Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

Ο ΜΕΣΑ ΚΑΙ Ο ΕΞΩ

24.02.2017
Συντάκτης: Διονύσης Μαρίνος
facebook email
Ο ΜΕΣΑ ΚΑΙ Ο ΕΞΩ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-6086-8
Σελίδες
160
                                                           Η αλφάβητος της ζωής

Ο αρχαίος Κυναίγειρος, αδελφός του Αισχύλου και Μαραθωνομάχος, κατά την υποχώρηση των Περσών, μάχεται με κάθε μέσο να αποτρέψει ένα περσικό πλοίο να αποπλεύσει. Του κόβουν τα χέρια που κρατούν το πλοίο και όταν προσπαθεί με τα δόντια να εμποδίσει το φευγιό του εχθρού, τότε του κόβουν το κεφάλι. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να καταλήγει αδικαίωτος ο υπεράνθρωπος αγώνας του, ωστόσο διατρανώνεται η πεισματική βούλησή του για την εκπλήρωση ενός σκοπού – ακόμη κι αν αυτός μοιάζει να είναι παράλογος.

Ο Κυναίγειρος του Γκιμοσούλη είναι ένας 70άρης απόμαχος ηθοποιός, που έχουν δει τα μάτια του πολλά και όσο πιο πολλά έχουν δει τόσο απομακρύνεται από τους άλογους σκοπούς των ανθρώπων. Γίνεται ένας μισάνθρωπος, που σημαίνει ένας όμοιος έξω από το πλήθος, το οποίο στο βάθος, αν και το μάχεται, το αγαπάει. Ο Γιάννης-Κυναίγειρος είναι ο «έξω». Ο άλλος πρωταγωνιστής, που είναι και ο συγγραφέας, είναι ο «μέσα». Όμως ο «μέσα» μπορεί να είναι και καθένας από εμάς. Τους χωρίζει πάντα ένα κάδρο παραθύρου. Όταν αυτό ανοίγει, τότε το έξω έρχεται να συνδιαλλαγεί με το μέσα. Οι συζητήσεις δεν είναι ακύμαντες. Ο Κυναίγειρος είναι ένας άτεγκτος κριτής, δεν αφήνει σε χλωρό κλαρί τον μέσα που έχει μπροστά του μπόλικο μέλλον, σε αντίθεση με τον γηραιό ηθοποιό που παίζει πλέον την παράταση της ζωής του (για να θυμηθούμε και ένα υστερόγραφο του Αναγνωστάκη) και δεν επιθυμεί να ζει άλλο με ψευδαισθήσεις. Αν συνδέει κάτι τον τωρινό Κυναίγειρο με τον αρχαίο, είναι ότι αμφότεροι έρχονται σε επαφή με το παράλογο μέσω του δικού τους παραλόγου. Η μισανθρωπία του ηθοποιού Κυναίγειρου δεν είναι αμυντική, δεν προσπαθεί να προφυλάξει τον εαυτό του από την οργή του πλήθους, αλλά είναι βαθύτατα ανθρώπινη. Και τούτο φαίνεται από τους εξαντλητικούς διαλόγους που κάνει με τον μέσα. Μιλούν για τα πάντα: για το θέατρο (συχνές αναφορές στον Κουν δίπλα στον οποίο θήτευσε), την τρέχουσα πολιτική, τη θρησκεία, τις γυναίκες (ένα από τα πάθη του Κυναίγειρου), τον Άμλετ, τον Ηράκλειτο και τον Επίκουρο, τη λογοτεχνία (αναφορές στον Κουμανταρέα και τον Ιωάννου), τη μουσική (το όνειρό του μέσα στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Νικ Κέιβ είναι χαρακτηριστικό) και κάμποσα άλλα θέματα. Κάθε κεφάλαιο είναι και ένα γράμμα της αλφαβήτου. Είναι απλώς η αφορμή για να εκτυλιχθεί μια ιστορία, να ειδωθεί ένα θέμα από διαφορετικές εκδοχές.

Ο Κυναίγειρος είναι πραγματικό πρόσωπο και μάλιστα ζει ακόμη. Επί της ουσίας, μπορεί και να μην έχει καμία σημασία αν είναι προϊόν μυθοπλασίας ή μια φιγούρα που μπορεί κανείς να συναντήσει στον δρόμο. Πολλές φορές το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Ούτως ή άλλως, πολλοί Κυναίγειροι δεν υπάρχουν.

Συνήθως είναι η σιωπηρή μειοψηφία σε έναν κόσμο που έχει μάθει να φωνασκεί. Το αφήγημα του Γκιμοσούλη είναι ένα καθολικό αίτημα για ζωή, για τον σκοπό της ζωής, αν πρέπει να το συνδέσουμε με τον αρχαίο Κυναίγειρο. Ακόμη και όταν όλα καταπέφτουν, η βούληση για ζωή δεν πρέπει να καταπνίγεται. Η γυναίκα του Κυναίγειρου πεθαίνει από Αλτσχάιμερ, αλλά εκείνος δεν χάνει την πίστη και το κουράγιο του. Μπορεί να είναι ένας ηδονοθήρας, αλλά τη συζυγική κλίνη δεν την αμαύρωσε. Ήρθε κοντά με μια νεότερη γυναίκα μόνο όταν η γυναίκα του αποχώρησε. Και τότε τον βρήκε εκείνον το κακό. Ένας καρκίνος στον πνεύμονα, μια σκιά επικείμενου θανάτου. Φευ, ούτε κι αυτή ήταν ικανή να τον καταβυθίσει. Αντιθέτως, η τελευταία σκηνή του βιβλίου είναι ένα υπερρεαλιστικό πέταγμα πάνω από την πόλη. Ο συγγραφέας πιπιλίζει ένα χρώμα που του δίνει ο έξω, γελούν και οι δύο, γελάει και η θάλασσα. Και τότε, εκείνη την ακριβή στιγμή της υπέρβασης του υλικού κόσμου, ο Κυναίγειρος διατρανώνει την αγάπη του για τη ζωή. Πέρα από θρησκείες και απαγορεύσεις αποφαίνεται πως πρέπει να είμαστε ευτυχείς που θα πεθάνουμε διότι αποδεικνύεται ότι ζήσαμε. Σε αντίθεση με άλλους που δεν θα πεθάνουν ποτέ επειδή ακριβώς δεν κατάφεραν να γευτούν το δώρο της ζωής. Το βιβλίο του Γκιμοσούλη, όπως και όλα τα τελευταία, έχει μια έντονα εμπειρική επίγευση και διατρανώνει το άδολο μυστήριο της ζωής, των παράξενων πραγμάτων που τη διατρέχουν, των ζωτικών ρευμάτων που την κινητοποιούν. Ακόμη και αν ο μέσα και ο έξω χαθούν, κάποιοι άλλοι θα πάρουν τη θέση τους. Το παράθυρο που θα τους ενώνει και θα τους χωρίζει οφείλει να είναι πάντα ανοιχτό. Αν κλείσει, αν διακοπεί αυτός ο διάλογος ανάμεσα στον μεγάλο κόσμο και τον εσωτερικό χώρο κάθε ανθρώπου, τότε η ζωή θα σταματήσει να τραγουδάει. Ναι, τότε η παράλογη μάχη του Κυναίγειρου θα μείνει αδικαίωτη και άνευ λόγου ύπαρξης.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ