Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ

17.01.2017
email
Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Συγγραφέας
Ανδρέας Καπανδρέου
Κατηγορία
ISBN
978-960-607-032-7
Σελίδες
262
O Ανδρέας Καπανδρέου, που εργάζεται στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, έχει εκδώσει μέχρι σήμερα τρία προσωπικά βιβλία – τις συλλογές διηγημάτων «Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν» (2010), «Ο γιος της Μάγισσας» (2012) και, πιο πρόσφατα, το μυθιστόρημα «Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα» (2016). Η γραφή του αντλεί πάντα από το πλούσιο πεδίο της λογοτεχνίας του φανταστικού, με το τελευταίο του βιβλίο να συνδυάζει επιτυχημένα την επιστημονική φαντασία με την ιστορική μαρτυρία.

Ποιος είναι ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα; Ο Καπανδρέου βρίσκει αφορμή για να πλέξει τη μυθιστορηματική του αφήγηση από τα ελάχιστα στοιχεία που είναι γνωστά για τον Κύπριο αγωνιστή Ιωάννη Καρατζά, ο οποίος βρέθηκε στη Βιέννη το 1790, σε ηλικία 23 ετών, κι αφού έγινε προσωπικός φίλος και συνεργάτης του Ρήγα (Φεραίου) Βελεστινλή, τελικά συνελήφθη και εκτελέστηκε μαζί με τον Ρήγα και άλλους επτά επαναστάτες από τους Τούρκους. Οι ιστορικοί δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τίποτα άλλο από τη ζωή του Καρατζά – «λες και εμφανίστηκε από το πουθενά» όπως αναφέρει ο Καπανδρέου.

Η ιστορία ξεκινά από ένα υποθετικό, εναλλακτικό μέλλον, στο οποίο η Ελληνική Επανάσταση δεν ευοδώθηκε και η Βαλκανική χερσόνησος μέχρι τα βάθη της Ασίας βρίσκεται ακόμη υπό Οθωμανική κατοχή. Σε αυτό το εναλλακτικό σύμπαν τα πράγματα δεν κύλισαν ευνοϊκά για την Επανάσταση του 1821 γιατί ένας από τους πρωτεργάτες του τότε εθνικού ξεσηκωμού, ο Ρήγας Φεραίος, όχι μόνο αιχμαλωτίστηκε και θανατώθηκε αλλά και όλα τα έργα του καταστράφηκαν (η Χάρτα, ο Θούριος, η Επαναστατική Διακήρυξη, η Νέα Πολιτική Διοίκηση). Αν είχε παραμείνει ζωντανή η κληρονομιά του Ρήγα, ίσως όλα να είχαν κυλίσει διαφορετικά...

Στο 2103 μ.Χ. ένας ελληνικής καταγωγής στρατιώτης του τουρκικού στρατού μεταφέρεται από την εμπόλεμη ζώνη του Ντιγιαρμπακίρ στην Αθήνα, στο κτήριο των Οθωμανικών Μυστικών Υπηρεσιών. Εκεί του ανακοινώνεται πως έχει επιλεγεί για μια άκρως μυστική αποστολή, να διεισδύσει στην τρομοκρατική ομάδα των «Ελλήνων αυτονομιστών», να ξεσκεπάσει τα αρχηγικά στελέχη της και να τα παραδώσει στις τουρκικές αρχές. Παρόλο που ο στρατιώτης, που δεν είναι άλλος από τον Ιωάννη Καρατζά, φέρει συνειδητά την ελληνική του καταγωγή –το όνειρό του είναι να τελειώσει τη στρατιωτική του θητεία και να σπουδάσει φιλοσοφία στην Αθήνα– τελικά πείθεται να ακολουθήσει τις εντολές. Όντως, έπειτα από ένα σκηνοθετημένο επεισόδιο, καταφέρνει να γνωριστεί με κάποια μέλη των «Ελλήνων αυτονομιστών» και να ενταχθεί στην ομάδα τους. Αυτή όμως θα είναι η αρχή για τη σταδιακή αφύπνιση της εθνικής του συνείδησης και την ταύτισή του με τους σκοπούς της ομάδας των Ελλήνων. Ύστερα από μία σειρά περιπετειών, θα γίνει τελικά εκείνος που θα κληθεί να εκτελέσει την πιο μυστική και ελπιδοφόρα αποστολή: την επιστροφή στο παρελθόν, στη Βιέννη του 1790, με σκοπό να προετοιμάσει το έδαφος, να γνωρίσει τον Ρήγα και να καταφέρει να διασώσει τουλάχιστον τα έργα του...

Αυτό το δεύτερο μέρος του βιβλίου, με τα γεγονότα που διαδραματίζονται πλέον στη Βιέννη, είναι και το πιο επιτυχημένο του βιβλίου, χωρίς το πρώτο μέρος, που εξελίσσεται στο μέλλον, να υπολείπεται αφηγηματικά. Η άφιξη του ήρωα σε αυτή την πόλη την εποχή της αυτοκρατορίας των Αψβούργων, με την ιδιαίτερη πολεοδομία και τις συνήθειες των κατοίκων της, η γνωριμία του Καρατζά με τους αδερφούς Πούλιους, που χειρίζονταν ένα από τα πιο δραστήρια τυπογραφεία της πόλης, και με τον γενικότερο κύκλο της ελληνικής παροικίας, που ήταν αφοσιωμένη στην προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης, τελικά η άφιξη του Ρήγα, όλες οι δημιουργικές προεργασίες, η έκδοση των έργων του, οι μετέπειτα περιπέτειες, η διάσωση και η φυγή του Καρατζά προς την Ελλάδα, δίνονται με αρκετή ενάργεια και πειστικότητα, πετυχαίνοντας να κερδίσουν το ενδιαφέρον και την προσοχή του αναγνώστη.

Είναι φανερό πως ο Καπανδρέου έχει μελετήσει καλά το ιστορικό του υλικό, και στη συνέχεια, με μία καλογραμμένη αφήγηση, με την επιμελημένη επεξεργασία της ιστορίας του, και με πολύ καλούς διαλόγους, μας δίνει ένα ευκολοδιάβαστο και ευχάριστο μυθιστόρημα, όπου η Ιστορία γίνεται εύληπτη και κατανοητή μέσα από τον μύθο.

Συνοψίζοντας, «Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα» είναι μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της ελληνικής λογοτεχνίας του φανταστικού, που πετυχαίνει να παρασύρει τον αναγνώστη από την πρώτη μέχρι την τελευταία του σελίδα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ