Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

22.03.2017
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
NIGHTREAD
Συγγραφέας
Τζανέτος Καβαλιώτης
Κατηγορία
ISBN
978-960-9773-02-7
Σελίδες
204
                                           Δημιουργώντας εικόνες μέσα από το σκοτάδι

Τα «Σκοτεινά Κεφάλαια» είναι μια συλλογή κειμένων ιδιαίτερων, χωρισμένων σε δύο ενότητες, που αποτελούν το ντεμπούτο του νεαρού συγγραφέα Τζανέτου Καβαλιώτη.

Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει εκατό ποιήματα, μικρά δοκίμια και ιστορίες για όλες τις εκφάνσεις της ζωής κυρίως όμως για την αγάπη, την ελευθερία, τον πόνο, το θάνατο, τη μελαγχολία, την Ποίηση. Εκατό «κεφάλαια» όπως τα ονομάζει, που εμπνέονται από το μητρικό σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής αλλά ταυτόχρονα αποτυπώνουν στις σελίδες τους τη δική του οπτική για τον κόσμο. Αγάπη και φόβος, απογοήτευση αλλά και η ικανότητα να κάνεις όνειρα ενάντια στις πιθανότητες, οι ανθρώπινες σχέσεις σε όλες τους τις μορφές αλλά και η ποίηση, ως ένας τρόπος να βλέπεις και να ερμηνεύεις τον κόσμο, είναι οι βασικές θεματικές του σε διάφορες παραλλαγές και από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Αυτό που ξεχώρισα στα κείμενα του Τζανέτου Καβαλιώτη είναι ο απλός, ξεκάθαρος και ειλικρινής τόνος των προσωπικών αυτών εξομολογήσεων που μου θύμισε ξανά την αγνότητα της νιότης, το να γράφεις δηλαδή από την καρδιά σου και να μιλάς γι’ αυτά που πραγματικά αισθάνεσαι - και με συγκίνησε συναισθηματικά, ειδικά σε μια εποχή όπου οι νέοι συγγραφείς πιστεύουν ότι πρέπει να επιδεικνύουν κυνισμό, αλαζονεία και μια επιτήδευση ύφους για να εντυπωσιάσουν. (Και ελπίζω ειλικρινά να συνεχίσει να γράφει από την καρδιά του και όχι με στόχους και σκοπιμότητες.)

Στο δεύτερο μέρος εκτυλίσσεται μία νουβέλα ψυχολογικού μυστηρίου που παραπέμπει ως ύφος και ατμόσφαιρα στον Πόε του οποίου τα έργα, όπως δηλώνει στο βιογραφικό του, αγαπά ο συγγραφέας. Ο ήρωας ζει σε έναν ονειρικό, εξιδανικευμένο κόσμο όπου δεσπόζει η φιγούρα της αγαπημένης του συζύγου, αλλά πρόκειται για έναν κόσμο ψευδαισθήσεων... Μια παράξενη αινιγματική μορφή εμφανίζεται στη ζωή του, με την επιμονή ενός φαντάσματος που θέλει οπωσδήποτε να επικοινωνήσει μαζί του. Μια σειρά από παράξενες καταστάσεις και εμπειρίες τις οποίες θα βιώσει ο ήρωας θα τον οδηγήσουν τελικά στην αλήθεια. Εδώ, παρά τις αδυναμίες ενός πρωτόλειου έργου, ο Καβαλιώτης καταφέρνει να στήσει μια ενδιαφέρουσα ιστορία για τον έρωτα και τη σκοτεινή πλευρά του, με δυνατό συναίσθημα και περίεργη ψυχολογική ατμόσφαιρα που κλείνει με μια πλήρη ανατροπή.

Το πρόσημο είναι θετικό για την πρώτη συγγραφική εμφάνιση του Τζανέτου Καβαλιώτη και θα περιμένω με ενδιαφέρον να διαβάσω την εξέλιξη της πένας του από την οποία πιστεύω ότι θα προκύψουν πολλά στο μέλλον, γιατί η «φλέβα» υπάρχει και ρέει δυνατά. Για το κλείσιμο, κρατάω την τελευταία πρόταση από το δοκίμιο «Σκοτάδι»: «Οι μεγαλύτεροι φόβοι μας αποκαλύπτονται στο φως, όταν δηλαδή γίνονται ορατοί».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ