Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Ο ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ ΤΟΥ

14.12.2016
facebook email
Ο ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ ΤΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Συγγραφέας
Γρηγόρης Τεχλεμετζής
Κατηγορία
ISBN
978-960-576-534-7
Σελίδες
341
Ο Γρηγόρης Τεχλεμετζής, σεμνός κι ολιγογράφος, βαθύς γνώστης της Αρχαιότητας, πνευματικώς εναργής και μαχητικά παρών, μέσα από τον «Αρχίλοχό του» φαίνεται σα να νοσταλγεί τη μακρινή εκείνη εποχή που δεν είχε ακόμα επιτευχθεί η ολοκληρωτική αποξένωσις και το διαζύγιο σώματος-ψυχής, τότε που «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και «πόλις εστί νόμω» (από το ρήμα «νέμω»). Σήμερα που φαίνεται ότι χάθηκε το μέτρο και η Λογική, ο άνθρωπος έπαψε να είναι το κέντρο των πάντων και η παράνοια, η ψύχωση, το Ά-λογο πήραν τη θέση του γνώμονα και του κανόνα, η επιστροφή στις αρχαίες γάργαρες πηγές απ’ όπου αναβλύζει το λαγαρό νερό της Ποίησης είναι από επιτακτική έως αναγκαία. Σήμερα, ο όρος «Υψηλή Ποίηση» θεωρείται τουλάχιστον γραφικός, αφού η συν-γραφή έχει κυλήσει στα ρείθρα του δρόμου κι η νοσταλγία δεν είναι πια αυτό που ήταν, το να υπηρετεί κανείς τις Μούσες με τρόπο συστηματικό κι ερευνητικό, το να συνθέτει μετά προσοχής και να τυπώνει εμβριθή κείμενα, είναι θαρρώ ο μόνος τρόπος να απαλλάξουμε την «έμπνευσιν» από τον ρομαντικό μανδύα της και να ξαναδούμε την Αρχαιότητα με καθαρή οπτική, απαλλαγμένη από «μεταφυσικές» επιχωματώσεις κι επιχρωματισμούς παντός είδους. Μακριά από τη μεταμοντέρνα ανασφάλειά μας, ο Γρηγόρης Τεχλεμετζής επιμένει στην ποιότητα και η αρχαιολατρεία του δεν είναι εθνικιστική αλλά φιλάνθρωπη και διαφωτιστική. Ανθρωποκεντρικός ο λόγος του δικού του Αρχίλοχου. Ας διαβάσουμε από τη σελ. 171 αυτού του εκπληκτικού πονήματος:
…Έγραψε και μια σειρά από ηδονοθηρικά πονήματα, με μεταφορικά συχνά σχόλια, για τις ανάλογες περιστάσεις, αυτοσχεδιάζοντας συχνά στα γλέντια, σαρώνοντας το κοινό με γοργοκίνητο πλάγιο βλέμμα και ψυχολογώντας το, καθώς τα συνόδευε με ανάλογες πονηρές παραστατικές κινήσεις: «η αλκυόνα / πάνω στο μυτερό το βράχο τίναζε τα φτερά της», ενώ κουνούσε τα χέρια του κακαρίζοντας ως κλώσσα, που έτρεχε γύρω-γύρω στη σκηνή σαν να την κυνηγούσε βαρβάτος κόκορας…
…Πολλά από τα στιχάκια του κολλούσαν ως σλόγκαν στα μυαλά των ακροατών, που τα μεταχειρίζονταν ταιριάζοντάς τα ακόμα και σε άσχετες περιστάσεις. Ιδίως τα σατιρικά, πλημμύριζαν γέλιο τις καθημερινές μικροστιγμές τους…

Ε, λοιπόν, δηλώνω ευθαρσώς ότι αυτό το βιβλίο θα ήθελα να έχω την τιμή, την έμπνευση, το μεράκι, την επιμονή και τη σχολαστικότητα για να το γράψω εγώ. Κι αυτή είναι μια γενναία δήλωση που δεν την έχω κάνει ποτέ ξανά. Δεν είναι φθόνος. Ευγενής άμιλλα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ