Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΟΙ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΟΙ

16.12.2016
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΟΙ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΟΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Συγγραφέας
Θανάσης Χατζόπουλος
Κατηγορία
ISBN
978-960-576-248-3
Σελίδες
309
«Τα πεπρωμένα που λησμονήθηκαν
αμέσως μόλις γεννήθηκαν·
τις τραγωδίες που δεν διέθεταν φωνητικές χορδές»
Μίλαν Κούντερα

Ο Θανάσης Χατζόπουλος σπούδασε ιατρική και ειδικεύτηκε στην παιδοψυχιατρική. Είναι ψυχαναλυτής. Το 2013 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Ποίησις για το σύνολο του έργου του. Έγραψε δοκιμιακά βιβλία, ένα παραμύθι και ποικίλα μελετήματα. Μετέφρασε Γάλλους ποιητές και Άγγλους ψυχαναλυτές. Τα ποιήματά του μεταφράστηκαν σε 11 γλώσσες.

Το βιβλίο του «Οι λησμονημένοι», η πρώτη πεζογραφική δοκιμή του συγγραφέα, εκδόθηκε το 2014 και αποτελείται από δυο νουβέλες, «Αννιώ» και «Αργύρης». Αφιερωμένο σε κάθε λησμονημένο, ξεχασμένο και αποτραβηγμένο από την κοινωνική δράση. Αναδεικνύεται η ζωή ανθρώπων χωρίς ιστορία, αποκλεισμένων για διάφορων ειδών λόγους. Η Αννιώ έχει νοητική υστέρηση και ο Αργύρης είναι επιληπτικός, αλλά ο συγγραφέας δεν τονίζει και δεν αναφέρεται εντελώς άμεσα σε αυτή την ιδιαιτερότητά τους. Δεν τον ενδιαφέρει να συνδέσει ο αναγνώστης εξαρχής τη συμπεριφορά των ηρώων με την ιδιαιτερότητά τους αυτή, αλλά αφήνει τον αναγνώστη να έρθει σε επαφή με την καθημερινότητά των ηρώων, με τα βιώματά τους και να προσπαθήσει να τους καταλάβει. Ο ίδιος ο συγγραφέας δεν χρησιμοποιεί την ιδιότητά του ως ειδικού για να τους ψυχογραφήσει, αλλά δίνει τη σκυτάλη στον αναγνώστη. Η Αννιώ και ο Αργύρης δρουν στις σελίδες του βιβλίου, από τα νιάτα μέχρι τον θάνατό τους, σε μια δύσκολη καθημερινότητα που έχει το άρωμα της μοναξιάς, της περιθωριοποίησης, του φόβου και της απουσίας πολλών συναισθημάτων που τυγχάνει να βιώνουν οι «κανονικοί» άνθρωποι. Ωστόσο οι δυο αυτοί αντιήρωες ονειρεύονται, και προσπαθούν να βιώσουν μέσα από τον δικό τους τρόπο στιγμές που θα τους εξυψώσουν. Ο Αργύρης φτιάχνει μελωδίες με ένα φύλλο δάφνης στα χείλη και γνωρίζει τον έρωτα στα 60 του. Η Αννιώ δένεται συναισθηματικά με έναν σκύλο. Εάν η κοινωνία δεν τους περιθωριοποιούσε, θα μπορούσαν να ζήσουν σαφώς καλύτερα. Η δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην προσαρμογή τέτοιου είδους άτομα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από την κοινωνία στην οποία εντάσσονται. Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος, ένα μόνο είδος ανθρώπου, ένας μόνος δρόμος, αλλά αντίθετα υπάρχουν αποκλίσεις, διαφορετικότητες, χαρακτήρες και άνθρωποι με ιδιαίτερες προσωπικότητες. Οι κανόνες και τα όρια περιορίζουν τη δράση των ανθρώπων σε μια κοινωνία μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια και οτιδήποτε αποκλίνει φαντάζει αντικανονικό και «μη κανονικό» και δημιουργείται η τάση να αποβάλλεται. Ωστόσο αυτή η προσέγγιση δεν είναι δημοκρατική, καθώς όλοι μας εν δυνάμει μπορούμε να βρεθούμε από το «κανονικό» στο «μη κανονικό». Η κοινωνία σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί ως «δήμιος».

Οι νουβέλες έχουν μεγάλη έκταση, 150 περίπου σελίδες η καθεμιά, και παρουσιάζουν τη ζωή των ηρώων από τη γέννησή τους έως τον θάνατό τους. Υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία μεταξύ των δυο ηρώων. Έχουν και οι δυο κάποια ιδιαιτερότητα, δρουν στο περιθώριο χωρίς προσωπική ζωή, αλλά δεν είναι εντελώς απόβλητοι. Ο Αργύρης χάνει τη μητέρα του σε ηλικία 5 ετών και τον φροντίζει η αδερφή του, η Ματούλα, καθώς αντιμετώπιζε ο ίδιος κάποια προβλήματα υγείας. Παρακολουθούμε τη ζωή των δυο αντιηρώων από την παιδική τους ηλικία. Η Αννιώ όταν χάνει τη μητέρα της αποκόπτεται εντελώς από το κοινωνικό περιβάλλον και βυθίζεται στη μοναξιά. «Αφού το Αννιώ δεν είχε διαβεί ποτέ την πόρτα του σχολείου. Παιδί από εκείνα που η τύχη στέλνει για να σκλαβώσει γονείς μεσήλικες…» (σελ. 15). Ζούσε συντροφιά με ένα σκυλί σε μια πρόχειρη καλύβα.

Κοινά σημεία υπάρχουν και στον τρόπο θανάτου τους. Ο θάνατος τους βρήκε μέσα στη μοναξιά και την εγκατάλειψη. Η αφάνεια και η λήθη είναι παρούσες και στη ζωή και στον θάνατο των ηρώων. Και οι δυο ιστορίες αρχίζουν in medias res και με μια αναδρομή αναπληρώνεται το προηγούμενο διάστημα. Χρησιμοποιείται μια μόνο αφηγηματική φωνή και γίνεται χρήση λεπτομερειακής περιγραφής, χωρίς παρεμβολή διαλόγων. Ο λόγος είναι φυσικός, με χρήση καθαρεύουσας και δημοτικής.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ