανόνες με αποτέλεσμα η κρυφή πόρτα τελικά να μην κλείνει ποτέ, αντιθέτως ανοίγει ορμητικά και το ρεύμα που δημιουργεί παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του. Ο ήρωας μεταφέρεται μέσα στο ίδιο του το σπίτι σε μια άλλη ονειρική γι’ αυτόν πραγματικότητα η οποία όμως ενέχει κινδύνους, καθώς ο ίδιος βαδίζει πολλές φορές στα τυφλά.

Η αναζήτηση της ταυτότητας, η καθημερινή ψυχική και σωματική φθορά στις απρόσωπες και ψυχρές μεγαλουπόλεις, η επιθυμητή, ονειρική και η φανταστική ζωή, η σύγχρονη ένδεια τοποθετημένη σε γενικότερο πλαίσιο, οι διαστάσεις της αλήθειας και των μυστικών περασμάτων σε άλλες πραγματικότητες παρελθόντος ή μέλλοντος, επιθυμιών και ονείρων, ερωτικού πόθου και περάσματος από το παρελθόν στο παρόν, από τη μίζερη ζωή στη ζωή με πάθος, όλα αυτά αποτελούν θέματα του βιβλίου.

Ο συγγραφέας γράφει για τα καθημερινά χρησιμοποιώντας συμβολισμούς, και έτσι το κοινότοπο αποκτά μια ιδιαίτερη ενδιαφέρουσα διάσταση που μεταφέρει τον αναγνώστη στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας, όπου μια κοινή καθημερινή ιστορία παρουσιάζεται με τρόπο που προκαλεί συγκινήσεις, ταυτίσεις με τον ήρωα και την εποχή (οικονομική κρίση), καθώς και μια ορμητική έξοδο συναισθημάτων και πόθων του παρελθόντος καταπιεσμένων που εμπλέκουν τον ήρωα σε περιπέτειες.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ