Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΑΝΑΛΑΜΠΕΣ

02.02.2017
email
ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΑΝΑΛΑΜΠΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
OASIS
Συγγραφέας
Βαγγέλης Γεωργάκης
Κατηγορία
ISBN
978-618-81616-7-2
Σελίδες
104
Οι «Σκοτεινές Αναλαμπές» είναι το έκτο βιβλίο του Βαγγέλη Γεωργάκη. Πρόκειται αυτή τη φορά για μια συλλογή διηγημάτων που έχει σκοπό να εξερευνήσει τα όρια των ακραίων καταστάσεων στην ανθρώπινη ζωή και τη νοσηρή μαγεία της πιο ασυνήθιστης πραγματικότητας. Δεκατρείς ιστορίες που φλερτάρουν με το απόκοσμο και το εξωπραγματικό όσο και με την ανθρώπινη ωμότητα και την ψυχική συντριβή.

Η πρώτη ιστορία με τίτλο «Κάρνεγκι Χολ» αποπνέει μια γλυκιά αποπνικτική αίσθηση, καθώς ένας βιρτουόζος του πιάνου, που μόλις έχει δολοφονήσει τη γυναίκα του και την έχει εγκιβωτίσει μέσα στο αγαπημένο του μουσικό όργανο, παίζει Μπετόβεν και Ραχμάνινοφ παραπαίοντας μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Στο «Ιγκουάνα Λάκυ» βρισκόμαστε σε ένα παρακμιακό σαλούν, σε μια πόλη χαμένη στην ομίχλη, κάπου στην αμερικανική ενδοχώρα, με τους εκκεντρικούς θαμώνες του, το ροκ συγκρότημα «Φωτεινά Αποβράσματα» και μια μυστηριώδη τοιχογραφία που ζωντανεύει την πιο κατάλληλη στιγμή. Ξεχωρίσαμε επίσης τα «Ετερόκλητα γλυκά σε έναν σκληρό κόσμο», το «Τζον Μίλτον» και το «Παιδί από την Κόλαση» ως τις πιο σκληρές ιστορίες αστικού τρόμου της συλλογής, και τα πιο σύντομα «Το χρυσό like», «Κίνδυνος για το οικοσύστημα», «Παράξενη ληστεία» και «Νεκρός ξανά», όπου το φρικώδες συναντά το γκροτέσκο, φτάνοντας μέχρι τις παρυφές ενός σαρκαστικού μαύρου χιούμορ.

Γενικά ο Βαγγέλης Γεωργάκης διαλέγεται με ενδιαφέροντα τρόπο με την κεντρική ιδέα κάθε ιστορίας του, πετυχαίνοντας να μας κρατά σε εγρήγορση, διατηρώντας το αναγνωστικό ενδιαφέρον. Στα περισσότερα διηγήματα, που είναι πρωτοπρόσωπης αφήγησης, η υπαρξιακή αγωνία του αφηγητή κυριεύει αργά και σταθερά τον αναγνώστη, καθιστώντας τον τελικά μέτοχο του ψυχικού τόνου που θέλει να μας μεταδώσει ο συγγραφέας. Η θηριωδία του ανθρώπινου όντος, η ματαιότητα της ύπαρξης, οι μικροπεριπέτειες γελοίων και ασήμαντων χαρακτήρων, τα δράματα του έρωτα και το παράλογο της ανθρώπινης μοίρας, διαχέονται μέσα από τις σελίδες αυτού του μικρού βιβλίου.

Εν τέλει, αξιοποιώντας δημιουργικά τη σύντομη και πυκνά διατυπωμένη αφηγηματική φόρμα, οι «Σκοτεινές Αναλαμπές» του Γεωργάκη κερδίζουν σε περιεκτική δραστικότητα και ρίχνουν ένα αποκαλυπτικό φως στη σκιερή εικόνα των ηρώων τους. Ίσως η μοναδική λύτρωση για αυτούς να είναι απλώς αυτή: να μπορέσουν να διηγηθούν την ιστορία τους...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ