Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΕΝΑ ΔΡΑΜΙ ΔΥΝΑΜΗΣ

09.03.2017
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΕΝΑ ΔΡΑΜΙ ΔΥΝΑΜΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΩΚΕΑΝΙΔΑ
Συγγραφέας
Γεώργιος Τζιτζικάκης
Κατηγορία
ISBN
978-960-410-780-3
Σελίδες
440
                                                             «Πλάσμα της νύχτας»

Χρόνια στη νύχτα και στην υπηρεσία του Νερουλά, ενός από τα κεφάλια της νύχτας, ο Νο αποφασίζει να αποχωρήσει από την κόλαση. Να γυρίσει στη μέρα. Έπειτα όμως από έναν χρόνο, επιστρέφει στα γνωστά λημέρια, ως Στίβι πλέον, και είναι αναγκασμένος να ακολουθεί τις εντολές και διαταγές του μπος. Σωματοφύλακάς του, παρών σε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, σε δολοφονίες παντός τύπου και πολλά άλλα, η καθημερινότητά του. Σκληρός και αδίστακτος, ξαφνικά βρίσκεται βουτηγμένος ως τον λαιμό στον βούρκο. Ενώ δύο πράγματα έχει πάντα κατά νου, να ανακαλύψει τι απέγιναν τρία κορίτσια του μαγαζιού που εξαφανίστηκαν και να εξοντώσει το αφεντικό του. Γι’ αυτό και όταν του προτείνεται να γίνει «σκύλος», καρφί στη γλώσσα της νύχτας, δε διστάζει καθόλου. Γρήγορα τα δύο σχέδια μπαίνουν σε εφαρμογή και ο αναγνώστης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.

Ο Γεώργιος Τζιτζικάκης επιλέγει ένα ιδιαιτέρως δύσκολο θέμα για το νέο του βιβλίο «Ένα δράμι δύναμης». Ανοίγει στους αναγνώστες την πόρτα που οδηγεί στη Νύχτα. Ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ναρκωτικά, προστασία, στριπτίζ, πορνεία, νταβατζιλίκι, συμβόλαια θανάτου… Και χρήμα, πολύ χρήμα. Όπως και κρυφτό. Όλοι κρύβονται από όλους, κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν, όλοι είναι εν δυνάμει προδότες. Και όλοι στο τέλος πληρώνουν. Διά στόματος Στίβι τους ξεναγεί στα άδυτα αυτού του μυστικού και σκληρού κόσμου, που σίγουρα πολλοί φλέγονται να γνωρίσουν.

Αυτά σε πρώτο επίπεδο.

Σε ένα δεύτερο, ο πρωταγωνιστής μας ξεναγεί στην Αθήνα –ο αναγνώστης «βλέπει» μέσα από τις βήμα βήμα περιγραφές μια Αθήνα που δεν υφίσταται πλέον σε σύγκριση με τη σημερινή, εν έτει 2016, που έχει αλλάξει δραματικά–, στην κατάσταση που επικρατεί, στο έρεβος της Νύχτας, αλλά και στα μύχια της ψυχής του. Διότι ο Στίβι κατά βάθος δεν ανήκει σε αυτήν τη φάρα. Ένα πληγωμένο παιδί με αμέτρητες ελλείψεις, που βρέθηκε στην κόλαση από ανάγκη, είναι. Από όσα εξιστορεί και εξομολογείται –το κείμενο βρίθει από εσωτερικούς μονολόγους– γίνεται εμφανές ότι έχει ευαισθησίες, πονάει. Εντός του διαρκώς παλεύει με τη φωνή της συνείδησής του που του απευθύνεται σαν υποβολέας επισημαίνοντας κάθε φορά το «σωστό».

Ο συγγραφέας επιλέγοντας την πρωτοπρόσωπη αφήγηση μαζί με τη σαπίλα και τη δυσωδία της νύχτας ξετυλίγει και την προσωπική ιστορία του Στίβι. Που είναι σίγουρο ότι δεν ταυτίζεται με τον ίδιο τον συγγραφέα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα περιέχει θραύσματα από τη ζωή του.

Χάρη στην κινηματογραφική αφήγηση και στις περιγραφές με τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, δεν είναι λίγες οι φορές που νομίζεις ότι παρακολουθείς ταινία. Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα και την αργκό της νύχτας –υπάρχει γλωσσάρι στο τέλος του βιβλίου–, ό,τι λέγεται παίρνει σάρκα και οστά. Με γοργό ρυθμό αφήγησης, κάτι που ανεβάζει την αγωνία του αναγνώστη στο ζενίθ, με στοιχεία προϊδεασμού και ανατροπές που αλλάζουν τα δεδομένα μέχρι τέλους, το «Ένα δράμι δύναμης» είναι γροθιά στο στομάχι. Εκεί που πας να ανασάνεις, έρχεται το επόμενο επεισόδιο και σε διαλύει.

Εν κατακλείδι, ένα είναι σίγουρο. Τίποτα και κανείς δε γλιτώνει από τα δόντια της νύχτας. Άπαξ και έμπλεξες, είσαι χαμένος.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ