Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

ΨΥΧΟΠΛΑΝΗΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

24.01.2017
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΨΥΧΟΠΛΑΝΗΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Εκδοτικός Οίκος
RISING STAR
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-82162-1-1
Σελίδες
152
                                                    Δημιουργήματα που ζωντανεύουν

Άνθρωποι που έχουν ανάγκη να εκφραστούν, αποτυπώνοντας παράλληλα την υφή μιας κοινωνίας πίσω από τις εικόνες, μιας κοινωνίας που νομίζει ότι δεν τους έχει ανάγκη. Πρόσωπα ρυτιδιασμένα στην έλευση της μοίρας, αλυχτάνε για την τέχνη τους, το μοναδικό –και μοναχικό– σωσίβιο εν μέσω μιας διαρκώς φουρτουνιασμένης ζωής.

Ήρωες που τους δίδεται ένα ιδιαίτερο χάρισμα: να δίνουν πνοή στα δημιουργήματά τους. Ο καλλιτεχνικός οίστρος που αποτυπώνει τα βιώματα, τη φαντασία και τα ενδότερα της ψυχής, δίνει μορφή σε όσα άλογα και αέρινα άπτονται της πραγματικότητας κι έπειτα μια ριπή ανέμου μετατρέπει τα καλλιτεχνικά έργα σε ζώσες μορφές, ικανές να αποθεώσουν ή να καταβαραθρώσουν τον δημιουργό τους.

Στη συλλογή διηγημάτων με τον ιδιαίτερο τίτλο «Ψυχοπλάνης φαινόμενα» συναντούμε επτά ιστορίες από τους συγγραφείς Χρύσα Μπαχά, Γιώργο Γυφτάκη, Γιώργο Αγγελίδη, Francine Queen, John Grabs, Σωκράτη Σιδέρη και Γιώργο Μπελαούρη. Επτά ιστορίες όπου οι ήρωές τους δημιουργούν μέσω της τέχνης τους ζώντα δημιουργήματα. Ζωγραφική, συγγραφή, δερματοστιξία, ξυλογλυπτική, ηθοποιία. Ιστορίες που έχουν τις ρίζες τους στα έγκατα της γης ή ψηλότερα από τον ουρανό, εξαρτάται ποια σκοπιά προτιμά ο καθένας, ενδύονται το φανταστικό για να απογυμνώσουν και να σκιαγραφήσουν αρτιότερα τον ανθρώπινο κόσμο.

Για όσους έχετε διαβάσει τα βιβλία του R. L. Stine “Goosebumps” ή έχετε δει την αντίστοιχη ταινία του Rob Letterman, δεν υπάρχουν πολλές ομοιότητες παρά μόνο στην κεντρική ιδέα, το ζωντάνεμα της τέχνης. Και οι ιστορίες που συναντούμε στην παρούσα συλλογή είναι κατά πολύ καλύτερες.

Δεν θα επιχειρήσω να κρίνω κάθε ιστορία ξεχωριστά, γιατί το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια. Μπορώ να πω, όμως, ότι το συγγραφικό αποτέλεσμα είναι πολύ ανώτερο απ’ ό,τι περίμενα. Εξαιρετικά δείγματα γραφής, ατμοσφαιρικές σκηνές, ρεαλιστικά πρόσωπα, καλή λογοτεχνία.

Αν συνυπολογίσουμε και το εξώφυλλο που παραπέμπει σε αισθητική περασμένων δεκαετιών, που για όσους είμαστε στην τέταρτη δεκαετία της ζωής μας είναι πάντοτε θελκτική, θεωρώ ότι το αποτέλεσμα συγγραφικά κι εκδοτικά είναι πάρα πολύ καλό.

Αν το συγκεκριμένο βιβλίο πέσει στα χέρια σας μην το προσπεράσετε, δώστε του τον χρόνο να σας μυήσει στα μυστήρια φαινόμενα της ψυχοπλάνης. Γιατί άλλωστε, όλα ξεκινούν και καταλήγουν στον ίδιο τον άνθρωπο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ