Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

17.03.2017
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΟΚΤΩ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-5077-22-8
Σελίδες
125
Η Βασιλική Παππά είναι συμβουλευτική ψυχολόγος, πρόεδρος και επιστημονικά υπεύθυνη του Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων. Έχει διδάξει Ψυχολογία στα Τμήματα Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας, στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και σε διάφορα μεταπτυχιακά προγράμματα. Σπούδασε Ψυχολογία και Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε τη μεταπτυχιακή της ειδίκευση στη Σχολική Ψυχολογία και συνέχισε με την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα τη σχέση της οικογενειακής κατάστασης γονέων με τους παράγοντες της συμπεριφοράς και της αυτοαντίληψης εφήβων, καθώς και της ποιότητας της σχέσης τους με τους γονείς τους. Εργάζεται ως σχολική και συμβουλευτική ψυχολόγος, συντονίζει ομάδες Σχολών Γονέων και ασχολείται με την Εκπαίδευση Ειδικών Ψυχικής Υγείας, ενώ εργάζεται και ιδιωτικά ως συμβουλευτική ψυχολόγος.

Στο «Παράθυρο Αριστερά» πρωταγωνιστής ήρωας είναι ένας ζωγράφος για τον οποίο δεν γνωρίζουμε πολλά ούτε για τη ζωή του ούτε για τον θάνατό του (πέθανε πρόωρα στα 43). Τα έργα του είναι λιγοστά, με θέμα γυναίκες σε κλειστούς χώρους που εργάζονται ή σκέφτονται εστιάζοντας το βλέμμα τους σε διαφορετικό σημείο, σε ένα αντικείμενο ή έξω από το παράθυρο. Η συγγραφέας εκφράζεται μέσα από το έργο του ζωγράφου ή αφήνει τον ζωγράφο να εκφραστεί μέσω αυτής. Ο ίδιος λίγο πριν από τον πρόωρο θάνατό του προβαίνει σε εξομολόγηση για τη ζωή του. Ένα μυστικό τον βαραίνει για χρόνια, και τώρα βρίσκει την κατάλληλη στιγμή για να το εξομολογηθεί. Οι ρόλοι του είναι πολλοί αλλά ο κυρίαρχος που επισκιάζει όλους τους άλλους είναι ο ρόλος του ως καλλιτέχνη. Κατά πόσο ο ίδιος διατηρεί την ισορροπία, τα συνδυάζει όλα και ταυτόχρονα είναι ταγμένος στην επίτευξη του ιδανικού; Κυνηγώντας το ιδανικό, διαφυλάττεις την ακεραιότητα του εαυτού σου; Η τέχνη επισκιάζει τη ζωή ή η ζωή την τέχνη; Η αποκάλυψη ενός μυστικού πλανάται σε όλη την αφήγηση. Δεν αναφέρεται το όνομα του ζωγράφου, καθώς αυτό δεν είναι το σημαντικό στοιχείο. Είναι ένας ζωγράφος που συγκινεί τη συγγραφέα, η οποία προσπαθεί μέσα από τη ματιά του να αντικρίσει τον κόσμο, μέσα από τη ζωγραφική του.

Τόπος, Ολλανδία, χρόνος, 17ος αιώνας: ο Γιοχάνες, διάσημος ζωγράφος, νιώθει την ανάγκη να αποτινάξει από πάνω του το βάρος ενός μυστικού που το κουβαλάει τόσα χρόνια. «Πάντως, εγώ θα γράψω. Για να πω όλα όσα δεν είπα. Κι όσα θυμάμαι. Για τη ζωή μου. Αν αυτό λέγεται ζωή…» (σελ. 11). «Θέλω, επιτέλους, να μιλήσω. Όχι με κραυγές, αλλά με λέξεις καλά βαλμένες στη σειρά. Σήμερα, τη μέρα του Αγίου Νικολάου. Αυτή τη γιορτινή και παγωμένη μέρα. Μια λευκή, άσπιλη μέρα του χιονιού. Και να πω όσα δεν είπα τα σαράντα τρία χρόνια του ως τώρα βίου μου» (σελ. 9.) Ξεκινάει η αφήγηση από τη μέρα της γέννησής του μέχρι το όνειρο της τελευταίας νύχτας. Έτσι κατά την αφήγηση ερχόμαστε σε επαφή με τα όνειρά του, τα πιστεύω του για την τέχνη, τη ζωή, για τους ανθρώπους, για όλα τα ανθρώπινα. Βλέπουμε το νόημα της ζωής μέσα από τα δικά του μάτια.

Η συγγραφέας επιδιώκει και επιθυμεί να αντικρίσει τον κόσμο μέσα από το παράθυρο που ζωγράφιζε ο ζωγράφος σχεδόν πάντα στ’ αριστερά. Τη συγκινεί ο ζωγράφος και το έργο του και γι’ αυτό γράφει με τη γλώσσα της ειλικρίνειας και εκφράζεται λογοτεχνικά άρτια και απλά, χωρίς επιτηδεύσεις. «Κοιτάζω τον πίνακα. Ίσως είναι η τελευταία φορά. Κι όμως, τον αντικρίζω σαν να είναι το πρώτο συναπάντημά μας. Και βλέπω για πρώτη φορά μια χρυσή σκιά να γεμίζει το φόντο του, μια παχιά αχλή αυτό το παρθενικό μου βλέμμα. Αυτό το χρυσό ξεπηδά πίσω απ’ το χάρτη, βγαίνει μέσα από τον τοίχο και γεμίζει το κάδρο. Δεν είναι δικό μου. Είναι οι ψίθυροι του Φαμπρίσιους, που ενώνονται με τη δική μου κραυγή» (σελ. 125).

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ